Skip to main content

Spitalele brailene, in plina actiune de control

In perioada 18 mai-8 iunie, Ministerul Sanatatii Publice deruleaza o ampla campanie de controale in spitalele publice. Principalele obiective ale acestor verificari, la nivel judetean, constau in evaluarea modului de derulare a Programului national de diabet zaharat si alte boli de nutritie, a Subprogramului "Tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice" si a Programului national de transplant de tesuturi, organe si celule, cit si evaluarea respectarii conditiilor igienico-sanitare, calitatii serviciilor spitalicesti si indeplinirii indicatorilor de performanta asumati prin contractul de management in trimestrul l al anului 2007.
Controalele urmaresc identificarea unor eventuale nereguli sau disfunctionalitati in derularea programelor mentionate anterior si a cauzelor care le-au generat, aprecierea respectarii normelor igienico-sanitare in unitatile spitalicesti precum si a calitatii serviciilor oferite de acestea, aplicarea masurilor legale de remediere, pe termen scurt si mediu a neconformitatilor si disfunctionalitatilor constatate. Pentru evaluarea modului de derulare a programelor nationale de sanatate, la nivel judetean, directorii Autoritatii de Sanatate Publica si Casei de Asigurari de Sanatate au stabilit comisii mixte de analiza si evaluare. "La Spitalul Judetean de Urgenta, care este cea mai mare unitate sanitara, controlul a inceput pe 22 si se va finaliza pe 30 mai; la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie pe 24 si 25, la Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon" verificarile se deruleaza pe 28 si 29 mai, la Spitalul Faurei pe 30 mai, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) pe 31mai", a precizat dr. Mariana Tarachiu, director executiv al CJAS. Potrivit sursei citate, in perioada 1-8 iunie a.c. controlul in cadrul Programului de diabet si alte boli de nutritie se va realiza in cadrul farmaciilor cu circuit deschis si al cabinetelor de medicina de familie, prin care se deruleaza acest program.

Primii in atentia comisiilor sint bolnavii cronici din programele nationale

In principal, se va urmari asigurarea necesarului de medicamente specifice bolnavilor cu diabet zaharat in spital si in farmacii cu circuit deschis, stocul de insulina existent in farmaciile unitatilor sanitare cu paturi la 1 mai 2007, comparativ cu necesarul real pentru perioada urmatoare, medicamentele specifice a caror prescriptie a crescut semnificativ in perioada verificata, existenta si respectarea programarii pacientilor pentru control periodic la medicul specialist, numarul bolnavilor in tratament cu Antidiabetice (ADO) pentru care s-a transmis scrisoarea medicala la medicul de familie.Totodata se verifica aprovizionarea cu medicamente specifice a farmaciilor implicate in derularea programului, respectarea de catre persoanele implicate a responsabilitatilor legate de derularea programului, incadrarea in bugetul aprobat, in perioada ianuarie-aprilie 2007 si realitatea indicatorilor raportati in primul trimestru al acestui an, fundamentarea cererilor spitalelor, transmise la casele de asigurari de sanatate si indicatorii specifici realizati in trimestrul l pe 2006 si 2007, cu numarul de bolnavi aflati in tratament cu ADO/insulina/tratament mixt si costurile aferente acestora, cheltuieli totale pe judet si costul mediu pe bolnav, pe tip de tratament.
In cadrul Subprogramului "Tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice" verificarile vor urmari asigurarea necesarului de medicamente specifice bolnavilor cu afectiuni oncologice, eventual existenta unor liste de asteptare pentru tratament, medicamentele specifice a caror prescriptie a crescut semnificativ in perioada verificata, aprovizionarea cu medicamente specifice a unitatilor sanitare si farmaciilor implicate in derularea programului, fundamentarea cererilor spitalelor, transmise la casele de asigurari de sanatate, realitatea indicatorilor raportati in primul trimestru al acestui an, cu numarul de bolnavi cu afectiuni oncologice aflati in tratament si costurile aferente, existenta si respectarea programarii pacientilor pentru controlul periodic la medicul specialist, respectarea legislatiei in vigoare privind derularea programului.
Pentru Programul national transplant de tesuturi, organe si celule, controlul urmareste numarul de bolnavi cu transplant efectuat aflati in evidenta la data de 31 martie 2007, numarul de bolnavi care au beneficiat de tratament post-transplant in luna aprilie a.c., medicamentele a caror prescriptie a crescut semnificativ in perioada verificata, aprovizionarea cu medicamente specifice a unitatilor sanitare si a farmaciilor implicate in derularea programului si respectarea legislatiei in vigoare privind derularea programului.

Evaluarea conditiilor igienico-sanitare si a calitatii serviciilor spitalicesti

Pina pe 8 iunie, in toate unitatile spitalicesti vor fi evaluate si conditiile igienico-sanitare si calitatea serviciilor spitalicesti, cit si indeplinirea indicatorilor de performanta asumati prin contractul de management. Prin aceste controale se urmareste indeplinirea atributiilor din contractul de management, daca se respecta la nivelul unitatilor sanitare cu paturi capacitatea, obiectul de activitate si structura functionala, programul de conformare, planul anual de supraveghere si control al infectiilor nozocomiale, curatenia si asigurarea materialelor si substantelor necesare efectuarii operatiunilor de curatenie, dezinfectie, dezinsectie, deparazitare, asigurarea colectarii reziduurilor cu potential contaminant in conditii de siguranta, asigurarea, conform normelor, a sterilizarii instrumentarului, a depozitarii si pastrarii in conditii optime a articolelor sterilizate.
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a cerut ca Raportul de evaluare la nivel de judet, elaborat de comisiile mixte de control, sa fie transmis Ministerului Sanatatii Publice si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pina la data de 15.06.2007. Acesta va cuprinde, pe linga informatiile mentionate anterior, eventualele nereguli si disfunctionalitati constatate pe domeniile supuse controlului, precum si propuneri privind masurile legale de remediere, pe termen scurt si mediu, a neconformitatilor si disfunctionalitatilor constatate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu