Mergi la conţinutul principal

Spectacol la înălţime la Vădeni

Numeroşi brăileni şi gălăţeni s-au strâns sâmbătă, 30 mai, pe câmpul din vecinătatea localităţii Vădeni pentru a vedea un show de zile mari oferit de piloţi îndemânatici. Cea de-a VIII-a ediţie a tradiţionalului miting aviatic "Borş de peşte la Vădeni", organizat de Aerial Club Galaţi, a debutat cu o premieră anul acesta. Două avioane de vânătoare MIG 21 Lancer au deschis programul. Acestea au decolat de pe aeroportul din Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Li s-au alăturat trei avioane de antrenament IAR 99 Şoim, venite în formaţie de la Şcoala de aplicaţie a Forţelor aeriene de la Bobocu, judeţul Buzău. Avioanele au evoluat la joasă înălţime, executând viraje de luptă, intersecţii în aer, viraje în formaţie la verticala aerodromului, manevre care i-au lăsat pe spectatori cu gura căscată, la propriu. Totul a fost posibil datorită Forţelor Aeriene Române care au acceptat invitaţia organizatorilor în acest an.
Momentul a continuat cu demonstraţia de zbor a aparatelor ultrauşoare. Avioane de agrement din diferite colţuri ale ţării, precum Brăila, Galaţi, Braşov, Iaşi, Constanţa, Suceava şi Bucureşti, au brăzdat cerul de la Vădeni. Acestea au efectuat exerciţii la limita acrobaţiilor. Evoluţii individuale şi în formaţie, "suveici", adică succesiune rapidă de urcări şi coborâri, evoluţii "în cuţit" şi viraje "peste umăr" au fascinat de-a dreptul publicul, mai ales pe copii.
Unul dintre piloţi, Alexandru Şcheul a venit tocmai de la Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru a se da în spectacol cu avionul său din fibră de carbon, unul dintre cele mai performante, după cum susţine acesta. "Acum am făcut nişte ranversări şi nişte treceri în formaţie la joasă înălţime. Avionul este unul dintre cele mai performante, cântăreşte 300 kg. Viteza de croazieră e de 230-240 km/h, iar viteza maximă ajunge şi la 300 km/h. Motorul e de 100 cai putere. A costat peste 140.000 de euro, fără TVA", a precizat pilotul.
Câţiva paraşutişti au făcut şi ei spectacol, spre deliciul copiilor. "E prima oară când m-au adus părinţii aici. Cel mai mult mi-a plăcut de fata care a sărit cu paraşuta din avion. Când o să mă fac mare, o să vreau şi eu să fac ce a făcut ea", ne-a spus Mario, un băieţel în vârstă de 5 ani din Brăila.
În ciuda vântului destul de puternic, care a ţinut la sol cele câteva motoparapantele şi motodeltaplanele care veniseră în zilele precedente la Vădeni, două motoparapante au reuşit să aterizeze fără probleme aerodromul Aerial Club în jurul orei prânzului. Acestea plecaseră de dimineaţă, tocmai de la Braşov, iar drumul până la locul evenimentului a durat circa 3 ore.
"Evenimentul a ieşit perfect. Oameni, copii foarte mulţi, veseli, doritori de spectacol, de zbor. O zi reuşită din punctul meu de vedere. Colegii noştri militari au fost cireaşa de pe tort astăzi. Prin acest spectacol anual încercăm să reînviem tradiţiile zborului în această zonă, pentru că a fost vitregită în ultimul timp, deşi a fost leagănul aviaţiei româneşti", ne-a declarat unul dintre organizatori, Albert Malaxa din cadrul Aerial Club.
După ora 16.00, cei care au vrut să simtă pe pielea lor ce înseamnă să fii la înălţime, la propriu au avut ocazia de a se alătura piloţilor în zboruri de 15 minute, contracost. Seara, s-a dat startul petrecerii Hangar Party, unde participanţii au servit tradiţionalul borş de peşte, de unde şi denumirea evenimentului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro