• managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, a recunoscut, ieri, în faţa consilierilor judeţeni că în prezent unitatea nu mai are apă oxigenată • aceasta a răspuns unei acuzaţii venite din partea PNL-istului Adrian Vacu, precizând că perhidrolul a trecut, mai nou, pe lista explozibililor, astfel că s-a făcut o adresă către Poliţia Română pentru avizul de a-l putea achiziţiona • în plus, spitalul duce lipsă de tifon, de perfuzoare, iar tuburile de dren, firele de sutură, chiar şi spirtul sunt drămuite zilnic de către angajaţi pentru a nu rămâne pe stoc zero, potrivit unor surse • PND-istul Cătălin Iordache a adus la rândul său în atenţia şefului CJ Brăila o serie de alte nereguli, precizând că a făcut şi o plângere la DNA • acesta a vorbit despre achiziţii de milioane de euro la spital, fără licitaţie şi conflict de interese
Pacienţii, în pericol la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila? Unitatea sanitară brăileană a rămas fără apă oxigenată - atât de necesară dezinfectării plăgilor, fără tifon - atât de mult folosit la intervenţiile chirurgicale, fără perfuzoare - solicitate pe aproape toate secţiile, fără tuburi de dren - extrem de importante în cazul operaţiilor, iar pe listă s-ar putea adăuga cât de curând spirtul, angajaţii folosindu-l în prezent cu ţârâita, susţin surse bine informate. Din cele două RMN-uri, doar unul funcţionează, iar despre incubatoarele defecte din Maternitate, nimeni nu mai spune nimic. Mult mai grav decât aceste lipsuri este faptul că nimeni nu se sesizează pentru a verifica situaţia, pentru a lua măsuri şi pentru a pune capăt acestui lanţ de “n-avem”. Nici măcar preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, atât de vocal, pe vremuri, când venea vorba de fosta conducere a SJU. Deşi toate aceste nereguli i se aduc la cunoştinţă chiar în şedinţele CJ, de către consilierii din Opoziţie, Chiriac nu a luat niciodată măsuri, ci pur şi simplu a ascultat, apoi a trecut mai departe ca şi când nu ar fi auzit nimic. Acest lucru s-a întâmplat şi ieri, în şedinţa ordinară, când unul dintre consilieri a luat-o la întrebări pe Delia Râşnoveanu, managerul SJU, despre lipsa apei oxigenate. Aceasta a replicat că, recent, perhidrolul folosit la obţinerea apei oxigenate a fost introdus pe lista de explozibili, iar situaţia se poate rezolva numai cu voinţa Inspectoratului General al Poliţiei Române, de la care se aşteaptă ok-ul pentru cumpărare. Răspunsul i-a nemulţumit pe consilierii judeţeni PNL, care au solicitat ca managerul să prezinte un raport complet legat de lipsurile din ultima vreme la nivelul spitalului, dar şi despre soluţiile pe care le-a întreprins conducerea pentru remedierea problemelor şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi.
La rândul său, consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a venit cu o altă serie de acuzaţii legate de Spital. Acesta a afirmat că la unitatea spitalicească se fac achiziţii de milioane de euro fără licitaţie publică prin metoda spargerii acestora pe loturi mici, astfel încât lucrurile să nu bată la ochi. Mai mult, Iordache a vorbit şi despre situaţii privind conflictul de interese la spital, dar a anunţat şi că i-a făcut o plângere la DNA preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, plecând de la problemele depistate la SJU.
Şeful Consiliului l-a acuzat la rândul său pe Iordache că ar fi “un mic infractor” pentru că deţine informaţii din interiorul spitalului, dar nu le pune la dispoziţia organelor abilitate.
Râşnoveanu «pusă la zid» de consilierii judeţeni
Consilierii judeţeni din opoziţie au profitat de prezenţa Deliei Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila la şedinţa ordinară a CJ, pentru a-i cere explicaţii privind mai multe nereguli apărute la nivelul instituţiei pe care o conduce, în special pentru zecile de sesizări ieşite în spaţiul public în ultima vreme în privinţa lipsurilor de materiale şi medicamente. Astfel, managerul spitalului a fost pus în ipostaza de a recunoaşte încă o problemă: lipsa apei oxigenate.
“Doamna manager, de-a lungul timpului am sesizat anumite nereguli la Spitalul Judeţean privind lipsa anumitor medicamente şi materiale. Nu numai eu, ci şi colegii mei. Spuneţi-mi şi mie: în acest moment există apă oxigenată în spital?”, a întrebat-o consilierul PNL Adrian Vacu pe Râşnoveanu.
“În acest moment nu există apă oxigenată, deoarece apa oxigenată a trecut pe lista explozibililor. S-a făcut adresă către Inspectoratul General al Poliţiei Române să ne dea avizul. Situaţia este nouă. Am înţeles că avizul se dă foarte repede. Am trimis săptămâna trecută”, a venit răspunsul managerului SJU.
Deranjat de calmitatea Deliei Râşnoveanu, Vacu i-a solicitat să încerce să facă mai mult decât să trimită hârtii, subliniind că i se pare inadmisibil ca soarta atâtor pacienţi, poate chiar a unor copii să atârne de o adresă. Acesta a solicitat ca managerul să vină cu un raport complet legat de lipsurile de la spital, dar şi de măsurile pe care le-a luat pentru pedepsirea celor care se fac vinovaţi.
Cumpărături de medicamente şi materiale fără licitaţie la Spital. Plângere la DNA
Asta a acuzat la rândul său consilierul judeţean PND Cătălin Iordache, precizând că acest lucru se întâmplă extrem de frecvent la Spitalul Judeţean şi cerându-i Deliei Râşnoveanu ca până la proxima şedinţă a CJ Brăila să facă publică lista cu toate aceste achiziţii.
“Unele cumpărături sunt şi de 1 milion de euro bucata. Ele sunt sparte în tot felul de loturi ca să nu se prindă nimeni că nu se licitează pe aşa ceva. Văd că sunteţi foarte uimit domnule preşedinte, să ştiţi că e foarte adevărat ce vă spun acum! Este îngrozitor ceea ce se întâmplă acolo! Atunci când a fost criza branulelor şi toată lumea a râs, dacă vă veţi uita în documentele Spitalului Judeţean veţi vedea că la 3 zile după ce criza asta a fost făcută publică de declaraţiile unor colegi de-ai mei şi de mine, spitalul se apucă şi cumpără acele branule. Aţi văzut că atunci când a fost criza lipsei substanţei de contrast de la tot felul de aparate spuneau că nu se găsea. Dar nu e adevărat! Spitalul nu avea contractul cadru semnat cu cei care furnizează aşa ceva. Dumneavoastră care aţi fost secretar de stat ştiţi bine cum funcţionează lucrurile astea. Adică doamna Delia Râşnoveanu, conducerea de acolo, este de o incompetenţă crasă!”, a declarat Iordache.
Mai mult, acesta a vorbit şi despre faptul că ar exista legături între cei care organizează licitaţiile de la spital şi câştigători, acuzând că în astfel de situaţii valoarea achiziţiilor este şi de 70 milioane de euro. Mergând pe aceeaşi linie, Iordache l-a anunţat pe Francisk Chiriac de faptul că a înaintat o plângere la DNA pe numele său, afirmând că este convins că acesta “este adânc înfipt în afacerile unora de la spital”.
“Pe numele dumneavoastră eu însumi am făcut o plângere la Departamentul Naţional Anticorupţie şi probabil că ştiţi. Mă bucur că zâmbiţi. Sper să fiţi nevinovat şi să mă înşel eu. Deşi nu cred, pentru că sunteţi potenţiali infractori în opinia mea. Aş vrea, vă rog frumos, să desemnaţi o comisie de control din cadrul Consiliului Judeţean, de la audit, de la financiar, dar şi cu consilieri judeţeni pe care să îi alegeţi dumneavoastră. Să meargă să verifice la faţa locului ceea ce se întâmplă acolo. Văd că sunteţi foarte amuzat. Eu nu înţeleg de ce sunteţi amuzat că se scurg milioane de euro lunar aiurea. Chiar nu vă înţeleg. Dar, mă rog, e treaba dumneavoastră. Poate că aşa sunteţi dumneavoastră, vesel”, a mai adăugat Iordache.
De cealaltă parte, Chiriac a respins acuzaţiile consilierului precizând că PND-istul Iordache este părtaş la orice ar exista la Spitalul Judeţean, deoarece nu a informat organele abilitate despre aceste lucruri, ci le anunţă în mass-media.”Trebuie să şi dovediţi ce spuneţi, domnule consilier! Eu nu am nicio afacere. Poate că dumneavoastră sunteţi foarte bine înfipt în ceea ce înseamnă afaceri la Spitalul Judeţean. Eu nu ştiam că e pe loturi, nu ştiam de milioane de euro. Dumneavoastră aveţi informaţii foarte concrete de acolo. Am impresia că aveţi nişte drumuri care vi se închid. Tot ce înseamnă bani publici, am închis portiţele, domnule consilier! De asta sunteţi deranjat. Acum daţi vina pe mine, că sunt eu părtaş? Văd că mă acuzaţi. Vă mulţumesc foarte mult că aţi făcut plângere la DNA şi vă rog frumos să mai faceţi şi altele, dar vă spun că cine seamănă vânt culege furtună. Eu dorm foarte liniştit cu capul pe pernă. Sunteţi, dumneavoastră, un mic infractor. Pentru că deţineţi astfel de informaţii şi nu le daţi la organele competente ale statului”, a afirmat Chiriac.
De cealaltă parte, Iordache a ţinut să puncteze că toate dezvăluirile sale au în spate informaţii publice şi doar atât. “Sunt un «mic infractor» pentru că vă aduc la cunoştinţă că se scurg bani de la Spitalul Judeţean? Sunteţi în lumea dumneavoastră. Domnu' Dragnea, vă rog frumos. A, nu vă cheamă aşa? Mă iertaţi! Domnule preşedinte, eu v-am atras atenţia asupra unor probleme. Informaţiile despre care eu vă vorbesc sunt publice. Asta nu pricepeţi dumneavoastră”, a mai adăugat Iordache, solicitându-i totodată preşedintelui CJ Brăila ca la următoarea şedinţă să le prezinte consilierilor un raport legat de toate demersurile pe care le-a întreprins pentru a pune lucrurile în regulă la Spitalul Judeţean.
«Ordinea de zi» a lipsurilor de la Judeţean, iunie 2018
Pe lângă lipsa apei oxigenate despre care au aflat consilierii judeţeni, din spital mai lipsesc alte materiale sanitare indispensabile. Potrivit unor surse, spirtul este pe terminate, iar asistenţii îl drămuiesc (!). În aceeaşi situaţie sunt şi firele de sutură şi tuburile de dren. Spre exemplu, pentru una dintre secţiile Judeţeanului, unde se operează în medie 40-50 de cazuri pe lună, cineva a decis să nu acorde mai mult de 5 tuburi de dren pentru luna respectivă. Ieri dimineaţă, tifonul disponibil de la Blocul Operator nu avea mai mult de 10 metri lungime, iar până seara se estima că nu va mai rămâne nici măcar un centimetru. Angajaţii luau în calcul varianta trimiterii aparţinătorilor în farmacii pentru a cumpăra tifon. Perfuzoarele apar, din nou, pe lista “neagră”.
Cât despre apa oxigenată, aceasta ar lipsi de 2 săptămâni din spital, însă managerul SJU susţine că lipsa a apărut de acum 2-3 zile.
Râşnoveanu dezminte tot
“Chiar nu mai lipseşte nimic din spital la ora actuală. În afară de apa oxigenată, avem de toate”, aşa a răspuns şefa de la Judeţean după ce a fost întrebată cu ce lipsuri se mai confruntă unitatea sanitară pe care o conduce. Delia Râşnoveanu ne-a explicat de unde a apărut lipsa apei oxigenate. “Este o problemă la nivel naţional, ca să spun aşa. Adică a apărut Legea privind precursorii de explozivi, iar de curând a fost introdus şi perhidrolul pe listă, perhidrol care se foloseşte la prepararea apei oxigenate. Am avut până acum 2 zile. Când am vrut să cumpărăm, cei de la care cumpăram de obicei ne-au zis că nu se mai poate, că trebuie aviz de la Poliţia Română. Am trimis adresă, trebuie să-mi vină răspunsul ca să pot cumpăra perhidrol în continuare. La momentul ăsta, am înlocuit apa oxigenată cu alte antiseptice: alcool, betadină, cam ce s-a putut folosi în locul ei. Apa oxigenată este folosită la dezinfectarea plăgilor, în general. Perhidrolul este o substanţă din care se prepară apa oxigenată, în farmacia spitalului. Mă costă enorm dacă aş cumpăra deja ambalată. Mai bine mai aştept o zi şi cumpăr perhidrol”, ne-a declarat sursa citată.
Cât despre achiziţiile directe în detrimentul celor publice, de care a acuzat-o Iordache, şefa SJU a replicat că “Asta este legea achiziţiilor, de când s-a modificat. Te obligă să faci cât mai multe loturi pentru fiecare poziţie în parte, ca să poţi să ai câştigători pe fiecare lot. Există praguri în lege, care fac diferenţa între achiziţiile directe şi cele publice. Toate produsele au un cod, se calculează valoarea pentru codul respectiv pe un an de zile”, s-a rezumat Râşnoveanu.
Iordache: «500 de candidate au picat un examen la spital pentru că s-au schimbat subiectele»
Tot la şedinţa CJ Brăila, PND-istul Cătălin Iordache a afirmat că în cadrul unui examen ce a avut loc recent la Spitalul Judeţean pentru ocuparea unor funcţii, aproape 500 de candidate care s-au înscris au picat pentru că cineva din interior a schimbat subiectele în dimineaţa dinaintea concursului. Acesta a încercat să sublinieze că altfel un nou lot de persoane total nepregătite ar fi ajuns să lucreze la nivelul unităţii spitaliceşti. “Din cele 500 de candidate ştiţi câte au luat peste 5? ZERO. Nu vi se pare suspect că atunci când cineva schimbă subiectele chiar în dimineaţa examenului nu mai ia nimeni nici măcar nota 5?”, le-a transmis acesta consilierilor judeţeni.
De cealaltă parte, conducerea spitalului a negat că ar fi existat un asemenea examen şi că nu se pune problema unui număr atât de mare de doritori. Mai mult, că schimbarea subiectelor de examen în dimineaţa dinaintea concursului ar fi ilegală, deoarece acestea se stabilesc cu 72 de ore înainte. “Nu s-a organizat niciun concurs. Ultimele concursuri au fost pentru şefii de secţie. Ar fi interesant să vină 500 de asistente la concurs”, a răspuns aceasta.