Mergi la conţinutul principal

Sporturi care îți vor îmbunătăți viața

Mișcarea este cea mai rapidă cale către o viață sănătoasă. Fie că este vorba despre plimbarea zilnică de câteva minute sau de sportul intens la sală, beneficiile sunt aceleași. Tonus îmbunătățit, aspect fizic de invidiat, o calitate a somnului mai bună și nu în ultimul rând, încredere în sine debordantă. Pe lângă aceste beneficii, multă lume face mișcare sau urmărește competiții sportive pentru a-și menține spiritul competitiv.

De asemenea, o mare parte dintre studiile oamenilor de știință ne informează și că sportul prelungește durata de viață. Drept urmare, mișcarea îți oferă beneficii pe toate planurile. Indiferent dacă practici sport în mod regulat sau ești în căutare de o nouă activitate antrenantă, în rândurile următoare găsești câteva idei utile.

 

Stil de viață activ

Multă lume tinde spre un stil de viață activ. Activitatea fizică zilnică nu doar că te ajută să te menții în formă, dar are beneficii și asupra psihicului.

Cele 30 de minute de mișcare, chiar și la intensitate scăzută, trebuie să facă parte din rutina ta de zi cu zi. Multă lume spune că nu are suficient timp pentru a face acest lucru, dar există alternative în acest sens.

Spre exemplu, în loc să iei liftul de fiecare dată când ajungi acasă sau la birou, poți merge pe scări. Dacă ai de făcut mici cumpărături la magazinul din cartier, nu este neapărat să iei mașina. Iar exemplele ar putea continua. Când vine vorba de mișcare, nu există scuze. Din contră, tehnologia îți stă la dispoziție și te încurajează prin aplicațiile de fitness pe care le ai la dispoziție.

 

Sporturi de echipă

Sportul îi face mai competitivi pe oameni și intensifică acest sentiment. Când faci parte dintr-o echipă, te distrezi și încerci cea mai bună tactică pentru a câștiga acel joc. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii sunt atât de dornici să facă mișcare.

Fotbalul, spre exemplu, este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate sporturi la nivel global. De fiecare dată când are loc un meci, oamenii stau cu sufletul la gură pentru a vedea cine va câștiga. Își pregătesc pariuri din timp și stau cu ochii pe televizor pentru a nu rata nicio mișcare a jucătorului lor preferat. Indiferent dacă joci cu prietenii sau urmărești un meci în fața televizorului, cu siguranță vei simți că faci parte dintr-o comunitate.

Iar vestea că fotbalul poate crește durata de viață cu patru ani sigur este una pe care mulți o vor aprecia.

Mișcare în aer liber

Nu mai este un secret că trebuie să petreci timp în aer liber. Însă dacă faci și mișcare în același timp, s-ar putea să ai o viață cu atât mai bună.

Una dintre cele mai la îndemână activități este alergatul prin parc. Dacă nu îți place acest cadru, poți oricând să mergi pe un teren de atletism sau în jurul unui cadru natural deosebit.

Pe de altă parte, ciclismul este o activitate relaxantă și foarte benefică asupra sănătății și implicit vieții tale. Se pare că această activitate arde mai multe calorii decât alergatul și are un impact mult mai scăzut asupra ligamentelor. Drept urmare, poate fi practicat de către oricine, la orice vârstă.

În timp ce vara ai la îndemână înotul, care îți fortifică mușchii, îți antrenează organele interne, te ajută să arzi calorii și îți îmbunătățește somnul, iarna ai câteva opțiuni dintre care poți alege. Cele mai cunoscute sunt schiul, patinajul sau snowboarding-ul.

 

Adrenalină și voie bună

Nu toată lumea își dorește să încerce sporturi care să le ridice ritmul cardiac, dar există motive pentru care ai putea face acest lucru.

Ceea ce multă lume nu știe este că aceste sporturi se împart și ele în mai multe categorii. Pe de o parte, se găsesc activitățile care pot fi practicate fără prea multă pregătire, așa cum sunt mersul cu tiroliana, cățăratul pe stânci într-o sală special amenajată sau snorkeling. Pe de altă parte, nu oricine are curajul să încerce bungee jumping sau chiar saltul cu parașuta. Acestea din urmă necesită ore de instructaj și atenta supraveghere a unor specialiști.

Totuși, data viitoare când mergi la un parc acvatic, ai putea încerca câteva dintre toboganele pe care le găsești acolo. Vei face mișcare pentru a ajunge la locul de pornire și te vei distra pe cinste.

 

Sporturi care merită încercate

Tenisul, fotbalul și baschetul sunt probabil câteva dintre cele mai comune sporturi. În timp ce acestea îți mențin spiritul competitiv și te țin în priză la fiecare meci, de ce nu ai încerca și alt tip de mișcare?

Din această categorie fac parte și windsurfingul, canotajul, caiac-canoe, paddleboard, echitația, pilotajul, golful sau chicketul. Fiecare îți oferă un set de aptitudini diferit, te face mai disciplinat, te ajută să cunoști persoane care au interese similare și îți îmbunătățește viața.

Probabil cel mai mare avantaj este faptul că nu e niciodată prea târziu să practici un sport. În mod evident, există alternative care nu se potrivesc oricui. Însă pentru majoritatea sporturilor se găsesc metode de practicare și variante cu un grad de dificultate scăzut.

 

O nouă perspectivă

Nu există nicio altă disciplină care să te facă să te simți la fel de bine ca mișcarea. Unul dintre lucrurile pe care le auzi cel mai des despre sport este că acesta te ajută să te integrezi fără probleme într-o echipă și să accepți fiecare membru al acesteia. Chiar dacă ești o persoană care preferă să petreacă mai mult timp singură, sportul te face să apreciezi compania membrilor echipei din care faci parte.

Sportul te disciplinează și te învață să respecți reguli bine stabilite. Dacă acest principiu s-ar aplica mai des și în viața de zi cu zi, lumea ar fi mai organizată și ar avea parte de mai multe satisfacții în viață.

Fără îndoială, sportul este cel mai la îndemână „medicament” care îți îmbunătățește viața atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Iar exemplele din rândurile de mai sus sunt excelente pasiuni noi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro