Stâlpi Electrica în prăbușire | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
O lucrare făcută toamna trecută, amenință localnicii din Viziru

Stâlpi Electrica în prăbușire

* cinci stâlpi din opt care au fost amplasați toamna trecută la Viziru stau să cadă * lucrarea nu a fost finalizată corespunzător din cauza economiilor făcute la cantitățile de mortar care trebuiau să consolideze stâlpii * utilajele agricole, muncitorii din zonă se simt amenințați de ceea ce este mai rău * există chiar și pericolul electrocutării

 

Turnul din Pisa, varianta comuna Viziru, județul Brăila.

Nu, nu este o glumă ci crudul adevăr al unei lucrări făcute în toamna anului trecut de Electrica în imediata apropiere a comunei Viziru. Mai precis la ieșirea spre Însurăței, imediat după restaurantul Laura, pe dreapta, se găsește un drum pietruit înainte de 1989, care după aceea nu a mai fost nici măcar nivelat, deși este unul pe care merg utilajele agricole ale fermierilor locali. Nu departe de șoseaua principală, Electrica a efectuat în toamna trecută o lucrare de amplasare a opt stâlpi pe care au montat linii de înaltă tensiune. Însă “Doreii” de la Electrica au făcut-o în dorul lelii. Iar acum cei care au loturi de pământ în zonă riscă să fie electrocutați sau striviți de cei cinci stâlpi care s-au înclinat amenințător deasupra drumului. Oamenii din zonă au sesizat pericolul evident la care sunt expuși zi de zi, iar redactorii “Obiectiv” au ajuns la fața locului. Într-adevăr, pericolul pe care îl menționau muncitorii agricoli, care se ocupă în acest moment în special de irigații, s-a adeverit. Probabil că inițial stâlpii au fost drepți, însă doar trei dintre ei au o consolidare din beton la bază și aceștia sunt amplasați corect. Oamenii pe care i-am întâlnit au spus că cei cinci stâlpi înclinați au fost introduși pur și simplu în pământ și nici măcar nu a fost tasat locul. Fiind expuși vântului din nord și fără a avea o bază solidă, aceștia s-au înclinat repede. Dacă un stâlp de acest fel are în jur de 10 metri înălțime la suprafață și cam 1 metru și jumătate în pământ, cu găurile care s-au făcut la baza lui, practic zona de susținere este de doar un metru. Și cum centrul de greutate s-a modificat de la zi la zi, stâlpii s-au înclinat amenințător, probabil că doar firele îi mai mențin. Ei oricând se pot răsturna pe un tractor, o combină sau alte utilaje agricole care trec zi de zi prin acea zonă. Acum fermierii irigă, iar dacă liniile de înaltă tensiune ajung pe pământ, se poate oricând întâmpla o nenorocire pentru că cei care mută instalațiile de irigare, majoritatea sunt în picioarele goale.

Cert este că realitatea este crudă: cei cinci stâlpi, înclinați mult mai amenințător decât turnul din Pisa, reprezintă un risc real.

Acest lucru a fost confirmat și de lucrătorii agricoli pe care i-am găsit în zonă.

“Zi de zi trecem pe lângă acești stâlpi cu inima cât un purice, aceștia pot oricând să cadă, utilajele agricole mari trec mereu prin zonă, iar stabilitatea lor este precară. Dar să nu credeți că după ce ajungem la locurile noastre de muncă ne relaxăm. Nu, pentru că noi irigăm tot timpul și dacă unul dintre acești stâlpi cade pe pământul ud cu fire cu tot se poate întâmpla o nenorocire. Noi umblăm cu picioarele goale, nici nu vreau să mă gândesc la ceea ce se poate întâmpla. Și pe urmă toată lumea va ridica din umeri. Eu mă întreb de ce au pus structură de rezistență doar la trei dintre cei opt stâlpi? Mortarul de la ceilalți cinci o fi ajuns pe la vreo vilă, cred”, ne-a declarat un muncitor care se ocupa de irigarea unei sole de porumb și care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Oamenii de pe câmp erau foarte revoltați și, după ce ne-au arătat zona cu stâlpii înclinați, ne-au mai arătat o linie de înaltă tensiune cu stâlpii montați pe marginea unui canal de irigații. Bineînțeles că nici acești aproximativ 20 de stâlpi nu sunt consolidați la bază cu o structură de beton. Și, mai mult, și aceștia aveau pământul lăsat la bază. Canalul nu are deocamdată apă, dar în cazul în care va fi folosit ca soluție pentru irigarea solelor cu lucernă, atunci devine o problemă mare și cu acești stâlpi care, din cauza umezelii, pentru că sunt amplasați chiar pe buza canalului, pot oricând să se prăbușească.

Oamenii din Viziru speră ca societatea care a executat lucrarea să o finalizeze în fapt, ca să scape de pericolul iminent care plutește deasupra lor când sunt pe câmp, la muncă. (Vom reveni)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro