Spital Clinic la Brăila, chit că birocrații de la DSP bagă bețe-n roate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spital Clinic la Brăila, chit că birocrații de la DSP bagă bețe-n roate

* Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Brăila a aprobat, ieri, înființarea a trei secții clinice, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați * culmea, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, ne-a declarat că deși reprezentanții instituției pe care o conduce din CA au fost de acord, cei ai Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) s-au abținut la vot * contactat, directorul executiv al DSP Brăila, Gabriel Vasile Ștefan Ciochină a precizat că nu ar fi fost informat despre modul în care au votat reprezentanții Direcției în CA-ul spitalului pentru a formula un punct de vedere * cât despre devenirea SJU spital clinic, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a punctat că dacă totul decurge conform planului și se dă undă verde și de la Ministerul Educației și cel al Sănătății, unitatea va avea acces la mai mulți bani decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate * ca să nu mai amintim de specialiștii care vor fi tentați să vină și să profeseze la Brăila

 

Veste excelentă! S-a făcut primul pas pentru ca Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila să fie încadrat pe viitor ca spital clinic. Consiliul de Administrație (CA) al SJU a aprobat, ieri, înființarea a trei secții clinice, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” Galați. Informația ne-a fost confirmată de către președintele CA al spitalului, consilierul județean Viorel Botea (liderul popularilor brăileni). Totuși, acesta nu a dorit să detalieze modul în care s-a votat în Consiliu. Potrivit unor surse demne de încredere, am aflat că dacă reprezentanții CJ Brăila au fost "pentru", cei ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), care trebuia să fie primii dornici să îmbunătățească sistemul sanitar din Brăila, au preferat să se abțină, invocând lipsa unor documente. Iar informația despre modul în care s-a votat hotărârea CA ne-a fost ulterior confirmată și de către președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac.

Contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru mai multe detalii despre această poziție șocantă, având în vedere vremurile pe care le trăim, directorul executiv al DSP Brăila, Gabriel Vasile Ștefan Ciochină, a precizat că nu ar fi fost informat până la ora convorbirii (16:54) despre ceea ce s-a votat în CA-ul de la spital și ne-a îndrumat către conducerea SJU.

Președintele Consiliului Județean însă nu s-a ferit să precizeze că în opinia sa, cele două reprezentante ale DSP din CA chiar nu au știut despre ce este vorba „în ecuație” și au preferat să se abțină, asta chiar dacă ulterior au semnat hotărârea.

"Cele două doamne de la DSP nu au înțeles că înființarea secțiilor clinice nu are nicio legătură cu Direcția de Sănătate Publică. Sunt pe parte de educație universitară. Totul merge către Senatul Universității «Dunărea de Jos» la aprobare, după care merge către Ministerul Educației și abia apoi la Ministerul Sănătății. În loc să voteze pentru a ajuta spitalul să devină clinic, cu o finanțare mai bună, habar nu au! Ori nu știu ce votează acolo, ori sunt rău - intenționate și nu vor să facă un lucru bun pentru Brăila! Din ce informații am de la ceilalți trei membri, am înțeles că nu știau despre ce este vorba. Cum vine asta? DSP nu știe ce înseamnă un spital clinic?! Ferească Dumnezeu!", a declarat Chiriac.

 

Anunțul făcut de dimineață în ședința CJ Brăila

Subiectul "Spital Clinic"  a fost anunțat de Viorel Botea, în cadrul primei ședințe ordinare a Consiliului Județean Brăila din 2022. La rândul său, președintele Francisk Chiriac a punctat că nu a dorit să spună nimic până când lucrurile nu se tranșau, însă a confirmat demersul, precizând că acest lucru va însemna, printre multe altele și faptul că Spitalul Județean va avea acces la  bani mai mulți din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Chiar și așa, Chiriac a explicat că, după votul din CA, va trebui ca și Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați să aprobe, după care documentația va fi transmisă spre validare către Ministerul Educației și cel al Sănătății.

”E un lucru, zic eu, foarte bun pentru Spitalul Județean. La solicitarea Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității «Dunărea de Jos» Galați, vom organiza, astăzi, (n.r. - ieri) un Consiliu de Administrație. În funcție de votul pe care îl vor da colegii, se intenționează înființarea a trei secții clinice în cadrul Spitalului Județean: o secție de Chirurgie Generală, una de Medicină Internă și o alta de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reparatorie. Ne bucurăm de acest lucru, fiindcă la Spitalul Județean Brăila avem nu mai puțin de 15 medici care au diverse poziții universitare, în speță conferențiari, șefi de lucrări, asistenți universitari în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Galați. Mai mult decât atât, noi avem aproximativ 100 de medici rezidenți cu posturi în Spitalul Județean de Urgență, care au diverse grade de pregătire. SJU are avizul Ministerului Sănătății pentru pregătirea rezidenților. De aceea, considerăm că acest aviz pe care îl vom da în cadrul CA are o foarte mare importanță pentru dezvoltarea actului medical din Brăila”, a declarat Botea în ședința CJ.

Sursa citată a mai adăugat că după înființarea noilor secții vor putea veni în cadrul spitalului profesori universitari, conferențiari din cadrul Facultății de Medicină din Galați pentru a susține diverse activități medicale. Botea a precizat că prin acest lucru calitatea actului medical din spitalul brăilean va crește considerabil.

Ulterior, Botea a confirmat faptul că înființarea secțiilor a fost aprobată în ședința Consiliului de Administrație.

 

SJU poate deveni spital clinic doar cu aprobare de la Guvern

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (PSD), a dorit să precizeze în timpul ședinței că știa de acest demers, dar nu a dorit să anunțe nimic până când lucrurile nu se concretizau. Chiriac a explicat și pașii care trebuiesc făcuți până când SJU Brăila să poată fi declarat spital clinic.

”Mă bucur că domnul profesor Nechita (prof. dr. Aurel Nechita) de la Galați a înțeles că doar împreună putem să ne dezvoltăm. Că a fost de acord ca la Brăila să înființăm aceste trei secții clinice. Asta însemnând că rangul Spitalului Județean de Urgență Brăila va fi ridicat la cel de spital clinic și că vom avea alte sume de încasat în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, că dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Brăila, să sperăm, viitor spital clinic, este într-o continuă mișcare și că am muncit cu sârg acolo. Uitați că lucrurile pozitive se întâmplă! Faptul că nu a mai fost spitalul o redută politică asta a demonstrat că în anii trecuți investițiile și modul de organizare s-au întâmplat corespunzător. Și eu vreau să vă mulțumesc tuturor! Vom mai avea suprize legate de Spitalul Județean de Urgență Brăila. Dar haideți să depășim această etapă legată de Spital Clinic. După care o să discutăm și vom pune în practică și următoarea mișcare. Mie nu prea îmi place să spun dinainte ceea ce facem, ci doar după ce semnăm. Să sperăm că va trece și de semnătura Universității. Astfel încât să trimitem documentația la Ministerul Educației și la Ministerul Sănătății. Dar primul pas este cel al Consiliului de Administrație și acceptul Spitalului Județean de a înființa aceste trei secții tehnice”, a conchis Chiriac.

 

Cine face parte din CA-ul Spitalului Județean

În prezent, din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean fac parte următorii: Botea Viorel (președinte) și patru membri titulari: Andreescu Nicoleta Denisa (DSP); Paraschiv Crina Giorgiana (DSP): Bordea Daniela (consilier județean PSD): Priceputu Dumitrel (secretarul județului). De asemenea, trebuie precizat că tot în ședința de ieri, a fost aprobat un proiect privind înlocuirea ca membri supleanți în CA ai liberalului Marian Căpățînă (care a demisionat pe motive de incompatibilitate) și ai social-democratului Dumitru Văduva (care a decedat recent). Au fost propuși ca înlocuitori PSD-istul Marian Gheorghiu care a obținut în urma votului secret 20 voturi "pentru" și liberalul Dănuț Lungu care a luat doar 13 voturi "pentru" și nu a întrunit numărul necesar pentru a fi ales. Astfel că potrivit deciziei șefului CJ, procedura va fi reluată pentru unul dintre fotoliile de supleanți într-o proximă ședință. Ca membri supleanți în CA al SJU mai figurează: Nicoleta Steluța Dan; Livia Popity și Silviu Nisipeanu (director al CJ).

Tot în ședința ordinară de ieri, consilierii județeni au aprobat și bugetul județului în 2022 și după cum a explicat șeful CJ Brăila, o sumă serioasă a fost previzionată pentru dezvoltarea segmentului Sănătate. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro