La Galeriile de Arta s-a vernisat ieri expozitia realizata de cei 11 artisti plastici, opt din Braila, Marius Teodorescu, Vasile Gaita, Radu Ionel, Nela Constantinescu, Angelica Deacu, Hugo Maracineanu, Niculina Mitu si George Mosorescu, unul din Galati - Sterica Badalan si doi din Ploiesti - Ana Maria Barbos si Mihai Manta, participanti la prima editie a Taberei de Creatie Macin - 2006. Primarul orasului Macin, Ichim Andone, cel care a sustinut in fata Consiliului Local Macin realizarea acestei tabere de creatie, a spus ca aceasta colaborare a inceput ca o frumoasa poveste de dragoste si ar vrea sa aiba un final fericit. "Am reusit sa facem o punte spiritula bazata pe cultura si arta care va apropia cele doua comunitati. Aceasta a fost prima piatra de temelie dintr-o relatie lunga, din care toata lumea va cistiga", a spus primarul Macinului, Ichim Andone. Despre cum s-a nascut aceasta tabara de creatie a vorbit presedintele filialei Braila a Uniunii Artistilor Plastici, George Mosorescu, apoi a evidentiat avantajele oreganizarii ei "Aceasta tabara va continua in folosul ambelor parti. Orasul Macin, in timp, va avea o colectie de arta contemporana, de valoare, iar artistii vor avea posibilitatea sa exploreze un spatiu altfel decit exista el in Braila. Macinul este mai generos, acei munti ofera alte posibilitati. Noi ne-am dori ca Macinul sa devina o scoala de pictura asa cum s-a intimplat la Barbizon sau Balcic. Nazuintele noastre sint mult mai mari decit acelea de a sta o vreme intr-un loc si a lucra acolo", a spus presedintele filialei Braila a UAP, George Mosorescu. Prefectul judetului Braila, Nicolae Mitroi, a apreciat curajul edilului din Macin, frumusetea tablourilor, dar s-a declarat mihnit de faptul ca Primaria Braila nu s-a implicat in realizarea unei tabere de creatie, iar vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Mosisescu, a laudat si ea deschiderea de care au dat dovada reprezentantii administratiei orasului Macin si si-a manifestat speranta ca de la anul, tabara sa devina internationala.
Presedintele SIB, Valeriu Partene, a precizat ca era normal ca organizatia pe care o reprezinta sa sustina artistii, pentru ca toti sint cadre didacice, apoi a oferit diplome de excelenta primarului din Macin, Ichim Andone, Consiliului Local Macin si artistilor participanti la tabara de creatie.
Criticul de arta Maria Stoica a spus ca expozitia realizata in urma taberei de creatie este unitara, pune in valoare splendoarea locului, calitatea lui materiala, calitatea luminii care pune in valoare aceasta materialitate, insa insista si pe diafan, pe spiritualizarea locului. "Dincolo de toate laudele care se cuvin tuturor, valoarea artistilor este mult mai mare decit sintem noi dispusi sa acceptam si ca singurul ajutor care li se poate da este acela de a li se incredinta comenzi, sint multe locuri de infrumusetat, ca sa-si puna in valoare talentul, sensibilitatea, stiinta. Cred ca la Macin sint lideri europeni ca tip de atitudine culturala, daca au fost in stare sa-si dea seama ce pot sa faca niste artisti pentru un oras, si merita toate laudele", crede criticul Maria Stoica.
La final a laudat initiativa si directorul Directiei pentru Cultura, Ana Harapescu, care a recomandat CJ sa sprijine financiar si taberele de creatie ale profesionistilor, iar directorul Bibliotecii Judetene, Rodica Draghici, le-a sugerat artistilor sa incerce sa obtina finantarea taberei de creatie cu bani europeni, prin proiecte.