Mergi la conţinutul principal

Stâlpi deveniţi adevărate bombe cu ceas, pe străzile Brăilei

• zeci de stâlpi de electricitate din municipiu, vechi de peste jumătate de secol, sunt atât de degradați încât pot ceda în orice moment sub greutatea cablurilor care s-au înmulțit haotic în ultimii ani

 

 

 

De-a lungul anilor, stâlpii de electricitate sau numai pentru iluminat au fost de diferite forme, tipodimensiuni sau realizaţi din materiale diverse: fontă, pentru iluminatul cu gaz de către lampagii; din lemn, la fel ca cei telegrafici, impregnaţi cu hidrocarburi; din beton şi cu izolatori din sticlă sau porţelan, fiind mai laţi la bază şi cu alveole pe toată înălţimea (unii dintre ei rezistă şi acum, şi pot fi văzuţi prin cartierele Brăilei). Au apărut apoi stâlpii din beton precomprimat şi metalici, cu becuri incandescente sau cu neon, înlocuite treptat cu leduri.  Însă stâlpii  din anii '60 (de slabă calitate) au început să cedeze, ajungând într-o stare de degradare avansată,  fiind necesară înlocuirea lor. Dar nu peste tot s-a procedat aşa,  cei rămaşi  fiind realmente un mare pericol . De aceea, încă din  2018, prin articolul  “Stâlpii periculoşi ai Brăilei”, ziarul nostru semnala locurile şi starea avansată de degradare a multor stâlpi de electricitate,  ai Braicar, de la telefonie, cablu TV etc.  La vremea respectivă, viceprimarul Alexandru Jantea ne declara: “Cunoaştem aspectele şi se va proceda  la inventarierea  şi constatarea  stării fizice a stâlpilor – precum şi întocmirea unei situaţii a instituţiilor care deţin şi exploatează asemenea dotări. După aceea se vor lua măsurile care se impun”. 

Nu spunem că nu s-a procedat aşa, dar încă sunt zone şi stâlpi unde trebuie intervenit urgent, nu doar când sunt furtuni, viscol şi accidente.  Important, acum,  este că nu trebuie uitat de starea avansată de degradare (chiar periculoasă !), inclusiv cu fisuri mari pe longitudinală, a zeci de stâlpi de pe Bdul. Dorobanţilor, Calea Galaţi în Vidin, strada Grigore Alexandrescu, chiar şi pe Calea Călăraşilor, în cartierul Hipodrom etc.  Să luăm aminte şi la alte aspecte: zecile de cabluri care  atârnă inestetic, chiar până la pământ, între stâlpi, sau căzute pe trotuare, case şi copaci.  Plus că îngreunează sarcina suportată de stâlpi (mai ales când e furtună, viscol sau se depune polei şi chiciură). La fel, corzile de viţă crescute până în vârful stâlpilor, fac  dificilă intervenţia la reţelele  electrice, fie ele din cabluri torsadate.

În  mod civilizat şi modern, multe oraşe din România (lângă noi, Focşani şi Galaţi) au trecut la montarea de stâlpi metalici rezistenţi,  uşori şi cu un design aparte, aceştia susţind doar lămpile de iluminat. Iar multitudinea de cabluri electrice, radio-tv, internet, etc, sunt îngropate, ferite de intemperii şi accidente.  Ceea ce înseamnă operativitate şi cheltuieli foarte mici în cazul unor defecţiuni, fără afectarea traficului rutier şi abonaţilor la diferite servicii, prin cablu sau fibră optică etc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro