• în plină criză COVID, vin şi veştile bune • amplasat lângă Galaţi, dar pe teritoriul Brăilei, spitalul va fi inaugurat astăzi de la distanţă, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de starea de urgenţă • spitalul va fi destinat doar cazurilor non-COVID-19, pentru ca restul spitalelor brăilene şi gălăţene să se ocupe de infectaţii cu coronavirus • nici nu s-a deschis bine, iar PSD şi PNL au început deja războiul politic, fiecare arogându-şi meritele pentru acest nou spital
Au promis, dar au şi făcut. Nu se întâmplă prea des în cazul politicienilor de la noi, dar mai există şi excepţii, unele cu adevărat notabile. Aşa este şi Spitalul Regional Brăila-Galaţi care, iată, în ciuda multor sceptici, s-a construit şi este aproape gata de funcţionare. Cu o capacitate de 1.000 de paturi, cu dotări ultramoderne, noul spital va fi gata în curând să primească primii bolnavi din cele două judeţe. Totul a decurs conform planurilor iniţiale, iar pregătirile pentru deschiderea acestuia se află pe ultima sută de metri.
Noul Spital Regional este amplasat în apropierea judeţului Galaţi, dar pe teritoriul judeţului nostru, astfel încât să fie ambele judeţe împăcate. Spitalul cel nou, localizat în stânga şoselei-dig, pe sensul spre Galaţi, va fi destinat exclusiv altor cazuri non-COVID, pentru că, în ultima vreme, bolnavii cu alte afecţiuni aproape că au fost neglijaţi complet de sistemul de sănătate, prioritate având mai ales infectaţii cu noul coronavirus. Şi cum numărul de cazuri de infectaţi tot creşte, s-a luat decizia ca actualele spitale brăilene şi gălăţene să se ocupe doar de aceste cazuri, astfel încât să nu mai existe pericolul infectării celorlalţi bolnavi din spitale, internaţi pentru alte afecţiuni. De asemenea, după cum ne-au declarat surse oficiale din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, dată fiind trecerea la Scenariul 4 de măsuri împotriva pandemiei, medicii rămaşi în spitalele actuale îşi pot desfăşura în continuare activitatea chiar şi dacă contractează o formă uşoară a COVID-19, pentru că oricum vor lucra numai cu pacienţi deja infectaţi.
Provocarea spitalelor regionale
Trebuie recunoscut din start că ideea spitalului regional Brăila-Galaţi a fost a PSD, care a prevăzut, în programul său de guvernare construirea, în perioada 2017-2020, a 8 spitale regionale în toată ţara, plus un spital metropolitan în Bucureşti. Fiecare dintre cele 8 spitale era prevăzut să aibă 1.000 de paturi, în saloane ultramoderne, şi toate secţiile medicale necesare, dotate cu cele mai noi echipamente medicale.
După cum preciza Guvernul PSD de la acea dată despre Spitalul Regional Brăila-Galaţi, „acest spital va fi organizat clinic, cu o structură de specialităţi, având o platformă complexă de investigaţii şi intervenţii terapeutice clinice şi paraclinice, care va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe. Spitalul din zona Brăila-Galaţi va fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, precum şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător”, se arăta în comunicatul Guvernului de atunci.
Ei bine, PSD nu a reuşit să construiască cele 9 spitale dar, cum-necum, măcar a reuşit să-l ridice pe cel de la Brăila-Galaţi, graţie mai ales implicării autorităţilor brailene şi a liderilor PSD locali. De altfel, Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, a declarat de la bun început că instituţia pe care o conduce se implică total în realizarea acestui obiectiv: „Noi ne dorim acest spital. Avem terenul pregătit. Din punctul meu de vedere, cred că suntem singurul judeţ... sau ar putea fi singurul spital regional care s-ar putea face foarte repede, pentru că terenul este liber de sarcini, e şi foarte aproape de utilităţi... Ne putem mişca foarte repede. Noi am scris Ministerului că suntem gata, am trimis toate documentele”.
Au existat chiar dispute între autorităţile brailene şi gălăţene legate nu doar de amplasarea spitalului, ba chiar şi de denumirea sa, liderii PSD din oraşul vecin dorind ca spitalul să se intituleze Galaţi-Brăila. „Să ne cumpere cu totul, sau, eu ştiu, poate mai fac o cerere la Guvern ca Brăila să devină sectorul Galaţiului. Sub nicio formă nu suntem de acord!”, declara, atunci, şeful CJ Brăila. Până la urmă s-a stabilit să se ţină cont de ordinea alfabetică, prin urmare Brăila a fost amplasată în faţa Galaţiului.
Lucrări începute, dar neterminate
Lucrările au mers constant o perioadă, mai ales în timpul în care premier a fost brăileanul Mihai Tudose – dar al cărui merit a fost eclipsat total de celălalt proiect uriaş care a demarat în timpul mandatului său, Podul peste Dunăre de la Brăila. Pe timpul guvernării Dăncila, însă, evoluţia lucrărilor a fost mult mai lentă, în general din lipsă de fonduri.
În urmă cu circa un an, în plină campanie pentru alegerile europarlamentare, liberalul Cristian Buşoi atrăgea atenţia asupra acestui lucru şi-şi lua angajamentul ca PNL şi el personal să facă tot posibilul pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui obiectiv, mai ales dacă PNL ajunge la guvernare, şi propunea ca spitalul să fie construit cu fonduri de la UE. “În mod special, alături de colegii mei, vom derula o campanie de informare, vom discuta acest subiect. Mă voi preocupa ca Spitalul Regional pentru această regiune, la graniţa dintre Brăila şi Galaţi, dar pe teritoriul Brăilei, să fie unul dintre proiectele finanţate cu bani europeni. E un lucru foarte concret la care ne angajăm, pentru care vom lupta, pe care vom demonstra că îl vom monitoriza şi că îl vom duce la bun sfârşit. Asta prin munca pe care o să o facem la Bruxelles, prin munca pe care PNL şi fiecare dintre noi, europarlamentari, deputaţi în Parlamentul României şi atunci când vom ajunge la guvernare - miniştrii, secretari de stat - o vom derula pentru ca acest lucru să se întâmple”, declara Buşoi, pe 5 aprilie 2019.
La rândul sau, liderul PNL Brăila declara atunci că Spitalul Regional este o prioritate. “Este foarte important ca oamenii să se prezinte la vot, pentru toate alegerile, nu doar pentru acestea. La alegerile europarlamentare în schimb, campania noastră va avea un specific. Noi propunem acest proiect major pentru Brăila care se referă la Spitalul Regional. Candidaţii care vor deveni europarlamentari din partea PNL vor avea pentru Brăila misiunea, sarcina să promoveze realizarea, construcţia şi finanţarea Spitalului Regional”, spunea Dănăilă.
Şansa a surâs PNL
Ei bine, şansa a surâs PNL şi Brăilei în octombrie 2019, odată cu căderea prin moţiune de cenzură a Guvernului Dăncilă şi preluarea guvernării de către Guvernul Orban. La acea vreme, spitalul era construit în proporţie de 75%, dar lucrările erau deja sistate.
Printr-o mobilizare exemplară, însă, spitalul este aproape finalizat şi gata să fie deschis. „N-am vrut să ne lăudăm cu asta, n-am vrut să facem mare caz, dar am grăbit lucrurile şi lucrările şi, iată, în mai puţin de 6 luni, putem spune că spitalul este gata să-şi primească primii pacienţi”, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă online, prefectul judeţului, liberalul Cătălin Boboc. „Dacă nu eram noi, liberalii, la guvernare, acest obiectiv ar fi zăcut şi acum abandonat. Clădirea neterminată începuse deja să se degradeze”, a punctat prefectul.
Evident, afirmaţiile acestuia i-au supărat pe liderii PSD Brăila. „Spitalul era aproape finalizat când PSD a pierdut guvernarea. Dacă rămâneam la guvernare, îl terminam mult mai devreme. PNL nu ar fi avut ce să termine şi cu ce să se laude, dacă nu am fi început noi construirea spitalului şi nu l-am fi ridicat până la peste 75%. Aşa probabil vor face liberalii şi cu Podul de la Brăila: se vor lauda că l-au făcut ei, deşi de fapt l-am construit noi”, a precizat liderul PSD Brăila, Ion Rotaru.
Pentru a împacă cele două tabere, primarul Brăilei, Marian Dragomir, a propus ca, pe frontispiciul spitalului, să fie montată o plăcuţă pe care să scrie simplu: „Obiectiv început de PSD şi finalizat de PNL”, după modelul Podului Basarab, din Capitală, pe care scrie „Început de Băsescu, finalizat de Oprescu”, propunere cu care ambele tabere au fost de acord.
Inaugurarea oficială a spitalului va fi făcută azi online, de la distanţă, de către prefectul Cătălin Boboc, şeful CJ Francisk Chiriac şi primarul Marian Dragomir. „Vom tăia o panglică simbolică, de la distanţă. E un fel de inaugurare pe hârtie, dacă-i putem spune aşa. Imediat vom începe şi angajările de personal şi vom reveni în zilele următoare cu anunţuri în acest sens”, a mai declarat Francisk Chiriac.
Din cauza restricţiilor de circulaţie pe fondul stării de urgenţă, brăilenii nu vor putea ajunge în zonă pentru a vedea spitalul cu ochii lor, prin urmare aceştia mai trebuie să aibă puţină răbdare. Sănătate tuturor!