Mergi la conţinutul principal

Sprijin financiar acordat producătorilor din sectorul fructe şi legume

• beneficiari sunt organizaţiile de producători ca structuri asociative profesionale • proiectul este deocamdată în dezbatere publică

 

Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de act normativ privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor.

Conform documentului, România se confruntă cu un grad scăzut de asociere a producătorilor agricoli din sectorul vizat, drept dovadă la acest moment, funcţionează la nivel naţional, doar 24 organizaţii de producători recunoscute. Aceste forme asociative din sectorul legume fructe s-au înfiinţat la iniţiativa producătorilor, având că principal obiectiv concentrarea ofertei şi comercializarea produselor membrilor.

Proiectul ministerului îşi propune să creeze cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi a altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor, cao continuare a procesului de consolidare a formelor asociative.

Pentru a beneficia de ajutor financiar, beneficiarii (organizaţiile de producători recunoscute şi alte forme asociative pentru comercializare) trebuie să depună şi să aibă aprobat un program operaţional valabil pe o perioadă minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani. Sprijinul financiar comunitar va fi egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizaţiei de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat.

Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate (VPC) de fiecare organizaţie de producători, pragul putând fi majorat în funcţie de anumite criterii.

Prin acordarea sprijinului financiar se urmăreşte creşterea cantitativă şi calitativă a produselor din sectorul fructe şi legume şi creşterea nivelului de valorificare a producţiei, care împreună pot asigura stabilizarea nivelului preţurilor produselor pe piaţă; asigurarea materiei prime pentru unităţile de procesare; echilibrarea balanţei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din producţia autohtonă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro