• managerul Delia Râşnoveanu a spus că nu ştie despre această situaţie, dar o va verifica abia luni • informaţia a fost făcută publică de consilierul judeţean Cătălin Iordache • acesta a mai adăugat că acum Spitalul Judeţean are mai mulţi directori de îngrijiri medicale, şi nu doar unul
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila nu ar avea sonde urinare, este anunţul făcut de consilierul judeţean PND-ist Cătălin Iordache. Acesta a postat pe o reţea de socializare informaţia, cerând totodată demisia conducerii unităţii sanitare şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac.
Contactată telefonic, şefa SJU ne-a declarat că nu are cunoştinţă despre această situaţie, dar va verifica abia luni. “Nu ştiu despre lipsa sondelor urinare. La mine nu a ajuns niciun referat, nicio informaţie despre aşa ceva. O să verific luni”, ne-a spus Delia Râşnoveanu.
Dacă informaţia ar fi adevărată, până luni, pacienţii vor avea de suferit, mai ales că aceste sonde urinare sunt folosite şi în cazul intervenţiilor chirurgicale, dar şi la alte secţii importante.
Mai mult, Cătălin Iordache a mai dezvăluit faptul că Spitalul Judeţean ar avea acum mai mulţi directori de îngrijiri medicale, şi nu doar unul. Organigrama a fost modificată în cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ şi deşi recunoaşte că a votat “pentru”, consilierul judeţean PND a ţinut să precizeze că nu a reuşit să lectureze în întregime documentul stufos de câteva sute de pagini.
“Problema e că nu au (n.r. - sonde urinare). Nu au nimic! Şi în condiţiile în care ei nu au nimic, în condiţiile în care nu anunţă pe nimeni, în condiţiile în care nu spun nimic adevărat despre ceea ce se întâmplă la spital şi trebuie ca eu, un consilier judeţean de la un partid de 2 membri, să spun ce se întâmplă, nu e în regulă, nu? Mai mult decât atât, am votat ca un dobitoc organigrama de la Spitalul Judeţean! Documentul are 300 de pagini. Nu le-am citit cu atenţie şi nu mi-am dat seama că directorul de îngrijiri s-a împărţit de fapt în 4. Nu am ştiut atunci. Ce înseamnă asta? Că directorul medical este unul, dar acum are trei subordonaţi, unul pe Corpul B, unul pe Corpul A şi altul pe Corpul C. Adică din Olguţa (n.r. - Olguţa Crivăţ) am făcut acum patru! Am reuşit să dăm afară pe cineva, dar am adus patru oameni în loc. Nu ţin cu Olguţa, să nu înţelegeţi aşa ceva, dar acum avem una care este şefă şi încă 3 care sunt în subordinea ei, pentru că asta, fost asistent-şef al directorului medical Alina Neacşu, proastă fiind - şi vă rog să mă citaţi aşa -, nu ştie despre ce este vorba. Şi atunci, au mai angajat încă 3. Dar printre ăştia 3 e domnul Pătârlăgeanu (n.r. - Valentin Pătârlăgeanu consilier municipal PSD) la Corpul B, şi soţia lui Dan Apostol, fost director la SUPAGL, acum la «Braicata». Pe cea de-a treia persoană nu mai ştiu cum o cheamă. Dar pentru felul în care procedează Spitalul Judeţean şi preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Chiriac Francisk, angajând de patru ori mai mulţi oameni ca să facă doar ce făcea un om înainte şi tot nu se rezolvă nimic, nu pot spune decât atât: «Duceţi-vă acasă, lăsaţi-ne în pace!» Dacă nici sonde urinare nu au... Ce să mai zic?! Le spală şi le dau de la unul la altul? Pe bune?”, a precizat Iordache.
Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să o contacteze din nou pe Delia Râşnoveanu, însă până la închiderea ediţiei de vineri, aceasta a fost de negăsit.
Spitalul Judeţean Brăila, mereu cu stocul incomplet
De altfel, nu e prima dată când consilierii judeţeni sesizează public lipsuri din Judeţean. Cel mai recent exemplu este PNL-istul Dănuţ Lungu care, în şedinţa CJ de la finele lunii mai, a întrebat-o pe dr. Râşnoveanu dacă spitalul are CD-uri pentru imprimarea rezultatelor analizelor efectuate cu aparatura imagistică (CT, RMN). Şefa unităţii sanitare a spus că există CD-uri, dar probabil a fost vorba de o sincopă la un moment dat. Tot din partea PNL, consilierul judeţean Vasile Varga Jr. a spus într-o şedinţă CJ că toate incubatoarele de la maternitate sunt defecte. Şi atunci, conducerea a negat această informaţie, însă redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au aflat, pe surse, că o parte din incubatoare erau defecte, se întocmiseră referate pentru achiziţionarea pieselor defecte, iar aparatele urmau a fi reparate.
În ceea ce-l priveşte pe consilierul judeţean Cătălin Iordache, nu este pentru prima oară când politicianul sesizează lipsuri din Spitalul Judeţean. În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, Iordache a declarat că unitatea sanitară nu are ser fiziologic, medicamente precum “Manitol” şi aspirină şi nici măcar substanţă de contrast pentru computer tomograf şi RMN. Bineînţeles că şi în acest caz, conducerea spitalului a negat această situaţie, iar despre substanţa de contrast şi “Manitol” a spus că e o problemă la nivel naţional, nu doar la Brăila.
Anul trecut, am fost sesizaţi, pe surse, că Judeţeanul a rămas fără dioxid de carbon, gaz medical folosit la intervenţiile chirurgicale laparoscopice, iar operaţiile s-ar fi făcut cu ajutorul instalaţiei vechi care încă mai avea un tub cu acest gaz.