Skip to main content

Spania sub conducerea lui Franco era pregatita sa declare razboi Portugaliei in 1975

Spania din ultimele luni ale dictatorului Francisco Franco era pregatita sa declare razboi Portugaliei in numele luptei impotriva comunismului, potrivit unor documente americane citate luni de cotidianul spaniol El Pais, relateaza AFP.
Ultimul sef de Guvern in perioada dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975), Carlos Arias Navarro, declara in martie 1975 ca "Spania era dispusa sa duca lupte anticomuniste" impotriva Portugaliei, "singura daca este necesar" dupa revolutia din 1974 care pusese capat guvernarii autoritare a lui Marcelo Caetano.
Robert Ingersoll, care era in perioada respectiva adjunct al secretarului de Stat american, mentiona: "Portugalia constituie o amenintare serioasa pentru Spania, nu numai din cauza evolutiei situatiei (interne - n. red.), ci si datorita sprijinului extern de care ar putea beneficia si care ar putea fi ostil Spaniei".
Diplomatul american remarca totodata ca Arias Navarro i se parea "foarte ingrijorat" de situatia din Portugalia, in conditiile in care succesorul lui Caetano la conducerea tarii, Antonio de Spinola, tocmai renuntase la putere, iar stinga cistiga teren in tara.
Spania "este o tara puternica si prospera" care "nu doreste sa ceara ajutor", dar care "spera in cooperarea si intelegerea prietenilor sai" in materie de interes si ideologie in cazul unui conflict cu Portugalia, potrivit mesajului diplomatului american.
Dictatorul Francisco Franco a murit la 20 noiembrie 1975, disparitie care a deschis calea "tranzitiei" catre democratie, pina la primele alegeri libere de dupa Franco, in iunie 1977

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu