Mergi la conţinutul principal

Spații mai multe și mai decente pentru deținuții minori de la Tichilești

în anunțul unei licitații lansate recent în portalul achizițiilor publice, se vorbește despre un proiect privind extinderea Centrului de Detenție Brăila - Tichilești care va costa 1,5 milioane de euro • potrivit datelor transmise de la Centrul de Detenție Tichilești, cu privire la proiectul privind transformarea ateliere de producție în pavilion spațiu cazare, beneficiile anticipate de autoritatea contractantă constau în principal în creșterea capacității de cazare cu 82 de locuri, realizarea de spații noi conform cerințelor impuse de lege

 

În condițiile în care infracționalitatea în rândul minorilor este tot mai greu de ținut sub control, Centrul de Detenție Tichilești va avea mai multe locuri de cazare pentru persoanele private de libertate. Este vorba despre creșterea capacității de cazare cu 82 de locuri, prin extinderea unității de detenție. Se vor face recompartimentări ale clădirii și astfel vor fi amenajate în condiții legale camere de cazare, cu grupuri sanitare, sală de mese, birouri și spații tehnice. 

Extinderea Centrului de Detenție Brăila - Tichilești va costa 1,5 milioane de euro. Vorbim mai exact de 7.679.235,96 lei, aceasta fiind suma la care se ridică investiția, după cum se precizează în anunțul unei licitații lansate recent în portalul achizițiilor publice.

Licitația are titlul “Transformare pavilion «Ateliere producție» în pavilion spații cazare – secția E1 regim închis și construire curți plimbare aferente”. Lucrările de extindere au ca scop atingerea obiectivelor prevăzute în Memorandumul pentru aprobarea calendarului de măsuri 2018 – 2024 pentru soluționarea supraaglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii – pilot Rezmiveș și alții împotriva României, pronunțată de CEDO la 25.04.2017.

Suma de peste 7,6 milioane lei este împărțită astfel: cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului – 366.871,27 lei fără TVA; construcții și instalații – 6.717.467,63 lei fără TVA; montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale – 5.307,72 lei fără TVA; utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj – 267.687,92 lei fără TVA; dotări – 225.970,00 lei fără TVA; organizarea de șantier – 95.931,42 lei fără TVA.

Durata execuției lucrărilor este de 16 de luni de la atribuirea contractului.

Firmele se pot înscrie la licitație până pe 17 martie.

 

O clădire deja existentă se va recompartimenta

Agent șef adjunct Alexandru Voicu, purtător de cuvânt al Centrului de Detenție Brăila – Tichilești, ne-a informat că imobilul vizat de actuala reabilitare este un fost atelier construit în 1958 care, începând din 2006, a fost transformat, în urma unor lucrări specifice, în spațiu de cazare pentru deținuți. Totuși, din 2017, în acest spațiu nu au mai fost cazate persoane internate, clădirea fiind considerată necorespunzătoare din punct de vedere al condițiilor de detenție. În prezent, prin noua investiție, se propune realizarea unui pavilion de cazare pentru regimul închis/arestați preventiv care să corespundă normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate. “Clădirea existentă se va recompartimenta astfel încât să se creeze 82 de locuri de cazare, astfel: 20 camere de cazare cu 4 locuri și grup sanitar aferent; 1 cameră cazare cu două locuri destinată persoanelor internate cu dizabilități și grup sanitar aferent (camera va permite cazarea unei persoane cu dizabilități precum și cazarea unei persoane internate care să acorde sprijin); 1 cameră izolare și grup sanitar aferent; 1 sală de mese cu oficină și spălător veselă; 2 săli de activități reintegrare; 1 birou supraveghere cu grup sanitar; 1 birou șef secție și grup sanitar aferent; 1 birou Serviciul Educație și Asistență Psihosocială și grup sanitar aferent; 3 holuri; 14 spații tehnice”, au mai arătat reprezentanții penitenciarului de la Tichilești.

În conformitate cu prevederile legislative în vigoare, în Centrul de Detenție Brăila – Tichilești sunt custodiate persoane arestate preventiv sau condamnate definitiv care au săvârșit o infracțiune în perioada minoratului, începând cu vârsta de 14 ani, dacă se dovedește că au avut discernământ, și împotriva cărora s-a luat măsura privativă de libertate de internare într-un centru de detenție. Măsura educativă de internare într-un centru de detenție se aplică până în momentul în care instanța de judecată dispune eliberarea condiționată sau executarea pedepsei la termen, astfel putem regăsi ca și populație carcerală inclusiv persoane ce depășesc vârsta de 18 sau 21 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro