Mergi la conţinutul principal

Staţi prost cu memoria? Sfaturi pentru a o stimula

Multe persoane trăiesc cu impresia că s-au născut cu o memorie nu prea grozavă şi că nimic nu se mai poate face în acest sens. Greşit. Aflaţi că o memorie bună nu este un lucru de neatins, ci este o aptitudine care poate fi îmbunătăţită la fel ca scrisul sau alte activităţi.
De obicei, oamenii apelează la metoda de memorare realizată prin forţare, care se bazează pe ideea că, indiferent despre ce informaţie este vorba, pe măsură ce o repetăm ea devine familiară şi ne-o vom aminti mai uşor. Totuşi, în multe situaţii, această forţare s-a dovedit a fi o pierdere de timp, întrucât, din cauză că nu era asociată cu alte mijloace mentale (precum numerele, imaginile şi sunetele), era uitată rapid. De aceea, una dintre metodele de îmbunătăţire a memoriei este evitarea memorării forţate în favoarea înţelegerii informaţiei.

Folosirea ambelor emisfere ale creierului

O altă metodă de îmbunătăţire a memoriei ar fi folosirea ambelor emisfere ale creierului. Ştim că partea stângă a creierului are în vedere acţiunile noastre logice şi raţionale, iar părţii drepte îi corespund manifestările intuitive şi artistice. Cum putem face acest lucru? Prin folosirea unor abilităţi care să includă ambele emisfere şi combinarea lor atunci când încercăm să memorăm ceva, de exemplu, asocierea numerelor (care este o activitate ce aparţine emisferei stângi) cu imagini şi culori (aparţinând emisferei drepte).

Nutriţia adecvată

Menţinerea unei diete sănătoase este o cale de a ne păstra creierul la fel de sănătos. Conform celor mai recente studii, persoanele mai în vârstă, care au un nivel ridicat de vitaminele B, C, D şi E în sânge, au o memorie mai bună şi gândesc mai limpede. Deficienţa de vitamina B12 cauzează probleme de memorie. În aceste condiţii, asiguraţi-vă că luaţi doza zilnică necesară în special din peşte, carne, lapte sau ouă. De asemenea, evitaţi mâncărurile care conţin grăsimi trans (alimentele prăjite şi multe produse ambalate). Studiile au demonstrat că persoanele care obişnuiesc să consume cantităţi mari de grăsimi trans au probleme cognitive şi de memorie.

Evitarea stresului

Starea psihică este la fel de importantă ca şi factorii menţionaţi mai sus. Evitarea depresiei, anxietăţii, stresului este mai mult decât necesară pentru a ne menţine sănătatea fizică şi emoţională în stare bună.

Faceţi rebusuri sau pictaţi

Chiar dacă aţi trecut de vârsta copilăriei, asta nu înseamnă că ar trebui să vă opriţi vreodată din joacă. Rezolvaţi rebusuri, Sudoku, Tetris şi alte jocuri destinate îmbunătăţirii performanţei creierului, care vă forţează să vă folosiţi creativitatea, imaginaţia, logica şi vă dezvoltă simţul analitic şi concentrarea. Un alt exemplu ar fi să vă ajutaţi copiii sau nepoţii să rezolve puzzle-uri. Apoi, alegeţi hobby-uri interesante pe care să le practicaţi în timpul liber: pictură, exerciţii de scriere, învăţarea unei limbi străine.

Mergeţi cât mai mult pe jos

Exerciţiile fizice menţin creierul sănătos. Acestea cresc fluxul de sânge către creier şi ajută la crearea de noi celule nervoase, îmbunătăţind astfel puterea de concentrare şi abilităţile de rezolvare a problemelor. O jumătate de oră de mers pe jos, zilnic, scade riscul de a suferi de demenţă, astfel menţinându-se colesterolul şi tensiunea arterială în limite normale. Studiile indică faptul că şi persoanele sedentare care au început să facă mişcare în mod regulat au înregistrat o îmbunătăţire a funcţiilor cognitive.

Dormiţi suficient

Cantitatea şi calitatea somnului sunt şi ele foarte importante. Un număr suficient de ore de somn pe noapte (6-8 ore) poate menţine creierul sănătos până la vârste înaintate. Şi umorul stimulează anumite părţi ale creierului care utilizează mesagerul chimic responsabil de senzaţia de „a ne simţi bine", numit dopamină.

Beţi cafea, dar cu moderaţie

Poate îmbunătăţi performanţele mentale şi memoria, deoarece stimulează mai multe regiuni ale creierului. Cercetătorii americani au descoperit, în cadrul unui studiu, că adulţii care au băut cafea chiar înaintea unui test de memorie au demonstrat o îmbunătăţire semnificativă a performanţelor comparativ cu cei care băuseră cafea decofeinizată. Însă trebuie băută cu moderaţie.

Ce este, de fapt, memoria

Memoria este procesul cognitiv superior care constă în fixarea, păstrarea şi reactualizarea informaţiilor. Aceasta este o funcţie foarte complexă a inteligenţei. Cu o informaţie dată, ea poate să facă patru tipuri de operaţii distincte: observarea, conservarea, amintirea, recunoaşterea.
Putem avea o memorie foartă bună, dar să nu fim în stare să ne concentrăm asupra activităţii respective sau a materialului de memorat. Menţineţi o atitudine pozitivă, o minte clară, adoptaţi un stil de viaţă cât mai puţin stresant şi memoria va fi mai eficace, pentru că atenţia şi capacitatea de concentrare vor fi mai bune. (www.farmaciata.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro