"Sper ca aceste intilniri sa se dovedeasca benefice si productive pentru viata culturala a Brailei" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Sper ca aceste intilniri sa se dovedeasca benefice si productive pentru viata culturala a Brailei"

La sfirsitul saptaminii trecute, a avut loc prima intilnire dintre conducatorii institutiilor culturale sau a organizatiilor nonguvernamentale care au acelasi domeniu de activitate. Initiatorul actiunii, seful Directiei Judetene pentru Cultura (DJC), Ana Harapescu, a explicat ca s-a dorit identificarea si dezvoltarea competentelor de parteneriat si animare, precum si armonizarea proiectelor culturale locale si punerea de acord asupra obiectivelor si grupurilor-tinta urmarite in cadrul strategiilor culturale pe 2006. "Principiile de baza ale parteneriatului presupun: unirea resurselor in vederea derularii de proiecte comune, o decizie comuna, impartirea responsabilitatilor si o contributie reala a tuturor subiectilor societatii civile, o implicare efectiva a lor, la crearea unei vieti culturale locale specifice. Insa, pentru stimularea implicarii, pentru animare si, deci, transformarea ideilor tuturor in politici publice, este nevoie de comunicare, de informare si de acces egal la aceasta informare si participare. In spiritul acestei idei de parteneriat, cit si datorita competentelor noastre legale de facilitator, de mediator local si in probleme culturale, am gindit ca este de bun augur aceasta intilnire in care sa gindim o viziune strategica, coerenta, consistenta, moderna si eficienta asupra dezvoltarii culturale locale", a mai precizat directorul executiv al DJC, Ana Harapescu.

Fragmentarea excesiva a activitatii culturale, disiparea resurselor, care dau impresia de supravietuire culturala sau propaganda electorala

A fost realizata apoi, de catre reprezentantii DJC o analiza SWOT a climatului cultural local. Ca puncte tari au fost enumerate: traditiile culturale locale, preocuparea pentru reconstructia mediului cultural local, existenta unor manifestari culturale de referinta, interesul administratiei pentru cresterea calitatii actului cultural la nivel judetean, existenta capitalului uman experimentat in management cultural. De asemenea, a fost remarcata activitatea a doua institutii, adevarate "deschizatoare de drumuri", Centrul de Creatie si Teatrul "Maria Filotti", care au cistigat si implementat cu succes proiecte culturale cu finantare externa, inscriindu-se astfel in rindul celor care reprezinta veritabile modele de organizare institutionala moderna, curajoasa, vivace, a mai explicat directorul executiv Ana Harapescu.
Intre punctele slabe, conducerea DJC a amintit: colaborarea superficiala, ad-hoc sau uneori deloc intre institutiile de cultura locale, slaba cointeresare a societatii civile in crearea si promovarea actului de cultura, mentalitate vetusta asupra fenomenului cultural, spirit antreprenorial scazut, experienta scazuta in gestionarea fondurilor cu parcimonie si eficienta, fragmentarea excesiva a activitatii culturale, disiparea resurselor, care dau impresia de supravietuire culturala sau propaganda electorala, uitarea culturii rurale si a publicului rural, evidenta lipsa de animare, indrumare si coordonare a activitatii culturale la nivel judetean care ar fi trebuit sa fie exercitata de reprezentantul Ministerului Culturii in teritoriu.
Au fost propuse apoi diferite cai de actiune pentru imbunatatirea vietii culturale locale precum: identificarea grupurilor tinta aferente obiectivelor stabilite, in special prin implicarea ONG-urilor, schitarea unei oferte culturale locale care sa-si pastreze diversitatea, dar care sa capete omogenitate prin co-organizare si promovare comuna mai les in cazul unor sarbatori comune precum: Dragobetele, Ziua Femeii, Ziua Europei, a Copilului, a Eroilor, a Dunarii, a Holocaustului, Ziua Nationala a Romaniei, formarea de grupuri de actiune, mediatori culturali, pentru pregatirea, implementarea si promovrea ofertei culturale, crearea unor actiuni destinate sa puna in valoare patrimoniul cultural-artistic, istoric si natural al Brailei intr-un mod integrat, cum ar fi itinerarii turistice si culturale cu activitati integrate. De la aceasta prima intilnire au lipsit reprezentanti ai Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" si ai Muzeului Brailei.
"Consider ca aceasta intilnire a inceput foarte bine, am constatat o mare deschidere din partea tuturor si cred ca ceea ce ne-am propus se va realiza. Deja am primit propunerea din partea acestor conducatori de organizatii si institutii sa ne intilnim trimestrial. Sper ca aceste intilniri sa se dovedeasca benefice si productive pentru viata culturala a Brailei", a declarat la finalul intilnirii directorul executiv Ana Harapescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro