* săptămâna trecută a început prima etapă în proiectul privind schimbarea aspectului spațiului verde din spatele Muzeului Brăilei ”Carol I”, de pe Calea Galați nr. 2 * constructorul (Concivia) deja a defrișat zona și a început trasarea pentru mobilierul ce va avea un aspect deosebit, după cum anunță autoritățile * primarul Marian Dragomir a explicat că proiectul pe fonduri europene este unul mult mai amplu, care vizează reabilitarea acelei zone, dar și a străzilor situate între Grădina Mare și Zona Liberă, unde se va monta piatră cubică nouă
După ce a zăcut nefolosit și plin de buruieni ani la rând, terenul din spatele Muzeului Brăilei ”Carol I” a intrat în sfârșit într-un proces de reabilitare și va fi transformat într-un spațiu de recreere cu design deosebit. Primarul Marian Dragomir a organizat săptămâna trecută (joi, 3 februarie) o conferință de presă în care a vizitat mai multe obiective în lucru la nivelul Municipiului, printre care și acest viitor parc de pe Calea Galați nr. 2. În ziua respectivă, constructorul (firma brăileană Concivia) deja executase lucrări de defrișare și de trasare a zonei în locurile unde vor fi montate un foișor și o pergolă cu aspect inedit, după cum a explicat chiar acesta.
”Suntem la terenul din Calea Galați nr. 2, cel din spatele Muzeului Brăilei «Carol I», cu acea istorie controversată legată de cumpărarea sa de către Primăria Municipiului Brăila. Am primit banii pe teren, plătiți pentru achiziționarea lui de la Uniunea Europeană. Ni s-a aprobat și proiectul de modernizare și transformarea acestuia într-un parc foarte frumos”, a declarat Dragomir, făcând referire la faptul că, în 2017, Primăria a fost cât pe ce să rateze să își manifeste dreptul de preemțiune la achiziționarea acestui teren de 1.326 mp, ajungându-se la o serie de acuzații la adresa consilierilor municipali PNL de atunci, privind susținerea unor interese private, în detrimentul celor ale municipalității.
”În amplasamentul în care ne aflăm au început lucrările de defrișare și trasare a parcului. Să se vadă exact cum este pe planul de situație. Următoarea fază este trasatul pergolei, a foișorului care va fi în mijlocul parcului. Fundația foișorului și aleile de acces către acesta. Urmând să se achiziționeze materialul care va fi pus în operă pentru pergola care va face legătura cu trotuarul stradal. Aceasta va fi deosebită. Inclusiv foișorul, dar și spațiul în sine unde se vor recrea brăilenii. Vor fi plantați de jur împrejur pomi care să îmbunătățească peisagistica orașului”, a afirmat la rândul său Iancu Jiru, director tehnic ”Concivia”.
Întrebată ce specii de plante vor înfrumuseța zona la final în acel spațiu verde, managerul de proiect, Mariana Mateescu de la Direcția de Strategii a Primăriei a explicat că vor fi copaci care vegetează pe o durată foarte lungă dintr-un an.
”Vor fi magnolii, huia, prunus, exact ce avem și pe Bulevardul Independenței. Copaci care nu fac fructe, dar care au un aspect deosebit și vegetează foarte mult în perioada anului. Adică rămân fără frunze abia spre sfârșitul anului. Vor fi și băncuțe, coșuri de gunoi. Mobilierul stradal va fi foarte frumos, cu un design deosebit”, a declarat aceasta, cu precizarea că întreg parcul ar trebui să fie gata pe 21 noiembrie 2022.
Proiectul pe fonduri europene vizează și refacerea străzilor din zonă
Primarul Marian Dragomir a dorit să precizeze că acest proiect în valoare totală de 3.735.788 euro, realizat prin fonduri europene, nu prevede doar amenajarea respectivului spațiu verde, ci și modernizarea străzilor din zonă, întreaga suprafață vizată fiind de 36.380 mp. Edilul-șef a subliniat că pe străzile dintre Grădina Publică și până la Faleză, se va monta piatră cubică nouă.
”Este un proiect mixt pe fonduri europene, care prevede reabilitarea acestei zone, dar și a străzilor situate între Grădina Mare și gardul Zonei Libere, să spunem așa. Străzile care leagă Grădina Mare de Strada Împăratul Traian și restul Falezei. Vom pune piatră cubică nouă. Este decontată prin proiectul european. Mai avem și puțin din cea veche, care poate fi refolosită, dar majoritatea va fi nouă. Va avea pe mijloc și piatră naturală de un alt colorit. Vom delimita astfel benzile de circulație prin piatră naturală de altă culoare. Este vorba de o licitație publică. Constructorul o aduce”, a declarat edilul-șef.
Acesta l-a întrebat pe constructor care este stadiul lucrărilor pe Strada Schelei, iar reprezentantul Concivia a răspuns că a fost demarată pocedura de achiziții: ”Borduri, piatra cubică, inclusiv pavajul pentru trotuare”, a explicat acesta.
Reamintim că primarul Marian Dragomir a prezentat pentru prima dată, în luna iunie 2021, planurile municipalității privind acest teren de 1.326 mp pe care l-a achiziționat în mandatul trecut. Acesta a pus atunci la dispoziție și un videoclip cu ajutorul căruia brăilenii să își poată face o idee despre cum va arăta zona din spatele Muzeului la finalul proiectului. După cum se poate observa în respectiva schiță 3D prezentată de edilul-șef, spațiul va fi reamenajat în totalitate, se va realiza un soi de construție din lemn de tip iglu, conectată la Strada Calea Galați printr-un tunel de legătură. Această structură va avea rolul de spațiu de relaxare, în interiorul său fiind prevăzute și bănci. Se va planta gazon, vor exista gardurii vii, precum și câțiva arbori. De asemenea, parcarea din zonă va fi reamenajată. Așa cum am anunțat și anul trecut, videoclipul prezentat se limitează, din nefericire, strict la respectivul spațiu verde și nu prezintă și modul în care vor fi amenajate restul străzilor adiacente: Str. Mare între Vadul Schelei și Împăratul Traian; Str. Mercur între Vadul Schelei și Str. Poternei; precum și toată Strada Vadul Schelei.