* numărul tot mai mare de spitalizări cu bolnavi Covid scoate, din nou, la lumină o problemă acută a Spitalului Județean de Urgență Brăila: deficitul de medici * în acest sens, conducerea unității spitalicești a solicitat detașarea unui medic pneumolog de la Spitalul TBC din Brăila, pentru a da o mână de ajutor în tratarea bolnavilor diagnosticați cu COVID-19 * partea bună este că atât spitalul TBC cât și cel de Psihiatrie au reușit să-și asigure stocul necesar de materiale sanitare, chiar înainte de valul de scumpiri
Apar semne de îngrijorare în spitalele din Brăila, în fața valului 4 al pandemiei. Și nu din cauza lipsei de paturi în unitățile spitalicești, și nici a vreunei lipse de materiale sanitare de strictă necesitate, ori a noilor tarife la utilități, ci din cauza lipsei de medici! În acest sens, a început deja detașarea de specialiști de la un spital la altul. Pentru început, este vorba despre un singur medic pneumolog al Spitalului TBC din Brăila solicitat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila, iar asta în contextul în care numărul pacienților Covid de la SJU crește îngrijorător, de la o zi la alta.
Pe de altă parte, întrebați dacă s-au pregătit pentru un scenariu mai rău al pandemiei și cum stau cu stocurile de materiale sanitare, în contextul noului val de scumpiri, deocamdată, managerul Spitalului TBC și managerul Spitalului de Psihiatrie ne-au spus că deocamdată nu sunt probleme, dar recunosc că situația s-ar putea schimba în curând. ”Cel puțin deocamdată avem ce ne trebuie. Ne-am aprovizionat. Nu e o problemă specială. Repet, cel puțin deocamdată. Încă suntem în interiorul unui contract negociat, prin licitație, cu furnizorii de energie. N-am primit încă nicio notificare și subliniez ÎNCĂ, pentru că e previzibil că ne vom lovi și noi de problema asta, cât de curând. Ce mă deranjează pe mine mai tare, așa cum deranjează pe marea majoritate a românilor, este că lucrurile sunt exact ca la CFR, unde există cineva care administrează infrastructura, respectiv calea ferată, în cazul nostru rețele de gaze, de distribuție de energie electrică, iar cel care plimbă kilowații pe acolo nu prea are vreo legătură directă cu furnizorul energiei electrice sau cu cel al gazului și atunci avem de-a face cu niște intermediari. E o formă de liberalizare pe care eu personal o înțeleg foarte greu, dar poate că n-am eu cunoștințele necesare să înțeleg liberalizarea de genul ăsta. Legat de aprovizionare, mărturisesc sincer că am fost foarte grijulii. Am achiziționat materialele pentru stocuri de minim 3 luni, e o obligație pe care o avem. Încă nu simțim impactul scumpirilor. În măsura în care pandemia se întoarce cu acest val 4, probabil va mai exista nevoie de a mai aproviziona măști, dar mă gândesc cu groază că vom ajunge iar la niște prețuri pe măști... în faza inițială a pandemiei prețul măștilor a sărit, de 10, 20 de ori, și asta în cazul în care le găseai”, ne-a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ștefan Sînpetru. Și de parcă n-ar fi fost de ajuns, mai semnalează Sînpetru, au mai apărut în peisaj și măștile neconforme, o problemă care a amplificat procedurile de achiziție, și așa rigide. ”Și a mai fost și problema în care, după aia, s-au trezit unii că măștile X, Y, nu sunt conforme, că n-au autorizație. Dar ce vină am eu, dacă măștile X erau pe SEAP (n.r. -fostul SEAP este actualul SICAP), a cui este vina?”, a mai spus managerul spitalului TBC. Partea bună este că bugetul spitalului și-a permis asigurarea costurilor pentru toate aceste achiziții, după cum a ținut să completeze sursa citată: ”Legat de aprovizionare, trebuie să recunosc, deși poate mulți o să mă critice, dar fără sprijinul Consiliului Județean nu am fi reușit să trecem peste asta, să traversăm perioada asta”. Întrebat care este dimensiunea acestui sprijin financiar, managerul a preferat să evite pronunțarea unor cifre.
Sînpetru: ”Deja încep să fiu un pic îngrijorat..”
Întrebat cum vede amenințarea valului 4 al pandemiei, managerul spitalului TBC a mărturisit că atât timp cât SJU Brăila, cea mai mare unitate spitalicească din județ, le-a solicitat ajutorul în lipsa de medici, deja există motive de îngrijorare. ”Chiar astăzi (n.r.- vineri, 17 septembrie a.c.) am avut o discuție. Urmează să dăm o mână de ajutor colegilor de la Spitalul Județean prin detașarea unui medic pneumolog, până în 10 octombrie, sau probabil și mai mult, dacă va fi nevoie. De marți (21 septembrie n.n.) se va întâmpla asta, urmează să vedem unde anume, în ce corp (...) Până în acest moment, având în vedere faptul că colegii noștri de la Spitalul Județean au simțit nevoia să ne solicite ajutorul, deja încep să fiu un pic îngrijorat, pentru că acele multe paturi despre care se vorbea înainte de începerea valului 4 sunt pe punctul să se cam umple. Și nu e suficient să ai doar paturi, trebuie să ai personal care să aibă grijă de pacienți! ”, a mai punctat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila. În ceea ce privește capacitatea spitalului TBC de a putea prelua bolnavi Covid, lucrurile stau bine, însă doar atât timp cât vorbim de forme ușoare și medii de boală, precizează Sînpetru. Concret, acesta speră ca lucrurile să nu se înrăutățească într-atât de mult încât să se apeleze la unitatea spitalicească a TBC pentru spitalizarea bolnavilor Covid cu forme grave, pentru că acest lucru nu va fi posibil. ”Noi avem zona noastră de Covid pregătită. Problema este că vom putea primi pacienți doar cu forme ușoare sau medii, pentru că noi folosim exclusiv concentratoare de oxigen. Cei care au nevoie de debite mari de oxigen nu putem să-i preluăm pentru că le-am face mai mult rău decât bine”, a mai precizat conducerea spitalului TBC.
Manager Spital Sf. Pantelimon : ”Ceea ce ne sperie mai tare este partea de utilități, gaze și curent ”
Contactat, la rândul lui, și întrebat dacă Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon” din Brăila este pregătit pentru un posibil val 4, atât din punct de vedere al stocului de materiale sanitare, cât și al paturilor, managerul unității a transmis că lucrurile stau cât se poate de bine. Mai exact, acesta spune că, pentru o primă etapă, a asigurat un număr de 29 de paturi pentru bolnavii Covid, în cazul în care vor fi solicitați să asigure spitalizare, dar că ar putea suplimenta până la 100, dacă situația o va impune. Nici la capitolul aprovizionare acesta spune că nu stă rău, pentru că s-a reușit achiziția de materiale sanitare încă din primăvară, când prețurile erau încă ”normale”. ”Noi am reușit să facem aprovizionare la prețuri bune, adică nu la prețurile de anul trecut. Am prins prețuri normale. Ce-i drept că achiziția de materiale, echipamente de protecție, dezinfectați, am făcut-o din primăvară, aprilie - mai. Deci suntem ok. În principiu, pentru următoarele 12 luni, avem tot ce ne trebuie, ca materiale”, a afirmat managerul Spitalului de Psihiatrie din Brăila, Marian Bogdan Criță. Acesta recunoaște totuși că are ceva emoții la capitolul utilități, după noile scumpiri, care încă nu s-au văzut în facturi. ”Ceea ce ne sperie mai tare este partea de utilități, gaze și curent. Momentan, să zicem că e bine și aici, pentru că avem contractele încheiate undeva prin primăvară, la niște prețuri normale. Acum sperăm ca furnizorii să păstreze prețurile, să nu ne trezim cu vreo notificare, de creșterea prețurilor. Dacă rămânem pe prețurile vechi, sperăm să ieșim cu bine din iarnă”, a conchis conducerea unității spitalicești. Din păcate însă, până în iarnă, alte spitale din țară riscă să intre în incapacitate de plată, din cauza creșterii exponențiale a prețurilor și a facturilor duble la utilități, iar un exemplu este chiar Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din capitală.