• podiumul acestei secţiuni este ocupat de atleta Anamaria Ioniţă, canoistul Alexandru Gheorghe Stoian şi boxerul Fernando Anton
• CSM Brăila, lider în top-ul performanţelor • gruparea brăileană a dat primii trei sportivi ai judeţului în 2016 • LPS Brăila rămâne pepiniera sportului brăilean • un salt semnificativ au făcut sporturile de echipă • HC Dunărea traversează cel mai bun sezon din istoria clubului • Cuza Sport se gândeşte deja la Liga Naţională • sportivii veterani şi cei paralimpici sunt în top-urile naţionale
Sportul brăilean a avut rezultate remarcabile anul trecut, atât la disciplinele olimpice cât şi la cele neolimpice, cele mai valoroase după o perioadă de 15 ani. Podiumul acestei secţiuni este ocupat de atleta Anamaria Ioniţă, canoistul Alexandru Gheorghe Stoian şi boxerul Fernando Anton, însă la această categorie de sportivi performanţi, pe listă mai sunt şi pugiliştii seniori pregătiţi de George Perţea, respectiv Marian Piţa şi Robert Jitaru, atletele de la LPS Brăila, Iulia Banaga şi Adelina Sandu, karateka Andrei Fătu şi Alin Muşat de la Marţial Budo, Cosmin Giurgiu şi Florentina Ion de la Arashi Do.
În condiţiile în care, la Brăila, infrastructura sportivă lipseşte aproape cu desăvârşire, Stadionul de Atletism rămâne o Fata Morgana, bazinul de înot stă să cadă, iar fondurile destinate sportului nu au fost nici măcar la limita subzistenţei, antrenorii şi sportivii s-au străduit şi au reuşit să obţină rezultate notabile. Conducătorii cluburilor mari, CSM Brăila şi LPS Brăila, şi nu în ultimul rând antrenorii, au găsit soluţii, iar eforturile lor conjugate cu cele ale sportivilor au dus la aceste performanţe deosebite. Tot de aceleaşi condiţii au beneficiat şi celelalte grupări sportive, însă şi acestea au demonstrat că atunci când îşi propun un obiectiv îl realizează. Cap de listă în 2016 sunt reprezentanţii Clubului Sportiv Municipal Brăila, gruparea care a dat primii trei performeri şi anume, atleta Anamaria Ioniţă, canoistul Alexandru Gheorghe Stoian şi boxerul Fernando Anton. Cei trei au obţinut performanţe internaţionale deosebite. Atletele Iulia Banaga şi Adelina Sandu, LPS Brăila, karateka Andrei Fătu şi Alin Muşat de la Marţial Budo, Cosmin Giurgiu şi Florentina Ion de la Arashi Do sunt, de asemenea, sportivi cu rezultate notabile în acest an. La nivelul sporturilor de echipă s-au petrecut lucruri importante. În acest sezon competiţional, HC Dunărea, cu un lot remaniat din temelii, se află pe locul al doilea în Liga Naţională de handbal feminin şi poate bifa cea mai mare performanţă din istoria clubului, Dacia Unirea s-a descurcat onorabil în prima parte a campionatului, unul deosebit de cele anterioare, pentru că s-a format doar o singură serie de Liga a II-a, iar la concurenţă cu acestea două, este echipa de baschet Cuza Sport. Un club de baschet care a luat-o de la zero în urmă cu câţiva ani, iar acum are două formaţii de juniori, alcătuite în totalitate din jucători brăileni, calificate la turneele semifinale şi o echipă de seniori care este pe primul loc în grupă în Liga I şi are şanse reale de a promova în Liga Naţională. La prima sa participare într-o competiţie oficială, echipa de junioare IV de la LPS Brăila pregătită de profesorul Alexandru Viorel a devenit vicecampioană naţională. Şi sportivii veterani au fost la înălţime în acest an, iar printre cei care au performat se regăsesc Marin Blându, campion naţional la 71 de ani, la Dragon Boat, masterul culturismului european, Vasile Crăciun, tenismenul Valeriu Ilie şi maratonistul Victor Ilie.
Anamaria Ioniţă: În acest an, am atins apogeul carierei mele sportive
Clubul Sportiv Municipal Brăila a dat primii trei sportivi. Cap de listă este atleta Anamaria Ioniţă care şi-a trecut în cont o medalie de bronz la seniori cu ştafeta 4X100 m plat a României la Campionatul Mondial din luna martie de la Portland, un titlu balcanic în aceeaşi probă şi un loc trei la Internaţionalele de atletism ale României, precum şi patru titluri naţionale. De asemenea, atleta cu dublă legitimare CSM Brăila – CSU Piteşti, a participat cu ştafeta 4X400 m a României la Jocurile Olimpice de la Rio din această vară. În total, pe plan naţional, Ioniţă a bifat patru titluri naţionale un loc doi şi un loc trei. “Consider că în acest an am atins apogeul carierei mele sportive, mi-am realizat baremul şi am reuşit să particip la Jocurile Olimpice, este visul suprem al oricărui sportiv. Bronzul de la mondiale, aurul balcanic şi nu în ultimul rând titlurile naţionale sunt alte realizări notabile ale mele în acest an. Dar nu mi-am spus ultimul cuvânt în atletism, mă gândesc deja la Olimpiada de la Tokyo”, a declarat cea mai valoroasă sportivă din Brăila în 2016.
Alexandru Gheorghe Stoian a cucerit două medalii de aur la Campionatul European de kaiac canoe pentru juniori, în probele de canoe 2- 500 m şi canoe 4 – 500 m şi un titlu mondial la canoe 4 - 500 m. De asemenea, sportivul antrenat de Florentina Ion este vicecampion balcanic de juniori.
Pe locul al treilea în clasamentul rezultatelor internaţionale se află boxerul Fernando Anton, medaliatul cu bronz de la Campionatul European de box pentru juniori, care a avut loc în luna iunie în Ungaria, la Kaposvar, sportiv antrenat de Cristian Bălan. Până să ajungă în Ungaria, pugilistul a trebuit să treacă prin mari emoţii, deoarece clubul nu avea voie să-l ajute financiar, iar antrenorii de la lot au vrut să-l înlocuiască cu un alt boxer. “Am fost convocat la lotul naţional în vederea europenelor de juniori, însa bucuria mea a fost de scurtă durată pentru că nu aveam banii necesari. Salvarea a venit de la unchiul meu, Nicu Anton. Acesta a vorbit cu cei de la Asociatia Partida Romilor Pro-Europa - Filiala Braila şi, astfel, am avut şansa să ajung la europene. Acesta nu a fost însă ultimul obstacol, a trebuit să mai trec prin emoţii, antrenorii de la lot au încercat să ia pe altcineva, deşi eu eram favoritul la această categorie. Dar am ajuns în Ungaria şi am adus o medalie clubului şi ţării”, şi-a reamintit medaliatul cu bronz.
Cu mari eforturi, conducerea CSM Brăila a reuşit să obtină banii necesari şi ca pugilista Andreea Bordea să poata participa la Campionatul European de box din Turcia, iar Costel Feraru să participe la europenele de box pentru cadeţi. Secţiile de kaiac canoe, judo şi ciclism au avut de asemenea numeroşi medaliaţi pe plan naţional în acest an. Doi pugilişti seniori pregătiţi de antrenorul George Perţea, Marian Piţa şi Robert Jitaru, au câştigat tot ce se putea pe plan naţional, aurul naţional şi pe cel de la Cupa României.
Teodora Naidin, Andreea Marinescu şi Cătălina Varvaruc sunt sportivele cele mai valoroase ale secţiei de judo.
Atletismul, sportul rege la LPS Brăila
Cei mai valoroşi reprezentanţi ai Liceului cu Program Sportiv sunt atleţii Iulia Banaga, Adelina Sandu, de la grupa profesorului Nicolae Iorga, şi atletul Alexandru Iconaru pregătit de profesorul Fănel Ionescu. Deşi junioară II, Iulia Banaga a cucerit două medalii de bronz la Campionatele Balcanice de atletism şi a participat la Campionatul Mondial rezervat juniorilor I. Pe plan intern, la categoria ei de vârstă, atleta are în palmares două titluri naţionale la 100 şi 400 m garduri. Adelina Sandu este vicecampioană balcanică de juniore I la 100 m garduri, iar Alexandru Iconaru şi-a trecut în cont două locuri trei la balcaniada de juniori II. “Catedra de atletism a fost cea mai prolifică în acest an, iar sportivii de nota 10 sunt Iulia Banaga, Adelina Sandu, Alexandru Iconaru, Andreea Caracudă, Bianca Toader, şi Andrei Negoiţă. De asemenea, s-a evidenţiat şi echipa de handbal junioare IV, care a devenit vicecampioană naţională. Mulţumim oficialităţilor locale care i-au premiat cu sume de bani pe atleţii de la LPS şi nu în ultimul rând celor de la DJST Brăila pentru ceea ce au oferit sportivilor noştri la festivitatea organizată în decembrie”, a declarat Anilena Anton, directoarea LPS Brăila.
Karateka de la Marţial Budo şi Arashi Do campioni europeni
La această categorie intră karateka de la Marţial Budo Brăila antrenaţi de sensei Florica Pricob: Alin Muşat, Andrei Fătu, Maria Iacob, Alexandru Bărdăhan, Ioana Anca Berdant, Ioana Cezara Vlad, Ioana Susanu, şi de la Arashi Do pregătiţi de antrenorul Daniel Mihai: Cosmin Giurgiu şi Florentina Ion, toţi fiind medaliaţi cu aur la Campionatele Europene de karate tradiţional din acest an.
LiL Style Brăila pe scenă la World Hip Hop Dance Championship
În luna august, opt dansatori de la trupa LiL Style Brăila, Teodora Andreea Colt, Nicoleta Alexandra Grosu, Elena Pitulice, Maria Laura Tudose, Mario Constantinescu, Cristina Raluca Andrei, Mădălin Furfurică, Anca Ioana Iordăcheanu au participat la World Hip Hop Dance Championship. La această competiţie, trupa pregătită de coregrafa Liliana Stan s-a clasat pe locul al 56-lea, din 72 de trupe participante la secţiunea “Varsity”.
Sportivii paralimpici au avut rezultate deosebite în competiţii
În 2016, reprezentanţii clubului “Special Friends” Brăila s-au remarcat în competiţiile la care au participat, iar eforturile lor au fost răsplătite de către DJST Brăila, care le-a oferit premii la Gala Sportului Brăilean. Cea mai prolifică sportivă a acestui club, Emilia Constantin, a obţinut 3 locuri întâi, 7 locuri doi şi 4 locuri trei la tenis de masă şi atletism. Ştefan Leocă şi-a trecut în cont un loc întâi, 2 locuri doi şi 3 locuri trei, iar Vasilica Zamfir a bifat 2 locuri întâi, un loc doi şi 2 locuri trei în aceleaşi probe.
Cuza Sport, clubul care se bazează în special pe brăileni
Sporturile de echipă traversează perioade foarte bune în acest sezon competiţional. Cap de afiş este fără îndoială echipa de handbal feminin. Cu un lot valoros de jucătoare, cu o medie de vârstă de 23 de ani, HC Dunărea a reuşit în premieră să învingă campioana naţională en titre care este şi campioana Europei, CSM Bucureşti. Gruparea de la Dunăre se află la finalul turului pe locul al doilea, la doar 2 puncte în spatele formaţiei bucureştene. HC Dunărea a devenit şi una dintre echipele care dă cele mai multe jucătoare la lotul naţional, cap de listă fiind Gabriela Perianu, cel mai bun produs al handbalului feminin brăilean.
Cuza Sport traversează, de asemenea, cel mai bun sezon din istoria sa. Echipa de baschet manageriată de Mircea Totolici se află pe primul loc în grupa a 3-a şi, la 10 ani de la înfiinţarea clubului, este principala candidată la promovarea în Liga Naţională. Cuza Sport are în competiţii trei echipe de juniori, toate formate din brăileni, iar două dintre ele s-au calificat la turneul semifinal.
Fără să facă achiziţii importante, Dacia Unirea are un parcurs bun în Liga a II-a la fotbal, asta în condiţiile în care s-a schimbat sistemul competiţional, iar costurile s-au dublat.