Mergi la conţinutul principal

Sprijin pentru turismul românesc. TVA redus la 5% din 1 noiembrie

cota de 5% se aplică pentru servicii de cazare, restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţie şi recreative

 

E oficial! De la 1 noiembrie operatorii economici din sectorul turism vor aplica o cotă TVA de doar 5% pentru servicii de cazare, restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţie şi recreative. Ordonanţa a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare, aşa cum am precizat mai sus, în prima zi a lunii noiembrie. Concret, aplicarea cotei reduse de TVA se extinde şi asupra următoarelor categorii de contribuabili: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive; serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, grădini zoologice şi botanice, bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative.

“Măsura are în vedere stimularea turismului românesc, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice.Cota redusa de TVA pentru operatorii economici menţionaţi se va aplica începând cu data de 1 noiembrie 2018”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila şi ce are drept bază legală OUG nr.89 din 4 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României nr.854/ 9 octombrie 2018.

 

Bonificaţii pentru transmiterea electronică a Declaraţiei Unice

De asemenea, AJFP Brăila mai anunţă că în baza aceleiaşi ordonanţe, guvernul va acorda şi anumite bonificaţii la plata impozitului pe venit pentru transmiterea electronică a Declaraţiei Unice. Astfel, operatorii economici care au depus Declaraţia unică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă până la 15 iulie 2018 inclusiv, primesc o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul/ câştigul net anual şi/ sau impozitul pe venitul anual, de plată. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaraţia unică şi plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul net anual estimat şi/ sau impozitul pe venitul anual estimat, de plată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro