Vineri, 10 iulie, Asociaţia Clubul de Turism "Proilavia" Brăila a lansat oficial proiectul " Sport şi sănătate în aer liber - izvor de energie". Evenimentul a avut loc la Centrul Multicultural şi de Recreere „Poarta Cetăţii Brăila", din str. Ana Aslan şi se derulează până pe 30 octombrie 2015. După cum v-am mai informat, proiectul are ca scop principal conştientizarea în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 8 şi 30 ani a importanţei alegerii şi menţinerii unui stil de viaţă sănătos, prin încurajarea practicării exerciţiilor de mişcare în aer liber şi se desfăşoară în municipiul Brăila, oraşul Însurăţei, comuna Traian, comuna Tichileşti, comuna Bărăganu şi comuna Ciocile, fiind finanţat de Consiliul Judeţean Brăila.
" Venim în întâmpinarea copiilor şi tinerilor printr-o metodă nonformală, nouă şi inovatoare de înţelegere a rolului şi scopului practicării de exerciţii fizice şi a unui sport cât mai frecvent, chiar şi în spaţii nonformale, pe alei, în parcuri, pe faleza Dunării, pe trotuare, etc. Sportul nu se adresează numai performerilor, acesta trebuie încurajat şi promovat ca sport de masă, ca o formă alternativă nonformală cu implicaţii majore-educaţie, cultură, familie, comunitate", a precizat Gabriel Lâlă, managerul acestui proiect.
Justificarea alegerii activităţilor practice cu tematică sportivă derivă din faptul că acestea îi ajută în creşterea încrederii în propriile capacităţi, accentul punându-se pe dezvoltarea abilităţilor, a fair-play-ului, a spiritului de competiţie, dar şi a unui stil de viaţă sănătos. Aceştia vor dezvolta o atenţie sporită faţă de starea lor de sănătate şi faţă de faptul că trebuie să practice cât mai multe activităţi de mişcare în aer liber şi să crească numărul de ore dedicate mişcării.Tinerii vor învăţa să profite în mod direct de spaţiile în aer liber pentru a practica un sport şi a se juca.
Conform sondajului de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie -IRES , aproape două treimi dintre tineri, respectiv 64%, fac sport doar de câteva ori pe lună şi aproape un tânăr din trei declară că nu face sport deloc. Jumătate dintre tinerii chestionaţi se declară mulţumiţi de felul în care îşi petrec timpul liber, urmaţi de cei 21% care nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi de acest lucru. Mai mult decât atât, la nivel naţional, activitatea fizică la şcoală s-a redus atât cantitativ, cât şi calitativ, iar sedentarismul ia locul stilului de viaţă activ. În schimb, 41% dintre tinerii chestionaţi declară că obişnuiesc să consume produse fast food, 35% declară că fumează. În anul 2014 a crescut procentul tinerilor care nu fac deloc sport, exerciţii sau activităţi fizice de la 29%, cât era în 2012, la 35%, iar utilizarea calculatorului a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 5%.