• potrivit unui comunicat emis, ieri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, lipsesc autorizaţiile de incendiu la Secţia ATI a Spitalului Judeţean, Corpul B, dar şi la secţia de Cardiologie - Pediatrie • chiar şi aşa, acestea au aviz de funcţionare • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că ISU refuză să autorizeze separat aceste corpuri, ceea ce provoacă o reacţie în lanţ, care va continua cel puţin până la încheierea tuturor investiţiilor la toate corpurile
După tragedia petrecută la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, Guvernul a impus o serie de controale la nivelul unităţilor spitaliceşti din toate judeţele, astfel că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a emis, ieri, o concluzie şi pentru Brăila. Secţia ATI, Corpul B al Spitalului Judeţean, dar şi secţia de Cardiologie-Pediatrie nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu. Chiar şi aşa, acestea au aviz de funcţionare. ISU Brăila a emis, ieri, un comunicat în care prezintă situaţia tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţul nostru privind avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu.
“Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila: Pavilionul A - Secţia ATI - nu este autorizată din punct de vedere al securităţii la incendiu, a fost emis aviz de securitate la incendiu în 2011, lucrările s-au finalizat în 2013, nu a fost făcută solicitarea de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu. La celelalte secţii din Pavilionul A nu au fost efectuate modificări structurale care să impună obţinerea avizului/autorizării de securitate la incendiu; Spitalul de Urgenţă “Sf. Spiridon” - Pavilionul B - nu este autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, aceasta suferind de la punerea în funcţiune până în prezent modificări structurale; Secţia Boli Infecţioase - Pavilionul C - are autorizaţie de securitate la incendiu; Secţia Obstetrică - Ginecologie - Pavilionul D - are autorizaţie de securitate la incendiu parţială; Secţia Cardiologie - Pediatrie - Pavilionul E - nu este autorizată din punct de vedere al securităţii la incendiu, a fost emis aviz de securitate la incendiu în 2012. Funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu ca Secţie suport COVID. Unitatea de Primiri Urgenţe - este emis un aviz de securitate la incendiu, lucrările fiind în curs de derulare, urmând ca la finalizarea lor să fie solicitată autorizaţia de securitate la incendiu”, se arată în cadrul comunicatului ISU.
În ceea ce priveşte Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila, inspectorii au precizat că nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, deoarece nu au fost efectuate modificări structurale care să impună obţinerea avizului/autorizării de securitate la incendiu. De asemenea, menţionează că Ambulatoriul integrat are autorizaţie de securitate la incendiu
La Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, ISU precizează că nu au fost executate lucrări de investiţii care să presupună modificări structurale, astfel încât să se impună obţinerea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.
Din păcate, nici Spitalul Orăşenesc Făurei nu este autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, “acesta suferind de la punerea în funcţiune până în prezent modificări structurale”, punctează ISU.
în ceea ce priveşte spitalul de recuerare şi boli cronice privat “Veneţia Medical”, acesta are autorizaţie de securitate la incendiu
“În conformitate cu Legea nr. 307 din 12 iulie 2006 (republicată) privind apărarea împotriva incendiilor, termenii şi expresiile specifice apărării împotriva incendiilor, în domeniul avizării/autorizării, au următorul înţeles: Art. 1 (2) a) autorizaţie de securitate la incendiu - actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale - securitate la incendiu - la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări; autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale - securitate la incendiu; b) aviz de securitate la incendiu - actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale - securitate la incendiu - a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări”, se mai arată în comunicatul ISU.
Chiriac: «Avem avize. ISU o lălăie în privinţa autorizaţiilor»
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în urma informaţiilor publicate de ISU, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a explicat că nu i se pare normală acţiunea Guvernului Ludovic Orban, de a începe o “vânătoare de vrăjitoare”, în loc să vină cu soluţii. Acesta a precizat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila are aviz de funcţionare pentru toate corpurile, însă pentru autorizaţii este mult mai complicat şi problema stă mai mult pe masa inspectorilor ISU. Chiriac a afirmat că aceştia doresc un plan complet cu toate corpurile de clădire şi nu acceptă să le autorizeze individual, ceea ce conduce la rezultatul actual.
“ISU a primit ordin de la Guvernul iresponsabil Orban ca ieri şi astăzi să controleze toate spitalele ca să le amendeze. Eu nu cred că asta este soluţia! Pentru Corpul E, noi am depus toate documentele pentru autorizare şi văd că o lălăie onorat ISU, care primeşte bani de la Consiliul Judeţean. La celelalte clădiri suntem în procedură pentru a face lucrări şi a obţine autorizarea respectivelor clădiri. Şi vom continua să investim bani, astfel încât spitalul să aibă autorizaţie şi pe securitate pe incendiu. Deci asta nu înseamnă că ne oprim aici. Dacă ISU răspunde ordinelor unui Guvern iresponsabil, să amendeze unităţile sanitare, dacă ei cred că asta este măsura, eu le urez succes.... La Brăila nu ştiu dacă au dat amenzi sau nu, dar am informaţii că este o acţiune concentrată pe ţară, la toate spitalele. Atât îi duce mintea! Ei vor să controleze dacă secţiile ATI au autorizaţia de stingere incendiu. Toată lumea ştie că nu au, că nu s-a făcut nimic şi că noi lucrăm în continuare să le avem! Dar ISU lălăie cu aceste autorizaţii, astfel încât să nu îşi asume responsabilitatea şi să dea vina pe alţi oameni. Le urez succes! Se duc, controlează, pe urmă noi să investim şi să ne acoperim de hârtii. Nu cred că asta e soluţia! De exemplu, la Secţia de Cardiologie, care este terminată şi cu corpul de legătură, cu tot, documentaţia este depusă de peste 30 de zile la ISU şi nici acum nu am primit vreun răspuns. Dar avize avem pentru documentaţia de construcţie la secţia de Cardiologie, la fel şi la secţia ATI. Avem aviz, dar ei vor autorizare cu toate corpurile de clădire. Asta e cu totul altceva. Şi asta vor da când vor fi toate lucrările terminate. Deci noi nu putem să le tratăm pe toate individual. Ca să facem un scenariu, trebuie să unim toate corpurile de clădire. Dumnealor nu vor să le primească individual... Spun că trebuie să autorizeze tot. Oricum, nu aceasta este opţiunea: de a controla. Nu! Planul nu trebuie să fie să dăm amenzi, ci să venim cu soluţii”, a declarat Chiriac.