Cei prezenti la discutii au precizat ca nu doar copiii abandonati sint supusi acestui risc, ci si cei care se afla in familii. "Copiii abandonati de parinti, in institutii sau in strada, precum si cei marginalizati in societate sint vulnerabili. Numarul lor este foarte mare. Acum lucram la centralizarea situatiilor. Cei care nu au acte de identitate sau care nu figureaza in nici un document oficial sint expusi. Imediat ce ajung la virsta majoratului sau dupa ce parasesc institutiile de ocrotire, soarta lor pare sa nu mai intereseze pe nimeni. Nu numai copiii abandonati risca acest lucru, ci si cei care au o situatie materiala precara si cei care au handicap", ne-a declarat Cornelia Crisan.
In ciuda faptului ca exista reguli foarte stricte in ceea ce priveste deplasarea minorilor in alte tari, in sensul ca este nevoie de hotariri judecatoresti pentru insotitori, apar multe situatii in care minorii pleaca insotiti de persoane de rea credinta. Specialistii spun ca se intimpla acest lucru deoarece traficantii reusesc sa ii convinga pe parinti sa semneze actele necesare. Cazurile pot fi semnalate la numarul gratuit de telefon 0800 800 678.
Membrii comunitatii sint primii care sesizeaza familiile aflate in situatii de risc. Legea precizeaza in mod expres ca, pentru a proteja minorii impotriva oricaror forme de violenta, abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau exploatare, abandon, neglijenta, membrii comunitatii pot sesiza Serviciul Public de Asistenta Sociala sau Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.