• sute de brăileni au urmărit cu sufletul la gură, de pe mal, exercițiile demonstrative, tragerea cu armamentul de artilerie, parada navelor și, mai ales, jocurile marinărești • nu au fost uitați nici eroii care s-au jertfit pentru apărarea patriei • jocurile marinărești „Porcul la școndru”, concursul cu bărci și „vânătoarea de rațe” au făcut deliciul publicului
Sărbătoarea marinarilor brăileni, de anul acesta, a adunat laolaltă oameni de toate vârstele și din toate păturile sociale, „de la vlădică și până la opincă”. Marinari în ținute albe, impecabile și cu priviri semețe, politicieni și oameni de rând, consilieri locali și județeni și familii sosite din toate cartierele Brăilei, tineri și vârstnici, bărbați și femei - cu toții au fost prezenți, marți, 15 august, de Ziua Marinei, în marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, pe malul Dunării, ca să vadă desfășurarea de forțe ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.
La 121 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române, Faleza Dunării de la Brăila s-a umplut de oameni, iar salvele de artilerie trase de pe navele de luptă ale Flotilei Fluviale au umplut văzduhul de strigăte de admirație, venite de la cei care au asistat la exercițiile navale, parada navelor mari și mici și jocurile marinărești.
Peste 200 de invitați, în frunte cu primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, și președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, foști comandanți ai Flotilei Fluviale și comandanți de mari unități au participat la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei, care coincid cu Zilele Municipiului. Manifestările dedicate Zilei Marinei au fost organizate de către Flotila Fluvială, în colaborare cu Prefectura Brăila, Consiliul Județean, Primăria Municipiului, Administrația Portuară, Căpitănia Portului, Poliția de Frontieră, ISU și Jandarmeria Brăila.
Puțin înainte de ora 10.00, Garda de Onoare i-a întâmpinat pe comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, precum și oficialitățile locale sosite pe Faleza Dunării. A urmat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz, pe acordurile Imnului de Stat al României. În acest timp, navele de luptă aliniate pe Dunării au tras, după obicei, salve de tun. Nu mai puțin de cinci nave de luptă ale Flotilei Fluviale, în frunte cu monitorul „Mihail Kogălniceanu”, din cadrul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, au participat la exercițiile navale prilejuite de Ziua Marinei.
Locțiitorul comandantului Flotilei Fluviale, comandor Octavian Mocanu, a dat cititre ordinului comun al Ministrului Apărării Naționale, Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Transporturilor, cu prilejul Zilei Marinei Române, timp în care navele de luptă aliniate pe Dunăre au ridicat ancora, pregătindu-se pentru efectuarea unui exercițiu demonstrativ axat pe neutralizarea unui desant aerian inamic. A urmat ceremonialul religios oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Ștefan Constandache, dedicat Zilei Marinei și eroilor care s-au jerfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, precum și aruncarea simbolică, în apele fluviului, a unei ancore de flori, de la bordul șalupei aparținând Căpităniei Brăila.
Un exercițiu mai amplu în acest an
Exercițiul militar demonstrativ, la care au luat parte nave de luptă, grupe de cercetare-diversiune, șalupe și militari din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină, precum și Secției Scafandri Fluviali și EOD a fost mai lung decât în anii trecuți și i-a ținut cu sufletul la gură pe brăilenii aflați pe malul fluviului. Marinarii militari au reușit, pe parcursul a patru secvențe ale exercițiului demonstrativ, să elimine inamicul, să dezactiveze minele plantate de acesta și să facă un adevărat spectacol. Loviturile artileriei de 100 mm de pe nave, precum și ale armamentului de toate calibrele, au răsunat până, hăt, în Insula Mare a Brăilei și în tot orașul, amintindu-ne tuturor că nu suntem singuri și că marinarii militari stau de veghe la hotarele patriei.
Parada navelor militare și civile, inclusiv a navelor de agrement „Chira Chiralina” și „Lacu Sărat”, a fost răsplătită cu aplauze de oaspeți și de brăilenii de toate vârstele. „Chira Chiralina” l-a adus pe vestitul, mult-așteptatul Zeu al Mărilor, Neptun, însoțit de marinari, pirați și, bineînțeles, de grațioasele nimfe ale mărilor, care au urcat la bordul cazărmii plutitoare. Înțelept și cu voce gravă, Zeul Neptun a dat citire tradiționalului discurs de Ziua Marinei, declarând deschise jocurile marinărești pe Dunăre, în uralele asistenței. Tot el a dat startul botezului marinăresc „al ghiborțului”, în timpul căruia cel mai tânăr marinar a fost primit așa cum se cuvine în rândul Flotilei Fluviale.
Jocurile marinărești au debutat cu concursul de bărci 6plus1 și 1plus1, câștigătorii fiind răsplătiți de comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral Marcel Neculae, de primarul Brăilei, Marian Dragomir și de ceilalți comandanți ai Flotilei.
Jocurile marinărești de Ziua Marinei, de la Brăila, au culminat cu „Porcul la școndru” și „vânătoarea de rațe”, urmărite de sute de brăileni. Pentru prima dată în istoria acestui joc marinăresc dificil, printre temerarii care s-au întrecut pentru câștigarea purcelului s-a numărat și o brăileancă. Ambițioasă, aceasta și-a încercat norocul de două ori, însă de fiecare dată a căzut spectaculos de pe bârna unsă cu vaselină. După alte câteva căzături haioase ale curajoșilor înscriși în concurs, „Porcul la școndru” a fost câștigat până la urmă de brăileanul Cristian V., 36 de ani, care i-a dedicat victoria fiului său, Marian. Câștigătorul ne-a declarat că e prima dată când participă la acest concurs. "Am mai concurat într-un an doar la vânătoarea de rațe și chiar am prins una. Anul acesta, după ce am reușit să ajung la steagul de la vârful școndrului, am participat și la rațe și chiar era să prind una, dar i-am cedat-o unui alt băiat care concura. Am zis că e suficient că am câștigat porcul", ne-a declarat Cristian. În fapt, acesta nu a câștigat un purcel în carne și oase, ci o pușculiță în care se afla o sumă în bani, echivalentul prețului pieței pentru un porc mai "răsărit".
Ca și la edițiile precedente, au fost și anul acesta suficienți temerari ce s-au avântat în valuri pentru a pune mâna pe rațele care le-au dat multe bătăi de cap și care nu s-au lăsat prinse cu una cu două. Într-un cuvânt, întreceri, spectacol și bună dispoziție.
Așa se face că Ziua Marinei a fost, și anul acesta, una de neuitat. Mai ales că brăileniii au avut ce să vadă, mai mult chiar decât în anii trecuți, iar marinarii militari merită toată lauda.