Mergi la conţinutul principal

Sportivii români nu vor avea suporteri la Olimpiada de la Soci

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat că din biletele rezervate suporterilor români la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci s-au vândut doar două sau trei, precizând că interesul a fost "aproape inexistent".
"Noi, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, am solicitat organizatorilor destul de puţine bilete, iar de vânzarea lor s-a ocupat agenţia Cartan (n.r. - agenţie autorizată de revânzare a biletelor la JO de la Soci, cu sediul în California). Din nefericire pentru noi interesul din partea suporterilor români a fost minim, aproape inexistent aş spune. Nu am informaţii exacte, dar cred că s-au vândut doar două sau trei bilete", a spus oficialul COSR, fără a oferi detalii privind numărul de tichete rezervate României de CIO pentru JO de la Soci.
Explicaţiile interesului redus al fanilor români sunt legate de securitate şi bani, susţine Ioan Dobrescu. "În general, fanii români sunt mai apropiaţi de Jocurile Olimpice de vară, la noi nu există o tradiţie în participarea la Olimpiada de iarnă. Acum s-au mai adăugat şi alte explicaţii. Este vorba despre aspectul de securitate din zonă, dar şi de problema financiară. Criza financiară încă se resimte la noi şi chiar şi oamenii cu posibilităţi îşi drămuiesc foarte atent banii", a menţionat Dobrescu pentru MEDIAFAX.

Mii de euro pentru o persoană

El a adăugat că, pentru a vedea de la faţa locului Jocurile Olimpice de la Soci, pe un român l-ar fi costat câteva "mii de euro". "Este oarecum paradoxal faptul că deşi geografic suntem aproape de Soci, accesul către această localitate este foarte dificil din România. Practic trebuie să schimbi vreo trei sau patru avioane. Iar în afară de transport şi celelalte lucruri, cum este de exemplu cazarea, au preţuri destul de prohibitive. Nu am făcut un calcul exact, practic depinde şi ce fel de probe vrea să vadă la Soci, dar, în mare, pentru a merge acolo un fan român are nevoie de mii de euro", a afirmat secretarul general al COSR.
Sportivii români vor fi susţinuţi la Soci de antrenori, de oficiali şi de alţi membri ai delegaţiei României. "Sportivii vor fi susţinuţi de antrenori, de oficiali, de cei care vor fi acolo. În plus am înţeles că vor fi prezenţi la Soci şi părinţi ai sportivilor prin campania unui sponsor. Dacă nu mă înşel e vorba despre părinţii Evei Tofalvi şi ai Mariei Mazilu", a explicat Dobrescu.

300.000 de bilete nevândute

Referitor la cele aproximativ 300.000 de bilete la toate disciplinele care au mai rămas de vânzare până la startul Olimpiadei, Dobrescu a afirmat că acest lucru nu constituie o problemă majoră pentru organizatori. "Este evident că la nicio ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă marile câştiguri nu au venit din vânzarea biletelor. O Olimpiadă nu se susţine din bilete, ci din drepturile de televizare şi multe altele. La Olimpiada de iarnă este cu atât mai dificil pentru suporteri, cu cât la unele sporturi dacă sunt prezenţi văd chiar mai puţin decât din faţa televizorului. La schi fond să zicem poţi vedea doar ultimii 500 de metri, restul cursei doar la televizor. Spre cinstea lor, ruşii au făcut eforturi absolut excepţionale şi eu sunt sigur că această ediţie a Olimpiadei va fi aproape ireproşabil organizată", a mai afirmat Dobrescu.
Cartan este agenţia oficială de vânzare a biletelor la Jocurile Olimpice de la Soci aleasă de COSR pentru comercializarea tichetelor către cetăţenii români. Agenţia cu sediul în California se ocupă de comercializarea biletelor pentru comitete olimpice din 41 de ţări. Potrivit site-ului agenţiei, un sejur de şapte zile zile la un hotel de trei stele în staţiunea rusă, în timpul JO, costă peste 5.000 de dolari, fără transport şi bilete de acces la competiţii.
Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă se va disputa în perioada 7- 23 februarie la Soci (Rusia).

Sportivii protestatari vor fi sancţionaţi de CIO

Pe de altă parte, sportivii care vor protesta pe podium, la apropiatele Jocuri Olimpice de iarnă de la Soci, împotriva legii ruseşti anti-gay sau a situaţiei drepturilor omului ar putea fi sancţionaţi, însă vor putea face acest lucru la conferinţele de presă, fără riscul unei eventuale pedepse, a precizat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach.
Acesta a explicat că, potrivit Chartei olimpice, protestele politice şi demonstraţiile nu sunt permise în timpul competiţiilor. "Este clar că Jocurile nu pot fi folosite pentru demonstraţii politice, indiferent cât de bună ar fi cauza respectivă. CIO va lua, dacă va fi necesar, decizii individuale bazate pe cazuri individuale. Pe de altă parte, este clar că sportivii se bucură de libertatea de a vorbi, aşa că, dacă doresc să facă o declaraţie politică, în timpul conferinţei de presă, sunt absolut liberi să o facă", a precizat Thomas Bach, în cursul unei întâlniri cu ziariştii.
Rusia a produs o mare controversă cu recenta lege împotriva propagandei homosexuale, criticii susţinând că aceasta îngrădeşte drepturile persoanelor gay din această ţară.
Preşedintele rus Vladimir Putin a dat însă asigurări că homosexualii nu vor fi discriminaţi pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă, programate între 7 şi 23 februarie, însă mulţi sportivi au anunţat că îşi vor manifesta opoziţia în timpul competiţiei.
Thomas Bach a dezvăluit, totodată, că o delegaţie a CIO se află deja la Soci, unde va fi abordată şi problema securităţii Jocurilor, în discuţiile cu autorităţile ruse şi responsabilii comitetului de organizare. "Rusia şi serviciile ruse lucrează în strânsă colaborare cu serviciile internaţionale pentru ca toţi participanţii şi vizitatorii să se simtă în siguranţă", a mai spus preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.
Autorităţile de la Moscova aşteaptă peste 6.000 de sportivi din 85 de ţări, printre care şi România, precum şi sute de mii de fani la Olimpiada de la Soci.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro