Mergi la conţinutul principal
Președintele CJ, Francisk Chiriac: "Sperăm ca, până la finalul acestei luni”

Spital Clinic la Brăila

* declarația șefului CJ Brăila a fost făcută la inaugurarea lucrărilor de 1,5 milioane de euro, de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) * Chiriac a mai anunțat că, în luna august, va fi modernizată Stația de 0,4 KV a SJU * concomitent, vor fi achiziționate 1.000 de paturi noi de spital * anul acesta, prinde contur un al doilea mare proiect privind modernizarea unităților spitalicești din Brăila: reabilitarea fostului Spital 3 "Sf. Spiridon" (Corp B) cu peste 16 milioane de euro * "Avem studiul de fezabilitate pregătit, trebuie doar o actualizare a lui, pentru că iar revenim la prețul materialelor (...). Suntem pregătiți, avem toate documentele necesare", a spus Francisk Chiriac

 

Inaugurate la mijlocul lunii iulie, lucrările de reabilitare a celui mai mare spital din Brăila nu sunt singurele menite să schimbe imaginea sistemului sanitar și a serviciilor medicale acordate brăilenilor. Investiția de peste 50 de milioane de lei de la Spitalul Județean de Urgență este însoțită de o promisiune a conducerii Consiliului Județean Brăila, care a afirmat, în conferință de presă, că, până la sfârșitul acestei luni, "Spitalul Județean de Urgență Brăila va deveni Spital Clinic de Urgență Județean Brăila".

 

"Spitalul va deveni mai atractiv pentru medici"

"De astăzi (14 iulie - n.r.), constructorul va începe lucrările la UPU - o investiție de 1,5 milioane de euro - și vom avea o Unitate de Primiri Urgențe nou-nouță și echipată corespunzător; am vizitat Compartimentul Sterilizare, care este necesar pentru Blocul Operator (acolo tot instrumentarul va fi urcat cu liftul, astfel încât partea umană să fie cât mai puțină și infecțiile nosocomiale să nu mai fie); am demolat coșul de fum al centralei termice, care era un real pericol pentru clădirile din jurul spitalului, dar și pentru a pregăti o modernizare totală a tot ceea ce înseamnă curte exterioară Corp A", a spus președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, la jumătatea lunii iulie, în plin șantier deschis la Spitalul Județean de Urgență.

Potrivit președintelui CJ, în luna august, începe efectiv modernizarea totală a Stației de 0,4 KV care alimentează cu curent electric unitatea medicală și care a fost, până acum, în stadiu de proiectare. Stația va deservi toate secțiile Spitalului Județean de Urgență, inclusiv CT-ul, RMN-ul și celelalte echipamente alimentate cu energie electrică, atât de necesare în activitatea medicală.

"Ceea ce ați văzut astăzi, aici, este munca foarte multor oameni; este foarte complicat să lucrezi la reabilitare cu pacienții în spital, dar n-avem încotro, modernizarea Spitalului Județean de Urgență Brăila trebuie să continue. Pentru mine, spitalul nu este câmp de bătălie politică. Investim, în continuare, și în echipamente, dar și în reabilitări de spații pentru a acredita spitalul și pentru a avea toate autorizațiile necesare. Un lucru îmbucurător: sperăm ca, până la finalul acestei luni, Spitalul Județean de Urgență Brăila - avem toate documentele depuse la minister și avem 99% dintre ele pregătite - să devină Spital Clinic de Urgență Județean Brăila", a spus Francisk Chiriac.

Potrivit șefului CJ, transformarea SJU în spital clinic este un lucru foarte important, în primul rând, pentru finanțarea spitalului, dar și acolo unde suferă spitalul cel mai mult: la partea de personal medical. Dacă vom avea un spital clinic la Brăila, vor veni aici mulți medici rezidenți, pentru a se pregăti pe secțiile Spitalului Județean cu profesorii care activează ca  medici în cadrul acestei instituții.

În acest sens, dr. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, prezentă la discuții, a precizat, referindu-se la avantajele viitorului Spital Clinic de Urgență: "Acest lucru presupune, în primul rând, pregătirea studenților și a rezidenților: putem să aducem studenții să facă practică aici. Suntem, deja, acreditați pentru pregătirea rezidenților, dar, cu această ocazie, putem să alegem medici rezidenți de la mai multe specializări să-și facă aici stagiile de practică și modulele aferente. Deci, în primul rând, spitalul clinic reprezintă un ajutor pentru forța de muncă, pentru partea medicală. Totodată, spitalul devine mai atractiv pentru medici. Se poate modifica după aceea și tariful pe caz la normele cu Contractul cadru. Adică să luăm bani mai mulți de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru un caz rezolvat".

 

Licitație în derulare pentru achiziționarea a 1.000 de paturi; proiect de 16 milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului 3

Veștile bune pentru sistemul de sănătate brăilean, greu încercat în anii trecuți, par să sosească acum în valuri. Conducerea Consiliului Județean Brăila și managerul Spitalului Județean de Urgență afirmă la unison că nu doar Pavilionul A, cu construcțiile C1, C2, C3 ("spitalul mare"), de pe Șoseaua Buzăului nr. 2., va fi reabilitat și anvelopat (recent, consilierii județeni au reactualizat valoarea totală a investiției, la peste 50,4 milioane de lei cu TVA), ci și fostul Spital 3 "Sf. Spiridon", actual Corp B. Pentru început, vor fi achiziționate paturi noi și se va face igienizarea unității spitalicești din cartierul Hipodrom.

"La ora actuală, avem licitație în derulare pentru achiziționarea a 1.000 de paturi noi, cu noptiere cu tot. Din ele, vom da și la Spitalul 3 și unde va fi nevoie. Într-o lună-două se va termina licitația și vom putea să cumpărăm acele paturi și să facem și igienizare la Spitalul 3", a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, dr. Delia Râșnoveanu la începerea lucrărilor de la UPU, de la jumătatea lunii iulie.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a mers și mai departe, afirmând că fostul Spital 3 va fi reabilitat, fie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fie cu ajutorul fondurilor europene.

"Referitor la Corpul B, am depus proiect pe PNRR, am vorbit cu domnul ministru Rafila să intre pe lista de sinteză pentru reabilitare totală, avem și a doua variantă pentru că se deschide exercițiul financiar 2021-2027 pe reabilitare termică, anvelopare, dar și consolidare, pentru că este o clădire de patrimoniu. În momentul de față (14 iulie - n.r.) valoarea proiectului este de 16 milioane de euro și încă nu este actualizat devizul, dacă o să începem efectiv, pentru că facem ca și la Corpul A, reabilitare centrală termică, reabilitare instalație energie electrică, pentru că acea clădire este foarte veche. Plus că avem o problemă și cu acoperișul unde, însă, nu putem face reparații capitale. Avem o a doua variantă, dacă nu se poate face prin PNRR", a declarat șeful CJ Brăila.

Chiriac a mai afirmat că instituția pe care o conduce are studiul de fezabilitate pregătit și că trebuie doar o actualizare a lui pentru că "iar revenim la prețul materialelor", care nu va dura, totuși, foarte mult. "Suntem pregătiți, avem toate documentele necesare pentru cele două variante, fie prin PNRR, fie cu fonduri europene. Și ca să închid subiectul de investiții la spital, o să vă spun că a mai rămas Maternitatea; acolo mai avem etajul V de reabilitat. Sunt lucruri minore de făcut acolo și de schimbat două cazane pentru a îmbunătăți partea de căldură și apă caldă", a conchis președintele Consiliului Județean Brăila.

Reamintim că, pe 15 iulie a.c., în cadrul unei ședințe extraordinare, consilierii județeni au aprobat în unanimitate noii indicatori tehnico-economici pentru reabilitarea și anveloparea, cu fonduri europene, a Pavilionului A - corpurile de clădiri C1, C2 și C3 a Spitalului Județean de Urgență Brăila, de pe Șoseaua Buzăului nr. 2. Investiția se ridică acum la suma de 50.440.886,16 lei, după ce indicatorii au fost reactualizați în funcție de variațiile pieței de materiale de construcții. Durata de finalizare a proiectului este de 24 de luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro