Spitalul Județean, pregătit pentru Valul 5 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
40 de brăileni cu COVID, internați în spital

Spitalul Județean, pregătit pentru Valul 5

* încet, dar sigur, Valul 5 al pandemiei de Coronavirus își face simțită prezența și la Brăila * dacă, pe 4 ianuarie, la Secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila erau internați 4 pacienți în stare gravă, după o săptămână numărul acestora s-a dublat * totodată, joi, 13 ianuarie, în celelalte secții ale SJU erau internate 40 de persoane diagnosticate cu COVID - forme ușoare și medii * "Din păcate, doar 10% din persoanele internate în spital sunt vaccinate", ne-a declarat dr. Dragoș Voicu, medic primar chirurg și director medical al Spitalului Județean de Urgență

 

În condițiile în care, la Brăila, nu există un centru de diagnosticare a variantei Omicron a noului Coronavirus, iar numărul celor testați pozitiv cu COVID și internați în Spitalul Județean de Urgență Brăila (SJU) a crescut exponențial, medicii sunt de părere că vaccinarea rămâne singura și cea mai eficientă armă în lupta cu pandemia.

"La ora actuală, în secțiile Spitalului Județean de Urgență Brăila sunt internați 40 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar la Secția ATI COVID erau internate (joi, 13 ianuarie - n.r.) 7 persoane. Cu o zi înainte, au fost 8 persoane, însă, între timp, una a decedat. Din păcate, doar 10 % din persoanele internate în spital sunt vaccinate", ne-a declarat conf dr. Dragoș Voicu, medic primar chirurg, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Potrivit dr. Voicu, în prezent, la Brăila, Valul 5 al pandemiei este abia la început, dar, chiar și așa, cadrele medicale sunt pregătite și pot face față. În toate secțiile SJU au fost aprobate nu mai puțin de 313 paturi pentru cazurile medii și ușoare de COVID-19, iar în caz că acestea vor fi ocupate în totalitate vor mai fi pregătite încă 100 de paturi pentru cei testați pozitiv.

Sursa citată a mai precizat că unitatea spitalicească are asigurat necesarul de medicamente și echipamente și că este pregătită pentru Valul 5 al pandemiei. "Avem toate cele necesare atât pentru diabetici, cât și pentru ceilalți bolnavi diagnosticați cu COVID. Diagnosticul, în general, se pune pe anamneză (istoricul bolii relatat de bolnav), examenul clinic, imagistic și de laborator. Cu alte cuvinte, diagnosticul de COVID nu se rezumă doar la testarea PCR", ne-a declarat dr. Dragoș Voicu.

Încă de la începutul pandemiei, bolnavii care vin să se interneze în spital - fie pentru analize, fie pentru o intervenție chirurgicală care nu suportă amânare - sunt testați pentru COVID și li se fac analize amănunțite, EKG-uri și radiografii. Ei rămân izolați de ceilalți pacienți până la aflarea rezultatelor testului.

Din fericire, de ceva vreme, Spitalul Județean de Urgență Brăila stă un pic mai bine la capitolul "personal medical de specialitate". Se scot, în continuare, posturi la concurs, însă sunt și medici care fie pleacă în sectorul privat, fie sunt promovați și părăsesc Brăila. De la Crăciun, au părăsit SJU Brăila un medic diabetolog și unul specializat în chirurgie vasculară, iar acestea sunt doar două exemple.

Remintim că, în octombrie 2021, când Valul 4 al pandemiei de Coronavirus a lovit Brăila, toate cele 400 de paturi de la Spitalul Județean de Urgență, destinate pacienților diagnosticați cu forme medii și ușoare de COVID-19, și cele 12 locuri de la ATI COVID erau ocupate cu pacienți. Alți bolnavi diagnosticați cu COVID-19 erau internați în alte unități spitalicești din Brăila, inclusiv la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon", care are și secție COVID. 

Totodată, la începutul anului 2022, au fost finalizate lucrările de lărgire a ușilor de la Secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila, lucrări demarate începând cu data de 8 decembrie 2021. În luna decembrie, pacienții internați în Secția ATI COVID au fost mutați provizoriu de la etajul III (Cardiologie-Pediatrie), pavilion E, într-un spațiu amenajat la parterul instituției. Cele șapte uși ale saloanelor de la ATI COVID au fost lărgite îndeajuns de mult pentru ca paturile pacienților internați în stare gravă, aici, să poată intra lejer pe ele.

Cu virusul nu este de glumit, iar statisticile dovedesc asta cu prisosință. În ziua de marți, 4 ianuarie 2022, la Secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila erau internați 4 pacienți diagnosticați cu forme grave, însă, după o săptămână, numărul acestora s-a dublat, ajungând la 8. Încet, dar sigur, Valul 5 al pandemiei de Coronavirus își face simțită prezența la Brăila. Vaccinarea rămâne soluția viabilă pentru a stopa răspândirea virusului SARS CoV-2 și pentru a ne proteja pe noi și familiile noastre,  afirmă dr. Dragoș Voicu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro