"Spuneti-mi, daca gresesc!" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Spuneti-mi, daca gresesc!"

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, s-a saturat sa auda din gura subordonatilor sai explicatii de genul "asa ni s-a spus sa facem", pentru actiuni sau decizii la limita legii, daca nu de-a dreptul ilegale, dintre care unele au trimis Primaria direct in procese. Simionescu admite ca este posibil ca un sef, fie el si primar, sa ia decizii gresite, din motive diverse, insa considera normal ca in acest caz, specialistii din Primarie - fie ei de la Directia Juridica, de la Urbanism sau de oriunde alta parte - sa-i atraga atentia ca greseste, astfel incit respectivul sef sa nu poata spune ca nu a fost in cunostinta de cauza, iar angajatii care duc la indeplinire deciziile respective sa se protejeze din punct de vedere profesional: "De exemplu, avem o discutie lunga in legatura cu datoriile pe care noi, Primaria, le avem la CET. Ne-am judecat, am pierdut timpul si banii. Nu exista nicaieri in evidentele Primariei o hirtie prin care sa scrie cineva “Bun, va judecati, dar sa stiti ca daca o sa pierdeti, daca o sa pierdem, ca sintem cu totii in aceasta situatie, va trebui sa platim aia si aia si uite unde ne duce cu datoria. Ce facem, ne judecam in continuare pentru 30 de miliarde de lei, de 3-4 ani sau platim cite 3-4-5 miliarde de lei vechi in fiecare an si inchidem discutia, mai ales ca e vorba tot de o societate a noastra, a Consiliului Local?”. Am o problema si cu datoriile care vin dinainte de domnul Cibu, la serviciile de salubritate. Cit a fost Directia de Gospodarire Locala, s-au colectat taxele de la populatie, dar nu s-au dus catre societatile de salubritate, s-au dus nu stiu unde. In momentul de fata, fiecare dintre operatori, din cauza presiunilor pe care Finantele le fac asupra lor, vine si blocheaza conturile DAGL. Nicaieri nu scrie, in vreo hirtie “mai, stiti ce se intimpla, o sa ajungeti la blocajul conturile DAGCL, iar acesta nu va mai putea sa plateasca salubrizarea publica, atita cita se face ea. Nu se va mai putea matura pe strazi, cu alte cuvinte”. Deci, astfel de atentionari care ar fi trebuit sa existe, pe administrativ, nu exista si ne-am dus pe procese, care cine stie unde vor duce. Daca vom iesi cistigatori, bun, dar daca vom pierde, ce se intimpla, merita atita timp pierdut? Ca sa nu mai vorbim de bani... Acum, am o plingere penala pentru ca nu i-am pus in posesie pe cei din Piata Concordiei, ca ne-am tot judecat si inca mai este un proces pe rol. Eu le-am cerut sa vedem ce putem face, sa terminam, dar nu pot sa termin ceva ce inca este pe rolul instantei de judecata in care nu sintem noi cei care am pornit si nici macar cei piriti. Am dat un dosar intreg la politie, sa cerceteze. In loc sa ne ocupam de partea constructiva, trebuie sa ne justificam, sa vedem de unde luam banii".
Simionescu a explicat ca problema cu datoria CLM catre CET devine si mai complicata, pentru ca in sezonul rece, de la bugetul local vor trebui platiti lunar alte zeci de miliarde lei vechi, in contul subventiei la agentul termic livrat populatiei: "Niste calcule estimative, deocamdata, ne conduc catre 20 de miliarde lei vechi, subventia pe care CLM ar trebui sa o suporte pe luna, pentru incalzire, in aceasta iarna. Suma a fost calculata pornind de la costul gigacaloriei, cit subventioneaza Guvernul pretul gazului, cit va fi pretul la populatie etc. Aceste 20 de miliarde de lei pe luna, plata curenta, ar fi fost si n-ar fi fost o problema pentru bugetul local, dar in conditiile in care trebuie sa dau inca vreo 200 de miliarde de lei CET-ului, datoria aia care vine de dinainte de 2004 si de dupa 2004, este o presiune deosebita asupra bugetului, cu toate esalonarile pe care le facem. Eu sint adeptul lucrurilor simple si clare, pentru ca tot tergiversind lucrurile si tot amestecindu-le, apar tot felul de chestiuni care mai mult complica situatia si ne ingreuneaza munca. Asta, pentru ca au fost lasate asa, “hai sa ne judecam, 4 ani, 5 ani, cit o fi!” si ajungem la un moment dat la scadenta. Ca vine ea la mine sau la altcineva, este alta problema. Oricum, mie mi se pare foarte ciudat ca Primaria sa se judece cu toate institutiile subordonate ei, in orice forma".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro