Spitalul Județean Brăila a redus prețul testelor PCR | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spitalul Județean Brăila a redus prețul testelor PCR

* este vorba despre o scădere de la 450 lei la 300 lei a prețului testelor PCR SARS-CoV-2 care se efectuează contracost în Spitalul Județean de Urgență Brăila, pentru cei care nu sunt internați și doresc acest lucru * propunerea a fost făcută în cadrul Consiliului de Administrație al spitalului și aprobată, joi, în CJ Brăila * consilierul județean Marian Căpățînă (PNL) a propus ca prețul să fie redus la 230 lei, media pe piața din Brăila la capitolul teste PCR * managerul SJU și președintele CJ au promis o analiză în acest sens și o revenire asupra prețului, dacă se va putea

 

Schimbare de tarif pentru testele real time PCR care depistează virusul SARS-CoV-2, realizate contracost în cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila pentru brăilenii care nu sunt internați, dar doresc acest lucru. Decizia a fost luată, joi, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, ca urmare a unei analize și propuneri venite din partea Consiliului de Administrație al spitalului. Mai exact, consilierii au dezbătut un proiect care viza modificarea și completarea unei hotărâri din decembrie 2020 prin care s-au stabilit taxele și tarifele reprezentând veniturile proprii ale CJ Brăila și ale instituțiilor publice subordonate acestuia pentru anul fiscal 2021. Potrivit documentației aflate la mapa membrilor CJ Brăila, proiectul a venit cu două modificări, ambele la Spitalul Județean de Urgență Brăila: micșorarea tarifului pentru testul PCR SARS CoV-2 de la 450 lei la 300 lei și fixarea prețului de 30 lei pentru o ședință în cadrul serviciului de Radioterapie cu ortovoltaj. Trebuie punctat că această modificare a venit și ca urmare a unui articol ”Obiectiv – Vocea Brăilei” privind detalii despre pașaportul COVID și problemele conexe, care a reliefat, printre altele, o diferență de preț între testele PCR realizate în mediul privat și cele de la spital. Contactat atunci, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a explicat că se va face o analiză și că prețul se va reduce, dar doar până în punctul în care spitalul nu va risca să înregistreze pierderi la acest capitol. Iar promisiunea a fost onorată. Cu toate acestea, consilierul județean PNL Marian Căpățînă, membru supleant în CA la spital, a intervenit în timpul ședinței și a solicitat ca tariful să fie redus și mai mult.

 

Propunerea lui Căpățînă

Consilierul PNL Marian Căpățînă a afirmat că deși a fost de acord în CA cu reducerea tarifului pentru testele PCR realizate în spital, la 300 lei, ulterior a făcut o analiză a pieței și a descoperit că prețul este mai mare decât media în județul nostru. Acesta a propus ca prețul testelor realizate la SJU să fie de 230 lei.

”Aș dori să fac un mic amendament. Nu este vorba despre vreo sumă colosală. Este vorba despre tariful care se va percepe la spital pentru executarea unui test PCR real time contracost. În proiectul de hotărâre și în propunerea conducerii Spitalului Județean tariful a fost de 300 lei. Și eu am votat pentru 300 lei. Dar timpul mi-a permis ca să fac o analiză de piață. Undeva media tarifului în județul Brăila este cam pe la 230 lei. Și atunci, având în vedere că Spitalul Județean totuși este un colos, nu poate să își permită un preț mare pentru că atunci nu va mai efectua nimic, dar nici un preț mic nu poate să își permită fiindcă va fi un concurent neloial în piața serviciilor. De aceea, amendamentul se referă strict la această testare, la 230 lei. Prețul pentru noul aparat de ortovoltaj mi se pare că este în regulă. El este pe poziții și poate să funcționeze”, a declarat Căpățînă.

Prezentă în sală, Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean a precizat că toate costurile au fost calculate ținându-se cont de personalul care activează în spital, de faptul că se lucrează în ture continue de dimineață până seară, chiar și în weekend.

”Costurile sunt destul de mari pentru asigurarea salariilor și întreținerea aparaturii. Dacă o să facem niște calcule, să sperăm că ne încadrăm în sumă. Nu pot să vă spun în momentul acesta dacă e bine sau nu”, a mai adăugat aceasta.

O intervenție a avut și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a promis că dacă analiza realizată la spital va reliefa că este posibilă o scădere a prețului fără ca unitatea să iasă pe minus în privința costurilor cu materialele necesare pentru teste, nu are nimic împotrivă.

” Măcar costurile cu mentenanța, cu absolut toate materialele care se folosesc într-un astfel de test. Dacă este suma aceasta, în contextul în care ne vom duce la 230 lei, înseamnă că spitalul va ieși pe minus în ceea ce privește plata unui test. Din câte știu eu, un test este cantitativ și calitativ. Știu că spitalul are aparate care fac teste cantitativ. Este o altă procedură, alte costuri în ceea ce privește efectuarea acestor teste. Nu știu ce teste fac celelate clinici, nu e treaba mea. Dacă fac doar calitativ, atunci clar prețul costului per PCR este mai mic. Eu aș avea propunerea să aprobăm așa, cum ați votat în Consiliul de Administrație. Să mai facem o revizuire, să vedem dacă aceste costuri se pot diminua și în proxima ședință putem vota din nou micșorarea acestui tarif”, a propus Chiriac, iar sugestia sa a fost acceptată de consilieri.

Căpățînă a decis să renunțe la amendament în acest context, iar proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi în forma sa inițială.

Precizăm că tarifele pentru testele PCR realizate la spital nu îi vizează pe pacienții internați (aceștia sunt testați gratuit), ci doar persoanele care doresc să se testeze contracost.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro