• transportatorii licențiați în România vor putea beneficia de compensarea creșterii accizei la motorină • practic, în baza unei cereri din partea operatorilor de transport, statul le va restitui jumătate din creșterea prețului la combustibil • potrivit Autorității Rutiere Române (ARR), la Brăila sunt licențiați, în total, 874 de transportatori
Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorină. Este vorba despre 13 bani pe litrul de combustibil și se acordă până la data de 31 decembrie 2024. Practic, statul va restitui astfel, operatorilor de transport rutier, jumătate din creșterea prețului la combustibil.
Potrivit legii, acest tip de sprijin va fi acordat sub forma unui grant operatorilor economici licențiați în România, care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane și numai dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: dețin licență comunitară eliberată în România; dețin cel puțin un vehicul eligibil; nu sunt declarați inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală sau nu se află în activitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii; nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane; nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport temporară, înscrisă în registrul comerțului; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr.227/2015, privind Codul fiscal, în calitate de comerț en detail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu, deținute la punctele lor de alimentare sau de la parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție. ”Este foarte bună măsura! Chiar transportatorii au insistat să susțin această returnare. Tot ei insistă ca această returnare să nu se facă în raport cu anul 2024, ci să rămână ca schemă fixă și pentru viitor, cu aplicabilitate pe perioadă nedeterminată, așa cum se întâmplă și în alte state europene”, a declarat pentru ”Obiectiv”, președintele Federației Operatorilor Români de Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.
Cererea pentru compensare se depune la ARR
Pentru a beneficia de schema de sprijin, operatorul economic trebuie să depună o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat. Cererea se depune la Autoritatea Rutieră Română (ARR) și se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei pentru un număr estimat de 4.000 de operatori economici eligibili, la nivel național.
Conform datelor puse la dispoziție cotidianului ”Obiectiv-Vocea Brăilei” de către Autoritatea Rutieră Română, la Brăila sunt licențiați, în total 874 de transportatori. Aici vorbim de transportatori încadrați în regim de marfă, de persoane, pe cont propriu și licențe de transport rutier pentru vehicule avariate.
Măsura de sprijin pentru transportatori a apărut în Monitorul Oficial, pe 23 februarie, prin HG nr. 153/2024.
Reamintim că la începutul acestui an, în mai multe județe din țară, printre care și Brăila, au avut loc mai multe proteste ale fermierilor și transportatorilor. Printre altele, aceștia au manifestat împotriva prețurilor ridicate ale asigurărilor auto și ale accizelor la carburanți. Protestele au afectat traficul în mai multe orașe, șoferii nemulțumiți blocând circulația pe șoselele de centură și în zonele intens circulate.