• cei interesaţi de un loc în echipa managerială a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila îşi pot depune dosarele de înscriere până pe 20 octombrie • termenul este valabil pentru toate cele trei funcţii: director medical, director de îngrijiri medicale şi director financiar-contabil • pe 30 octombrie, vor avea loc probele scrise, prezentarea proiectelor de specialitate de către candidaţi şi interviurile de selecţie • primele rezultate vor fi afişate în aceeaşi zi, cu posibilitatea contestării • pe 1 noiembrie, vom afla numele noilor membri ai Comitetului Director al SJU
Posturile de director medical, director de îngrijiri medicale şi director financiar-contabil de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila au fost scoase la concurs. În prezent, funcţiile sunt asigurate prin interimate, după cum urmează: dr. Alina Neacşu – director medical; as. Luiza Guţă - director de îngrijiri medicale şi ec. Maria Vrânceanu – director economic. Probele pentru cele trei posturi au fost programate în aceeaşi zi: 30 octombrie. Candidaţii vor susţine un test grilă pentru verificarea cunoştinţelor din legislaţia specifică postului, vor prezenta un proiect de specialitate, iar la final, vor susţine un interviu de selecţie. Nota minimă de promovare a fiecărei probe de evaluare este 6, iar media finală trebuie să fie cel puţin 7.
Director medical. Cine va fi în comisia de concurs
Să le luăm pe rând. Perioada de depunere a dosarului de înscriere pentru funcţia de director medical este 9-20 octombrie 2017. Pe 23 octombrie, va avea loc selecţia dosarelor şi afişarea rezultatelor “admis”/”respins”. În următoarea zi, candidaţii care se simt nedreptăţiţi pot depune contestaţii, urmând ca acestea să fie soluţionate pe 25 octombrie. Proba scrisă este programată pe 30 octombrie, la ora 8.30. În aceeaşi zi, la 10.45, candidaţii care au promovat proba scrisă vor susţine proiectul de specialitate, iar 30 de minute mai târziu va avea loc interviul de selecţie. În maximum câteva ore, vor fi afişate rezultatele, dar care pot fi contestate a doua zi, pe 31 octombrie. Pe 1 noiembrie, vom afla numele noului director medical.
Redactorii “Obiectiv – Vocea Brăilei” au solicitat conducerii SJU informaţii despre comisiile de concurs. Aşa am aflat că membrii comisiei care-i va evalua pe candidaţii care-şi doresc funcţia de director medical, sunt următorii: dr. Delia Râşnoveanu (managerul SJU) – preşedinte; Dumitrel Priceputu (secretarul judeţului – reprezentant al Consiliului Judeţean) – membru; Roxana Costea (reprezentant CJ) – membru; Denisa Nicoleta Andreescu (reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică) - membru; Livia Popity (reprezentant DSP) – membru; dr. Cristina Stănescu (reprezentant al Colegiului Medicilor Brăila) – observator; dr. Măriuca Iancu (reprezentant Sindicat Judeţean Sanitas) – observator şi Mariana Pătârlăgeanu (reprezentant SJU) – secretar. Aşa cum am precizat şi mai sus, postul este ocupat în prezent de dr. Alina Neacşu, medic oftalmolog, prin interimat. Tot dr. Neacşu a ocupat funcţia şi înaintea interimatului, numai că mandatul a încetat. Potrivit unor surse, aceasta se va înscrie la concurs pentru un nou mandat.
Director de îngrijiri medicale. Luiza Guţă nu se poate înscrie la concurs
Ajungem la funcţia de director de îngrijiri medicale. Perioada de înscriere este tot 9-20 octombrie, urmând ca pe 23 să fie selectate dosarele candidaţilor şi afişarea rezultatelor “admis”/”respins”. Contestaţiile se depun în următoarea zi, iar pe 25 octombrie acestea vor fi soluţionate. Pe 30 octombrie, la ora 14.30, este programată proba scrisă, iar la ora 16.45, candidaţii vor susţine proiectul de specialitate. O oră mai târziu, adică la 17.45, va avea loc interviul de selecţie. Primele rezultate vor fi afişate în aceeaşi zi, urmând ca pe 31 octombrie, candidaţii nemulţumiţi să le poată contesta. Pe 1 noiembrie, va fi stabilit noul director de îngrijiri medicale.
Comisia pentru această funcţie va fi formată din: dr. Delia Râşnoveanu (manager SJU) – preşedinte; Dumitrel Priceputu (CJ) – membru; Roxana Costea (CJ) – membru; Denisa Nicoleta Andreescu (DSP) – membru; Livia Popity (DSP) – membru; Dona Mariana Bejan (reprezentant Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România) – observator şi Mariana Pătârlăgeanu (SJU) – secretar.
În prezent, as. Luiza Guţă asigură interimatul funcţiei, însă aceasta nu mai poate rămâne în echipa managerială, deoarece nu mai îndeplineşte noile criterii impuse, recent, de către Ministerul Sănătăţii. Înaintea acesteia, funcţia a fost ocupată de către Olguţa Crivăţ. Potrivit unor surse, la concurs ar urma să se înscrie asistenta şefă de la Oftalmologie, Dorina Dobre, dar şi o altă asistentă care ar îndeplini condiţiile impuse.
Director financiar-contabil. Ec. Vrânceanu mai vrea un mandat
Pentru funcţia de director financiar-contabil, calendarul este acelaşi ca în cazul celorlalte două posturi din comitetul director: 9-20 octombrie – perioada de înscriere, 23 octombrie – selecţia dosarelor, 24 octombrie – depunerea contestaţiilor, 25 octombrie – soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor. Pe 30 octombrie, la ora 11.30, se va desfăşura proba scrisă (testul grilă), iar la 13.45, candidaţii vor susţine proiectul de specialitate. 30 de minute mai târziu, adică la ora 14.15, va avea loc interviul de selecţie. În cursul aceleiaşi zile, vor fi afişate primele rezultate. Candidaţii care se simt nedreptăţiţi pot contesta rezultatele în următoarea zi, urmând ca pe 1 noiembrie să aflăm numele noului director financiar-contabil.
Comisia de concurs va fi formată din Delia Râşnoveanu (manager SJU) – preşedinte; Dumitrel Priceputu (CJ) – membru; Roxana Costea (CJ) – membru; Denisa Nicoleta Andreescu (DSP) – membru; Livia Popity (DSP) – membru; dr Măriuca Iancu (Sanitas Brăila) – observator şi Mariana Pătârlăgeanu (SJU) – secretar.
Ec. Maria Vrânceanu este cea care ocupă postul în prezent. După ce i-a încetat mandatul, tot ea a fost numită interimar, până la organizarea concursului. Pe surse, aceasta se va înscrie în cursa pentru un nou mandat de director economic al SJU.
Chiriac, despre noua Lege a Salarizării: «Am făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii»
Subiectul concursului pentru ocuparea funcţiilor din Comitetul Director al SJU Brăila a fost comentat de către preşedintele CJ, Francisk Chiriac, în conferinţa de presă de joi, după ce a primit întrebări din partea jurnaliştilor prezenţi. Acesta a spus că nu ar fi mare concurenţă, din cauza salariilor mici, iar după ce va fi aplicată noua Lege a Salarizării, când un medic va ajunge să câştige chiar triplu decât un şef de spital, situaţia nu va fi deloc plăcută pentru cei în cauză. În acest context, Chiriac a declarat că a reuşit să vorbească cu Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, şi i-a sugerat o iniţiativă legislativă prin care să rezolve inechităţile salariale dintre un manager şi un medic. “Pentru postul de director de îngrijiri medicale, am înţeles că e o concurenţă acerbă, ar fi 3-4 candidaţi. Din informaţiile pe surse, nu sunt foarte mulţi medici doritori pentru funcţia de director medical, şi asta din cauza legislaţiei, sau când o să vină legea salarizării, funcţiile de conducere o să aibă salarii mai mici decât medicii. Aici este «mărul discordiei» şi sperăm să se aşeze lucrurile un pic. În momentul de faţă, managerul are salariul în jur de 6.500 lei plus ..., e mult mai puţin decât o să aibă un medic specialist după noua lege (cea care se va aplica de la 1 martie 2018 – n.r.). Eu am făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii, am vorbit şi cu domnul Bodog şi sper să vină cu o iniţiativă legislativă, astfel încât aceste sincope să fie remediate, pentru că nu este normal. N-o să-şi mai asume niciun medic vreo funcţie de conducere, nici măcar şef de secţie, pentru că salariul lui o să fie mult mai mic decât al unui coleg al său. Nu este doar situaţia doamnei manager de la Brăila, ci în toată ţara se regăseşte această situaţie. Doamna Râşnoveanu nu s-a plâns efectiv de salariu, dar a zis că ar avea salariul mai mare dacă ar activa ca medic”, a spus şeful CJ.
Francisk Chiriac şi-a exprimat punctul de vedere şi vizavi de recenta schimbare de la Spitalul Judeţean, aceea prin care Serviciul Achiziţii Publice a trecut în subordirea directă a managerului, iar directorul financiar-contabil se va ocupa de Aprovizionare. “Mi se pare corectă trecerea Achiziţiilor în subordinea managerului. Până la urmă, managerul trebuie să ştie în orice secundă tot ce se întâmplă la partea achiziţiilor. Directorul financiar-contabil urmăreşte implementarea proiectelor şi plata tuturor contractelor. Eu cred că au destulă treabă, cred că mai trebuie oameni şi pe partea tehnică, acolo e o lipsă acerbă de ingineri şi se scot 2 posturi la concurs şi la partea administrativă, pentru că ne trebuie oameni care să-şi asume responsabilitatea asupra lucrărilor care se fac, nu să dăm din colţ în colţ sau să-i căutăm noi prin spitale pentru a le cere explicaţii. Mă bucur că şi-a luat această responsabilitate (managerul Delia Râşnoveanu – n.r.) şi, dacă creează acest pumn de fier, sper să-l creeze în direcţia bună a lucrurilor. E mai bine să am un manager care-şi asumă responsabilitatea decât un manager care nu-şi asumă responsabilitatea şi dă vina pe alţii că nu s-a făcut. Mişcând lucrurile în sensul pozitiv, eu sunt mulţumit de activitatea doamnei Râşnoveanu. Eu i-aş da nota 9, sunt lucruri pe care, prin prisma profesiei de medic, le-a lăsat puţin în urmă, dar cu ajutorul nostru, sperăm să ajungem acolo unde ne dorim. Marea majoritate a lucrurilor pe care le-am discutat anul acesta au fost duse la îndeplinire. N-am ce să-i reproşez. Nota 10 e nota pe care o dă un profesor”, este de părere Chiriac, după ce a fost întrebat de jurnalişti ce notă i-ar acorda managerului Râşnoveanu, după primele luni ca şef al unităţii sanitare.