Mergi la conţinutul principal

Sport Plus readuce voleiul în prim planul sporturilor brăilene

* clubul brăilean a înscris în acest an o echipă în Divizia A2 * Sport Plus are un proiect de înaltă performanță pe o perioadă de patru ani cu obiectiv final accederea în prima divizie * la finalul anului 2021 lucrurile sunt în grafic

 

Una dintre cele mai mari reușite la nivelul sporturilor de echipă brăilene o reprezintă înființarea unei formații de senioare care deja activează în cel de-al doilea eșalon voleibalistic al țării. Iar inițiativa a aparținut clubului Sport Plus Brăila, club al cărui președinte, Constantin Baciu, a fost și în staff-ul tehnic al echipei brăilene care, în sezonul competițional 2011-2012 a promovat în prima ligă. Clubul de volei de atunci nu a avut șansa unei finanțări pe plan local, așa că s-a desființat chiar în anul în care a promovat. După 10 ani, Brăila are din nou o echipă de senioare în eșalonul secund, adică în Divizia A2, iar proiectul clubului Sport Plus Brăila, unul pe durata a patru ani, are ca obiectiv final revenirea voleiului brăilean în prima ligă. Despre realizările clubului și despre obiectivele viitoare ale acestui proiect curajos al celor de la Sport Plus Brăila am vorbit la final de an cu președintele Constantin Baciu.

 

- Cum caracterizați, din punct de vedere sportiv, anul 2021?

- Un an de referință. Iar cea mai mare reușită a clubului Sport Plus Brăila o reprezintă formarea acestei echipe care evoluează în Divizia A2 de senioare. După exact 10 ani, Brăila este din nou pe harta voleiului românesc, are o echipă în Liga a 2-a.

 

- Era momentul oportun pentru acest pas?

- În ciuda faptului că din anumite puncte de vedere lucrurile nu erau pregătite pentru înființarea unei formații de senioare, la insistențele profesorului Gheorghe Văraru, cel cu care am pornit practic în acest proiect, am început să cred că acest vis este unul viabil. Grație ajutorului primit din partea unor oameni care și-au construit în Brăila, cu migală, un nume și având deja în cont o sumă de bani care să ne asigure un start bun în acest proiect, mai rămânea doar un semn de întrebare. Va fi sau nu aprobat proiectul de finanțare din partea Consiliului Județean pe care l-am depus în vară. În paralel am

desfășurat o muncă asiduă de prezentare a costurilor aferente perioadei următoare și de identificare a ceea ce puteam face în condițiile de la acea dată.

 

- Cînd ați demarat practic formarea echipei de Divizia A2?

- Odată confirmată finanțarea din partea CJ, am putut trece la acțiune. Din păcate, deși am plecat la drum cu profesorul Văraru, colaborarea s-a încheiat din motive obiective. Din cauza unor probleme familiale acesta nu a mai putut continua acest proiect. De la 1 august am avut norocul să parafăm înțelegerea cu Nicușor Harabagiu, un antrenor dornic de marea performanță care a venit la Brăila pentru că și-a dorit să se implice în acest proiect, cu obiective de performanță pe o perioadă de 4 ani, al clubului Sport Plus.

 

- Ce a urmat după înscrierea echipei în Divizia A2 și după formarea lotului?

- A urmat perioada de pregătire fizică generală la Soveja și cea de pregătire tehică specifică, de la Sărata Monteoru, apoi am intrat cu forțe depline în sală unde am căutat să închegăm o idee colectivă de joc.

 

- Care a fost impactul cu Divizia A2?

- Startul campionatului nu ne-a găsit tocmai bine pregătiți, dar pe ansamblu am făcut față noilor rigori ale acestui eșalon, cu un lot foarte tânăr. Rezultatele din turul campionatului ne-au arătat ceea ce suntem la acest moment. Ne-a lipsit acea omogenitate, acea coeziune de joc. Și, spre final, când am reușit să fim o echipă omogenă, au survenit  două accidentări importante. Nu le-am putut folosi în ultimele două etape pe ridicătoarea Alexandra Laurici și pe Melania Duțu, care joacă pe postul de centru. Chiar dacă valoric și numeric nu suntem acoperiți pe posturi am reușit să trecem peste aceste obstacole și să ne clasăm pe locul al 5-lea, din opt formații. Puteam să obținem mai multe puncte în anumite partide dacă aveam un joc colectiv bun. Dar acest aspect nu este important, noi nu am avut ca obiectiv un anumit loc în clasamentul Seriei Est. Asta cu toate că visam la o clasare mai sus.

 

- Turul Diviziei A2 s-a încheiat, odată cu el și finanțarea de la CJ, ce urmează?

- Odată încheiat proiectul finanțat de CJ la finalul lunii noiembrie, ne gândim foarte serios la ce perspective ne oferă Brăila în plan financiar, și ce avem de îmbunătățit în activitatea sportivă. Acum este perioada transferurilor dar deocamdată noi nu ne permitem să aducem jucătoare.

 

- Dar care este obiectivul în acest sezon competițional?

- Obiectivul nostru este acela de a încheia campionatul și, dacă până în primăvară lucrurile vor căpăta un alt contur, vom încerca să aducem 2-3 jucătoare cu experiență, iar în acest fel proiecul Sport Plus Brăila pe patru ani va fi în grafic. Facem eforturi în fiecare zi în acest sens și credem că Brăila merită să aibă continuitate în voleiul de performanță la nivel de seniori. Să nu se mai întâmple ceea ce a fost acum 10 ani și pentru asta facem tot ceea ce este posibil omenește.

 

- Cum stați la nivelul sectorului juvenil?

- Cel mai mare câștig al nostru și al Brăilei este construirea unei generații de voleibaliste care să facă înaltă performanță și deja avem două fete la lotul național U17, Elena Nedelcu și Melania Duțu. Dacă va continua acest proiect cele două jucătoare vor fi centrii naționalei de senioare peste 5-6 ani.

 

- Ați avut și minusuri în acest sezon?

- Au fost destule. De exemplu din cauza lipsei unei infrastructuri specifice voleiului am fost nevoiți să jucăm la Șendreni, dar eu cred că voleiul poate reprezenta Brăila în sala de jocuri de la LPS Brăila sau în Polivalentă. Tot la capitolul lipsuri poate intra și faptul că echipa de cadete nu s-a putut antrena împreună, în ciclul săptămânal, decât o dată sau de două ori pe săptămână, pentru că 4-5 jucătoare se pregătesc cu echipa de senioare. Neavând o pregătire unitară pe această categorie de vârstă, în campionat am avut de suferit. Relațiile de joc s-au cristalizat din mers și la un nivel mulțumitor abia la ultima etapă. Oarecum, această competiție a fost sacrificată din punct de vedere al obiectivului, dar credem că în retur putem obține calificarea la turneul semifinal. Din 2022, la nivel de junioare sperăm să ne manifestăm altfel.

Mulțumim domnului Francisc Chiriac și Consiliului Județean, sponsorilor Urban Taxi, Ronțăilă, Brutăria Frontera, Ben Electroserv, Polystone, Farmaciile Iris, Poem Caffe, Armonia Parc și le dorim tuturor brăilenilor “Sărbători fericite!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro