Mergi la conţinutul principal

Stâlpii în pericol de prăbușire de la Viziru au fost consolidați

* într-un drept la replică trimis redacției noastre, după articolul „Stâlpi Electrica în prăbușire”, societatea Distribuție Energie Electrică România precizează că metoda de montare a respectivilor stâlpi nu a prevăzut prinderea lor în mortar la bază * stâlpii s-ar fi înclinat deoarece fermierii nu au respectat zona de protecție și ar fi arat prea aproape de ei

 

Societatea Distribuție Energie Electrică România a solicitat publicarea unui drept la replică referitor la articolul intitulat „Stâlpi Electrica în prăbușire”, publicat de cotidianul nostru în data de 21 iulie. Reamintim că în articolul respectiv s-a relatat despre situația existentă în zona comunei Viziru din județul Brăila, unde anul trecut au fost montați opt stâlpi de electricitate, dintre care doar trei au fost prinși în beton la bază, ceilalți cinci fiind doar ”înfipți” în pământ, fără nicio susținere suplimentară. La doar câteva luni după ce au fost montați, cei cinci stâlpi au început să se încline, iar în urmă cu câteva săptămâni, când fermierii care au terenuri agricole în zonă au făcut o sesizare pe această temă către cotidianul nostru, ei ajunseseră să reprezinte un pericol pentru oameni și utilaje deopotrivă. Cei de la Electrica spun, însă, că de vină pentru această situație ar fi chiar fermierii, pentru că nu au respectat zona de protecție de lângă stâlpi atunci când și-au arat și semănat terenurile. Totodată, societatea în cauză se justifică spunând că tehnologia de montare a stâlpilor nu prevedea prinderea acestora în mortar. Redăm mai jos, integral, comunicatul primit la redacție:

„Referitor la articolul publicat în data de 21 Iulie 2022, ,,Stâlpi Electrica în prăbușire’’, solicităm să acordați societății Distribuție Energie Electrică Romania posibilitatea de a clarifica situația descrisă în acest material. În acest sens, revenim cu următoarele precizări:                      

Stâlpii la care faceți referire, fac parte din Linia Electrică Aeriană de 20 kV Viziru, Stația 110/20kV Cuza Vodă. Modernizarea acestei linii s-a finalizat în anul 2019 și a fost realizată de  către DEER, prin Centrul de Construcții Energetice Brăila. Stâlpii din imagine sunt de susținere și sunt amplasați în fundație burată, ceea ce nu presupune fundație cu mortar.

Așa după cum se poate observa și în imagini, fermierii din zonă nu au lăsat o zonă de protecție în momentul în care au arat și irigat, astfel încât au slăbit fundațiile stâlpilor.

DEER a efectuat în data de 13 iulie o lucrare de consolidare și întărire, fiind astfel înlăturat orice pericol. Pe această cale, facem un apel către fermieri să respecte acea zonă de protecție a fundațiilor stâlpilor, astfel încât să preîntâmpinăm orice eventual pericol.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și asigurăm toți utilizatorii rețelei că echipele DEER depun în permanență toate eforturile pentru alimentarea cu energie electrică în condiții normale, conform schemei de funcționare”.

În același articol publicat în data de 21 iulie se face referire și la o linie de înaltă tensiune cu stâlpii montați pe marginea unui canal de irigații din aceeași zonă. Localnicii atrag atenția că nici acești aproximativ 20 de stâlpi nu sunt consolidați la bază cu o structură de beton. Mai mult, la data documentării articolului, și stâlpii respectivi aveau pământul lăsat la bază. Canalul nu avea deocamdată apă, dar în cazul în care va fi folosit ca soluție pentru irigarea solelor cu lucernă, atunci ar putea fi o problemă mare și cu acești stâlpi care, din cauza umezelii, pentru că sunt amplasați chiar pe buza canalului, pot oricând să se prăbușească. Despre această situație, cei de la Electrica nu au pomenit nimic în dreptul lor la replică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro