pas!", mai multi cititori ne-au rugat sa explicam ce inseamna, conform Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), “fermieri din zone cu handicap natural”. Explicatia este data de Elena Banica, directorul Directiei de Dezvoltare Rurala din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila.
Sprijin suplimentar pentru fermierii braileni din zonele cu terenuri saraturate
Masurile pe baza carora se vor aloca fondurile europene sint
cuprinse in patru axe de dezvoltare rurala: Axa 1 - Cresterea
competitivitatii sectorului agricol si silvic; Axa 2 - Imbunatatirea
mediului si a spatiului rural; Axa 3 - Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale; Axa 4 - LEADER - Program de
dezvoltare rurala teritoriala.
Masurile din Axa 2 urmaresc acordarea de sprijin pentru practici
agricole ce respecta conditiile de mediu (GAEC) si pastreaza un
echilibru intre interventiile facute in ferma si resursele naturale.
Acestei axe ii vor reveni 25% din totalul fondurilor, respectiv 1,875
milioane euro, pentru urmatorii sase ani.
Sprijinul prevazut in Axa 2 are ca obiect: masuri privind utilizarea durabila a terenurilor agricole si masuri privind utilizarea durabila a terenurilor forestiere.
Una din masurile Axei 2, respectiv Masura 2.1.2 se refera la acordarea de plati compensatorii pentru fermierii din zonele cu handicapuri naturale, altele decit zona montana. Aceste zone au fost identificate pe baza hartii ce cuprinde repartitia terenurilor pe clase de bonitare. Criteriile de delimitare sint: soluri cu aciditate severa (pH sub 4,5); salinitate ridicata (peste 0,15% Na); soluri cu drenaj foarte slab sau foarte rapid; soluri cu extreme de textura - argiloase (peste 60% argila) sau nisipoase (peste 65% nisipuri).
In aceasta submasura se incadreaza si terenurile afectate de saraturi din judetul Braila.
Vor beneficia de acest sprijin fermierii inscrisi in Registrul fermelor,
care utilizeaza suprafete de minim 1ha, format din parcele de minim
0,3 ha. Ei trebuie sa dovedeasca dreptul de folosinta asupra terenurilor pe cel putin 5 ani si sa respecte bunele practici agricole si conditiile de mediu.