Mergi la conţinutul principal

Stâlpii periculoşi ai Brăilei

• vechi de zeci de ani şi supraîncărcaţi cu o reţea tot mai mare de cabluri, mulţi stâlpi de beton sunt brăzdaţi de crăpături adânci şi ar putea ceda în orice moment • Primăria spune că o să facă un inventar şi abia după aceea va lua măsuri

 

În anii '50, '60 şi '70 au luat fiinţă la Brăila reţele întregi de electrificare pentru iluminatul public şi acoperirea necesarului în instituţii, fabrici, locuinţe, blocuri etc. Au fost apoi anii de extindere, modernizare, posturi TRAFO sau înlocuire de stâlpi şi, mai apoi, apariţia reţelelor din cabluri torsadate. Nu mai vorbim de zecile de cabluri TV, fibră optică, internet, telefonie etc. Unele dintre acestea atârnă acum chiar şi la 2-3 metri de sol, cu un plus de greutate preluată de vechii stâlpi, care sunt atât de afectaţi de trecerea timpului, traficul rutier şi de  intemperii, încât te întrebi cine pe cine mai susţine. Nu de alta, dar pe Dorobanţi, Calea Galaţi, bdul Independenţei, chiar şi pe Calea Călăraşi şi pe multe alte străzi, prin asemenea stâlpi se vede armătura ruginită, existând pericolul de a se rupe sau prăbuşi. Pe şoseaua Vizirului, spre linia  de centură, unii stâlpi erau pur şi simplu ciuruiţi de găuri întinse pe aproape toată grosimea lor, însă aceştia au fost înlocuiţi recent. Altfel, s-ar fi putut întâmpla ca în Parcul Monument, unde un stâlp foarte vechi de iluminat a fost rupt în trei, ca un băţ de chibrit, în timpul unui viscol. Tot în Monument, mulţi stâlpi de pe aleile pietonale sunt  şi ei un real pericol, ca şi gropile antice. Degradaţi serios, ca şi o parte din terasamentul liniei de tramvai, sunt şi unii stâlpi de la linia spre Lacu Sărat.

O altă categorie de stâlpi sunt cei avariaţi  în accidente rutiere, care au fost întăriţi cu un brâu din beton sau metal.

Expunând acestă situaţie dlui viceprimar Alexandru Jantea, ni s-a dat următoarea declaraţie: “Cunoaştem aspectele şi se va proceda la inventarierea şi constatarea stării fizice a stâlpilor, precum şi întocmirea unei situaţii a instituţiilor care deţin şi exploatează asemenea dotări: Electrica, Braicar, Primărie etc. După aceea, se vor lua măsurile ce se impun”.

Iar ca să vorbim de ce se întâmplă în lumea civilizată şi anume trecerea tuturor reţelelor de cabluri prin canale/cămine subterane, este deocamdată o utopie. Dar, mai ştii ce surprize ne oferă Primăria, în viitor…

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro