Spitalul refuză să preia Oncologia! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spitalul refuză să preia Oncologia!

Conflictul dintre constructorul brăilean "Confort 2000" şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila - în condiţiile în care primul a reziliat intempestiv contractul pentru Centrul de Radiologie şi Oncologie - nici măcar n-a intrat pe fond şi deja capătă accente grave. Potrivit directorului SJU, dr. Mihail Iugulescu, "recent, domnul Ghenea, de la Confort 2000, a venit la noi să ne predea cheile de la construcţie, însă noi nu am vrut să le preluăm fiindcă aceste lucruri nu se fac aşa, fără o expertiză prealabilă, nu putem să ne însuşim punctul lui de vedere cum că Oncologia este gata în proporţie de 80 la sută". Reamintim că Centrul de Radioterapie şi Oncologie nu are autorizaţie de construcţie de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, document "de căpătâi" pentru o construcţie de un asemenea calibru. Autorizaţia trebuia obţinută de administraţia spitalului, respectiv de fostul director Rodica Sin.
Acum, din punctul de vedere al managerului Iugulescu, acea lucrare este realizată în proporţie de 65 - 70% şi argumentează prin faptul că inclusiv oficiali de la Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii, care au văzut recent construcţia, înainte de rezilierea contractului anunţată de către "Confort 2000", au susţinut că acea secţie nu va putea fi curând funcţională, deşi deadline-ul contractului era 24 august, la distanţă de un week-end de decizia "Confort 2000" de-a anunţa spitalul că "rupe prietenia".
"Cei la Ministerul Sănătăţii şi de la Banca Mondială au venit la noi atât pentru acel control din vară, cât şi pentru a vedea stadiul lucrărilor în care s-a investit aici, în cazul Băncii Mondiale pentru perfectarea unei dotări cu accelerator de particule şi alte aparate specifice Radioterapiei şi Oncologiei. Concluzia a fost: 65 - 70 la sută. De aceea nu am preluat cheile, întâi facem evaluarea şi preluăm ceea ce este la faţa locului, nu ceea ce doreşte Confort 2000 să spună că ne predă", a mai declarat dr. Mihail Iugulescu.
În replică, Gabriel Ghenea, administratorul "Confort 2000", a susţinut: "Noi avem grafic fizic şi valoric aprobat de dirigintele de şantier, din care rezultă că lucrările sunt efectuate în proporţie de 80 la sută. Acolo mai trebuie realizate doar finisajele, obiectele sanitare, covorul specific, gen linoleum pretabil pentru asemenea clădiri. (...) Pe mine mă deranjează că în acest contract, regulile au fost schimbate în mers, în timpul meciului. E cert că ne vom judeca şi ce va decide instanţa de judecată asta se va întâmpla. Negocieri şi discuţii cu ei?! Am avut până acum vreo patru şi nu s-a rezolvat nimic, le-am şi spus, şi domnului Iugulescu, şi domnului Mortu, mediator în acest caz, (n.r. - Viorel Mortu, vicepreşedinte CJ) că refuz să mai vin la întâlniri la care nu se decide nimic, nu se întâmplă nimic", ne-a declarat Gabriel Ghenea.

Cheile, cu executorul judecătoresc

Dr. Iugulescu a mai spus că directorul Gabriel Ghenea, de la "Confort 2000", i-ar fi transmis că îi va preda, cu siguranţă, cheile "însă cu un executor judecătoresc": "Nu ştiu dacă-i cazul să ni le predea în acest mod. Noi facem o comisie de expertiză şi abia după aceea vom prelua obiectivul", a mai spus directorul Iugulescu.
La rându-i, Gabriel Ghenea reclamă faptul că acest contract nu a fost respectat de către spital şi explică punctual fiecare neajuns sesizat de firma sa: "Ei au refuzat să ne plătească tâmplăria de 80.000 de lei, dirigintele a refuzat să ne dea aprobarea, fiindcă venea timpul rece am montat tâmplăria la calitatea cerută în caietul de sarcini. Ei ne-au cerut apoi o expertiză care să demonstreze acest fapt. Le-am adus această expertiză, dar ne-au spus că nu-i bună, nu e concludentă, fără a motiva de ce. Şi tot aşa, contractul s-a lungit şi numai astfel de probleme am avut în acest contract. (...) Ne-au cerut expertize pentru uşile cu plumb. Le-am adus de la un fizician, dar ni s-au cerut noi calcule. Pentru montarea unui racord de 400 KW la un racord mare al spitalului de peste 2000, ceea ce înseamnă consumul a 4-5 blocuri cu zece etaje, pentru că nu ştiau unde să-l amplaseze, ni s-a cerut un nou proiect. L-am făcut. Proiectul a trecut prin mai multe comisii ale spitalului şi n-am primit, în final, niciun răspuns, nu se ştia lungimea conductorului... Şi tot aşa!", ne-a mai declarat Gabriel Ghenea. Acesta recunoaşte că toate problemele au început încă de pe vremea lui Stancu în fruntea Consiliului Judeţean şi că, potrivit contractului, semnatarii investiţiei erau, din partea constructorului, răposatul Corneliu Pipera, care a şi pus firma "Confort 2000" pe picioare şi a adus-o la rang de constructor de top în Sud- Estul României, şi din partea Spitalului Judeţean, Rodica Sin, fostul manager care, aşa cum deja se cunoaşte, a plecat cam "pe făraş" din Brăila, chiar din vremea "haiduciei" lui Stancu la CJ.
Situaţia de la spital este bine cunoscută şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar părerile oficialilor de aici nu sunt tocmai pozitive. "Mie mi se pare că lucrurile stagnează acolo şi nu e bine deloc. Trebuie continuate lucrările şi finalizate investiţiile, indiferent de situaţie. CJ, care este şi finanţator în câteva dintre proiecte, trebuie să vegheze ca acele investiţii, în speţă Oncologia, ATI, Cardiologia etc. să devină funcţionale, echipa de management de la Judeţean trebuie să zbârnâie, să-şi facă treaba aşa cum se cuvine", ne-a declarat Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Probleme şi la ATI, secţie construită tot de "Confort 2000"

Şi Secţia de Anestezie Terapie Intensivă, situată tot în curtea SJU, construită de aceeaşi firmă "Confort 2000", pare să rămână, în acest an, tot o clădire din registrul "să fie, dar să nu trebuiască". De ce? Dr. Iugulescu declară: "Fiindcă nu sunt acele străpungeri. Dar acum ni le-am asumat noi, le vom face pe banii spitalului".
Din punctul de vedere al constructorului: "ATI a fost recepţionată în anul 2015, le-am predat toată documentaţia, respectiv recepţia finală a lucrării, dar ATI nu poate funcţiona fiindcă nu are acele străpungeri făcute spre spital: Morga, Ambulator şi Bloc Operator. Nu era în proiectul nostru să le facem şi, apoi, nu se puteau face acele străpungeri fiindcă Ambulatoriul UPU este realizat din fonduri nerambursabile Regio, iar timp de cinci ani nu se pot face modificări. S-a cerut o expertiză de rezistenţă pentru clădirea mare, expertiză care nu ne-a parvenit niciodată. Mai mult, ATI nu poate funcţiona fiindcă nu va primi niciodată aviz de la pompieri. Acolo nu este sistem de stingere a incendiilor şi nici de evacuare. Nu l-au prevăzut. Noi am venit cu ideea să se facă un sistem pe acoperiş, dar a rămas la stadiul de discuţie...", a mai declarat Gabriel Ghenea.
Oncologia şi ATI au fost ultimele contracte pe care Judeţeanul le-a avut cu firma "Confort 2000". În faza de predare mai sunt: Cardiologia/ Pediatrie - pe 7 septembrie, Blocul Operator - pe 11 noiembrie. În prima situaţie, trebuie făcute străpungerile şi, din câte se ştie, "Vamed" nu le-a realizat. Blocul Operator, făcut de "Carroponte" Galaţi, are şanse să fie predat "la cheie" la termen.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro