Sporuri ilegale de miliarde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sporuri ilegale de miliarde

* cele mai multe abateri sunt pe parte de cheltuieli de personal, în sensul de sporuri, indemnizaţii şi suplimente acordate funcţionarilor publici * au fost şi cazuri în care inspectorii Curţii de Conturi au ridicat steguleţul roşu din cauza unor lucrări edilitare * cele mai mari sume reprezentând abateri sunt cele rezultate din nerealizarea inventarierii patrimoniului public * sunt puţine comunele care nu au contestat în instanţă concluziile rapoartelor de control, iar primarii susţin că sunt acoperiţi din punct de vedere legal

Aproape 18 miliarde de lei vechi prejudicii constatate în cazul primăriilor de judeţ! Iată concluzia Curţii de Conturi în urma controalelor efectuate vizând activitatea instituţiilor, aferentă anului 2010. În linii mari, prejudiciile s-au concentrat pe cheltuieli ilegale de personal, mai precis sporuri, indemnizaţii şi stimulente acordate fără respectarea legii. Ca dimensiune a fenomenului, valoarea prejudiciilor se ridică, aşa cum am spus, la aproape 18 miliarde de lei vechi, adică peste 400.000 euro. Dacă discutăm, la modul general, despre abateri care includ şi aceste pagube, suma devine colosală, pentru că este de ordinul zecilor de milioane de euro.
Ca idee au fost prinse în lista de verificat 14 comune (7 cu primari PSD, 3 PNL, 2 PDL, 1 PC şi 1 PRM) şi cele 3 oraşe din judeţ. În medie, cam una din trei primării a fost verificată de inspectorii Curţii.

Cheltuieli ilegale de personal, acesta este numitorul comun al principalelor nereguli descoperite la primăriile din judeţ în urma controalelor Curţii de Conturi. Stimulente pentru şefi, spor de vechime, plăţi nejustificate către constructori în cazul proiectelor edilitare sau plata nelegală a ajutorului social către persoane care nu îndeplinesc condiţiile, şi lista continuă. Cam acestea sunt, pe scurt, neregulile grave depistate în urma verificărilor. Per ansamblu, dintre cele 40 de primării comunale plus 3 orăşeneşti au fost prinse în lista de control 14 comune plus oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei. Defalcat, în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, 8 sunt PSD, 4 PDL, 3 PNL, una PRM şi încă una PC.
Iată şi lista primăriilor de judeţ vizitate de Curtea de Conturi, precum şi sumele estimate cu titlu de abateri, inclusiv prejudicii. Începem cu PSD, unde au fost cele mai multe comune.
Cele mai mari sume au fost stabilite în cazul primăriilor de la Roşiori 339 miliarde lei, din care 2,4 miliarde prejudicii, urmată de UATC (unitatea administrativ teritorială comunală) Ulmu - 217 miliarde lei vechi, din care 2,24 miliarde prejudicii.
Problemele grave de la Roşiori au constat în efectuarea de "plăţi nelegale de drepturi salariale (indemnizaţie dispozitiv, spor calculator) fără aprobarea Agenţiei de Prestaţii Sociale (1,83 miliarde lei vechi); finanţarea fără temei legal a unor cheltuieli de personal la un ordonator terţiar de credite finanţat, respectiv Şcoala generală cu clasele I-VIII Roşiori, reprezentând spor calculator acordat nelegal administratorului şi secretarului şcolii (93 milioane de lei vechi); efectuarea de plăţi nelegale pentru activitatea de audit urmare a neîndeplinirii responsabilităţilor asumate prin contractul de prestări servicii (342 milioane de lei vechi); efectuarea de plăţi pentru consiliere juridică, consultanţă financiară şi de achiziţii fără documente care să justifice plata (129 milioane lei vechi).
La primăria de la Ulmu problemele grave au fost plata unor "drepturi salariale, reprezentând spor dispozitiv, acordate fără temei legal funcţionarilor publici din cadrul primăriei (790 milioane lei vechi); finanţarea fără temei legal a unor cheltuieli de personal la un ordonator terţiar de credite finanţat, respectiv Şcoala generală cu clasele I-VIII Ulmu (50 milioane lei vechi); plată nelegală de ajutor social beneficiarilor care nu îndeplinesc condiţiile (aproape 1,4 miliarde lei vechi). Cu privire la aceste aspecte, edilul comunei, Marian Iconaru, a punctat: "La vremea efectuării acelor cheltuieli a existat o bază legală. Vă daţi seama că suntem acoperiţi din punct de vedere legal, numai că inspectorii Curţii nu au acceptat argumentele noastre, aşa încât am contestat în instanţă concluziile raportului de control. Instanţa va tranşa acest litigiu. Repet: noi am avut temei legal la momentul acordării acelor drepturi".

La Stăncuţa n-au fost probleme

Merită însă punctat faptul că la Primăria Stăncuţa inspectorii Curţii n-au găsit mai nimic în neregulă, mai corect spus s-a constatat doar că unitatea nu a respectat regula blocajului posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice. Aici abaterea a fost de aproape 25 milioane de lei vechi, suma fiind recuperată chiar în timpul controlului. Este singurul caz din lotul instituţiilor controlate de Curte în cursul anului trecut unde raportul final n-a scos la lumină vreo abatere. Cu alte cuvinte, se poate şi aşa iar primarul Nicu Turcu (PSD) merită felicitat.
La primăria Victoria, valoarea abaterilor constatate de Curtea de Conturi s-a ridicat la 3 miliarde lei vechi din care 150 milioane lei vechi prejudicii: "Neaplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea debitelor locale restante; neefectuarea de inspecţii fiscale asupra realităţii, legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale; neevaluarea fondului de carte; nereevaluarea activelor fixe corporale de natura construcţiilor; plăţi nelegale prin cuprinderea în situaţiile de lucrări a unor cote de cheltuieli nelegale (150 milioane lei vechi)".
Ar mai fi de adăugat că la Vădeni şi Bărăganu prejudiciul a fost zero. Totuşi, cuantumul abaterilor estimate este de 75 miliarde lei vechi, respectiv 148 miliarde lei vechi, în principal, generate de neefectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale.

Cele mai multe probleme au fost la Chiscani

În cazul celor 3 primării având la conducere membri PNL, cele mai grave probleme au fost depistate la Chiscani (abateri estimate la 486 miliarde lei vechi), dar şi la Siliştea (195 miliarde lei vechi). În schimb, la Tichileşti sumele stabilite au fost mult mai mici, aproape 36 miliarde lei vechi abateri din care doar 60 milioane de lei vechi prejudiciu.
Iată principalele "reproşuri" făcute de către Curtea de Conturi administraţiei publice de la Chiscani, unde s-au concentrat, aşa cum am spus, cele mai mari sume constând în abateri. "Neefectuarea reevaluării construcţiilor şi terenurilor (abatere estimată la 132,8 miliarde lei vechi); abateri la inventariere constând în: valori patrimoniale neinventariate, inventarierea necorespunzătoare a imobilizărilor în curs de execuţie, neîntocmirea listelor distincte pentru bunurile proprietate publică (314 miliarde lei vechi); plata în avans a drepturilor stabilite prin instanţă (4,63 miliarde lei vechi); drepturi salariale acordate nelegal (spor vechime persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, spor condiţii vătămătoare, indemnizaţie dispozitiv, supliment treaptă, toate acestea în cuantum de aproape 633 milioane lei vechi); stimulente acordate nelegal persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică (aproape 122 milioane lei vechi); neînregistrarea, nereţinerea şi nevirarea contribuţiilor sociale la fondul de stimulente acordat (venituri suplimentare cuvenite bugetului consolidat de 331 milioane lei vechi); plăţi către constructor nejustificate cu lucrări sau justificate cu întârziere (2,24 miliarde lei vechi); neconstituirea garanţiilor de bună execuţie (613 milioane lei vechi); majorarea nelegală a valorii lucrărilor rămase de executat (153 milioane lei vechi); plăţi nelegale (pentru lucrări neexecutate) făcute de şcoală, dar finanţate de unitatea administrativ teritorială (2,06 miliarde lei vechi)".
În mod evident, inspectorii Curţii au dispus imediat recuperarea pejudiciilor şi îndreptarea neregulilor evidenţiate în raportul de control.

"A fost vorba despre drepturi câştigate în instanţă de către funcţionarii primăriei"

În linii mari, explicaţiile primarului acestei comune, Ion Crăciun, se leagă de mai vechiul război pe care-l duce cu municipalitatea pe tema stabilirii graniţelor celor două unităţi administrative.
"Problemele legate de evaluarea sau reevaluarea patrimoniului sunt generate de litigiul existent privind teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pe care o conduc. După ce va fi tranşată în instanţă această problemă am în intenţie să fac cadastrul general şi atunci se rezolvă aspectele semnalate de Curtea de Conturi. În ce priveşte plăţile nelegale de cheltuieli de personal, vreau să subliniez că a fost vorba de punerea în executare a unor decizii ale instanţelor. Funcţionarii de la noi de la primărie nu au avut altă treabă decât să dea în judecată pentru sporuri, suplimente şi tot felul de drepturi, asta în loc să-şi vadă de treabă. Dar nici măcar treaba nu şi-au făcut-o aici în administraţie şi de aceea am dat afară vreo 4 funcţionari, iar acum recrutăm tineri care să vină cu suflu şi idei noi. Am contestat în instanţă concluziile raportului Curţii, pentru că este vorba, aşa cum am spus, de decizii ale instanţei. Nici mie nu-mi convine să stau să mă judec cu funcţionarii publici care n-au altă treabă decât să ceară în instanţă daune de la primar. Până când nu va fi curăţat aparatul administrativ din întreaga ţară, noi, primarii, nu ne putem face treaba bine. Şi ştiu ce spun, pentru că am venit la primărie din mediul privat cu gândul clar de a face curăţenie, dar m-am lovit de rezistenţa castei funcţionarilor publici, cel puţin aici la mine în comună", ne-a declarat primarul Ion Crăciun, vădit supărat pe propriii subordonaţi.

Frecăţeiul are probleme cu lucrările edilitare

La PDL, singurele primării comunale verificate au fost Frecăţei şi Gropeni, unde au fost constatate abateri estimate la 203 miliarde lei vechi, cu menţiunea că numai la Frecăţei s-a constatat un prejudiciu de 1,5 miliarde lei vechi. Iată şi lista neregulilor grave, cu pagube, imputate administraţiei locale din Insula Mare a Brăilei: "plăţi pentru lucrări de investiţii, fără documente justificative (1,17 miliarde lei vechi); plăţi nelegale pentru lucrări de investiţii urmare a aplicării de cote şi contribuţii mai mari decât cele legale (285,79 milioane lei vechi); drepturi salariale acordate nelegal reprezentând premiu anual cu baza de calcul mai mare, eronată (3,37 milioane lei vechi); drepturi salariale acordate nelegal urmare a nerespectării Legii 330/2009 (35,16 milioane lei vechi); finanţarea de cheltuieli de personal, reprezentând premiu anual, într-un cuantum mai mare decât cel legal pentru o unitate de învăţământ preuniversitar arondată (9,35 milioane lei vechi); finanţarea de drepturi salariale nelegale în cazul aceleiaşi unităţi de învăţământ în sumă de 58,69 milioane lei vechi.
Pentru prejudiciul de 1,17 miliarde lei vechi în cazul lucrărilor edilitare gestionate de Primăria Frecăţei, este vorba în principal despre cheltuieli aferente organizării de şantier precum şi de lucrări de reparaţii la un drum comunal şi unul sătesc. În mod automat, CC Brăila a dispus recuperarea imediată a pejudiciilor.

"O parte dintre cheltuielile considerate nelegale au fost deja recuperate"

Legat de controalele la primăriile din Ciocile şi Cazasu, unde edilii sunt unul PC-ist şi celălalt PRM-ist, Curtea de Conturi a reliefat abateri pe care le-a estimat la 153 miliarde lei vechi pentru Cazasu şi 166 miliarde lei la Ciocile.
Prejudiciile în cazul primăriei PRM-iste sunt cuantificate la aproape 2,7 miliarde de lei vechi şi constau, în pricipal, în plăţi ilegale la cheltuieli de personal, dar şi în acordarea unei subvenţii Parohiei Sf. Mihail şi Gavril.
Şi la Ciocile, problemele grave reliefate au vizat cheltuieli de personal, mai precis drepturi salariale acordate anapoda, fără respectarea legii. În plus, inspectorii CC Brăila au găsit o bubă şi la un act adiţional la contractul încheiat cu "Anvisor Trans", întrucât au apărut majorări de preţ pentru lucrările suplimentare. Dispoziţia din raportul de control vizează recuperarea rapidă a acestui prejudiciu estimat la 138 milioane de lei vechi. Potrivit Registrului Comerţului, asociatul unic al acestei firme şi în acelaşi timp administratorul afacerii este Sorin Frîncu. "Nu am contestat concluziile raportului de la Curtea de Conturi, ci am procedat la punerea în aplicare a dispoziţiilor finale. De exemplu, la cheltuielile de personal a fost vorba de spor de fidelitate şi altul pentru condiţii grele având în vedere că imediat lângă sediul primăriei este o antenă. Cerusem o expertiză pentru a stabili gradul de radiaţii, dar am sistat, date fiind concluziile Curţii de Conturi. De asemenea, o parte dintre cheltuielile considerate nelegale au fost deja recuperate", ne-a declarat Elisabeta Sobaru, primarul de la Ciocile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro