Mergi la conţinutul principal

Spitalul TBC s-a dotat cu analizor de gaze sanguine

Spitalul Judeţean Brăila a achiziţionat, recent, un analizor de gaze sanguine, aparat de ultimă generaţie, esenţial în explorarea funcţiei respiratorii a pacienţilor. Costul acestuia se ridică la 54.000 lei, plus TVA, bani alocaţi de Consiliul Judeţean. "Aparatul permite dozarea foarte corectă a ventilaţiei noninvazive şi s-a impus ca o necesitate atât pentru afecţiunile pulmonare pe care le tratăm cât şi pentru componenta de somnologie. S-a achiziţionat cu sprijinul Consiliului Judeţean, 54.000 lei, plus TVA, bani din suma alocată pentru investiţii", a precizat Ştefan Sînpetru, managerul spitalului. 

Concret, analizorul de gaze sanguine măsoară PH-ul sanguin, gazele sanguine, respectiv oxigenul şi bioxidul de carbon, electroliţii, glucoza şi echilibrul acido-bazic. Analizele se fac folosind sânge recoltat din artera radială, sânge venos sau sânge capilar, iar la copii, cu recoltare din deget. Rezultatul este rapid, în maxim 2-3 minute din momentul recoltării. "Este un aparat performant, care ne permite să monitorizăm foarte bine pacienţii cu insuficienţă respiratorie, cu sindrom de apnee în somn sau obezitate-hipoventilaţie, care au tulburări severe ale gazelor sanguine. Evidenţiem astfel presiunea bioxidului de carbon care, crescând foarte mult, poate duce la comă. Până acum nu puteam vedea acest lucru decât clinic, acum evidenţiem biologic şi asta ne permite să putem evita ca pacientul să ajungă în terapie intensivă intubat, ventilat mecanic, unde din păcate, marea majoritate în această situaţie nu prea mai scapă", a precizat dr. Mihaela Martius, medic specialist pneumolog.
Rolul acestui aparat constă în diagnosticul rapid al insuficienţei respiratorii acute şi cronice la pacienţii cu boli pulmonare în forme grave (apnee de somn, obezitate morbidă, pneumonii şi bronhopneumonii acute, fibroze pulmonare, etc). De asemenea, permite monitorizarea tratamentului şi a evoluţiei pacienţilor cu insuficienţă respiratorie care au nevoie de oxigenoterapie sau ventilaţie noninvazivă, precum şi identificarea timpurie a pacienţilor care trebuie transferaţi de urgenţă în serviciul de terapie intensivă pentru intubaţie oro-traheală.
De analizele acestea pot beneficia gratuit toţi pacienţii internaţi în Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, în regim de internare continuă sau în regim de internare de zi. "Vreau să trag şi un semnal de alarmă: avem în ultima perioadă situaţii frecvente de pacienţi care ajung foarte târziu la noi, cu afecţiuni pulmonare care au trenat, inclusiv TBC, pentru tratamentul cărora eforturile sunt foarte mari şi şansele de supravieţuire sunt foarte mici. Am rugămintea ca toţi cei care consideră că au probleme, să se adreseze medicului de familie sau direct nouă, pentru că orice întârziere poate conduce la consecinţe inevitabile", a arătat Ştefan Sînpetru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro