Sprijin financiar direct pentru fermele de porci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sprijin financiar direct pentru fermele de porci

• este un proiect al ministrului Agriculturii, Petre Daea, care-şi propune acordarea unei subvenţii directe pentru porcii crescuţi în România şi duşi la abatoare autorizate • “Trebuia mai demult implementat un astfel de program”, a punctat omul de afaceri Gheorghe Caruz

 

Veste bună pentru crescătorii de porci: ministrul Agriculturii, Petre Daea, are pe lista scurtă de priorităţi un program pentru sprijinirea fermelor de porci. Aşa cum a explicat oficialul, proiectul îşi propune susţinerea celor care au ferme şi predau la abator sub formă de carcasă porcii îngrăşaţi într-o perioadă de timp. Beneficiarii înscrişi în program, primesc subvenţie în pachete de 10.000 de euro pentru un număr de animale, cu condiţia ca porcii să fie crescuţi în România, iar în momentul în care ajung la greutatea economică de sacrificare (100-110 kilograme), să fie sacrificat în abatoare. „România are o situaţie extrem de grea. Efectivele de porci sunt undeva la 5,5 milioane de capete. Efectivul nu asigură consumul populaţiei. Se importă şi, mai mult, acest efectiv nu poate consuma cel mai bun furaj produs în România - România se află pe primul loc în UE la cultura de porumb, cultivă cea mai mare suprafaţă cu această plantă extrem de valoroasă - deci porumbul pleacă la export. Este singura ţară care are un porc pe hectar de porumb cultivat”, a spus Daea.

Oficialul a punctat că firmele beneficiare, după propria estimare undeva la circa 350 de ferme, trebuie să aducă la abatorizare între 600 şi 100.000 de carcase de porc pentru a beneficia de subvenţia promisă.

Proiectul anunţat de Petre Daea este salutat de producătorii de carne de porc brăileni. Contactat de reporterii “Obiectiv”, omul de afaceri Gheorghe Caruz susţine că măsura este binevenită şi poate fi privită ca un bulă de oxigen de către fermieri pentru că încurajează zootehnia care, până la urmă, înseamnă o valorificare superioară a producţiei vegetale. “Este un program benefic, mult-aşteptat de noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în sectorul zootehnic, pentru că ne încurajează. Trebuia mai demult implementat un astfel de program. Efectele sunt benefice: un calcul simplu arată că din 3 tone de cereale se obţine o tonă de carne, iar o tonă de cereale se valorifică undeva la 400 euro, în timp ce tona de carne se valorifică la aproximativ 2.000 euro. Aceşti bani înseamnă plus valoare aici, în ţară, plus locuri de muncă în mediul rural. Din păcate, este posibil ca de acest prijin financiar promis de ministru să ajungă indirect să beneficieze străinii, pentru că din lipsă de sprijin, noi, crescătorii de porci nu am reuşit să creăm maternităţi, aşa că purceii vor fi cumpăraţi tot de afară”, ne-a declarat sursa citată, arătând că din 1989, când efectivele de porci erau undeva la 14,5 milioane de capete, s-a ajuns în prezent la doar circa 4 milioane de capete, în contextul în care statele UE, actori importanţi pe piaţa producătorilor de carne, şi-au dublat efectivele de animale în tot acest răstimp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro