• astăzi are loc vernisajul expoziţiei Paula Ribariu, în ziua celei de-a 79-a aniversări
Sâmbătă, 7 octombrie, ora 17.00, la sediul Muzeului Brăilei “Carol I” din Piaţa Traian nr. 3 are loc vernisajul expoziţiei “Paula Ribariu. Spaţiu spiritual”.
Expoziţia eveniment este prezentată de Sanda Vişan, realizator la Televiziunea Română.
Paula Ribariu s-a născut la Brăila, în anul 1938 şi prima expoziţie personală, în oraşul natal, a avut loc în anul 2001. În 2011 şi 2017 Paula Ribariu a fost prezentă în galeria de artă a muzeului în expoziţiile grupului de artişti ce expun sub genericul “Ziar Neconvenţional România”.
Astăzi, la ora 17, la Muzeul Brăilei “Carol I” se va deschide cea de-a doua expoziţie personală Paula Ribariu, o reconfigurare a scenografiei “Spaţiului spiritual - brazda”, organizată acum doi ani la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.
Cu o operă recunoscută pentru noutate şi autenticitate, cu o activitate expoziţională constantă, apreciată, deopotrivă, de specialişti, de cunoscători ai domeniului, dar şi de publicul care caută răspunsuri la întrebările existenţiale ale omului, iniţiatoarea unei forme de protest faţă de deteriorarea valorilor, prin Ziar Neconvenţional România, Paula Ribariu este o voce autentică în breasla artiştilor.
Creaţia Paulei Ribariu este prezentă în muzee din ţară şi din Europa: Muzeul de Artă Modernă Szczecin, Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammingen Dresden, Ludwig Forum-Aachen. În anul 2000 i s-a decernat premiul Hans Theo Richter al Academiei Saxone de Artă din Dresda, iar în 2006, Premiul de Excelenţă la Salonul Internaţional de pictură de la Baia Mare.
Din anul 2004, Paula Ribariu deţine Ordinul şi Medalia Meritul Cultural în Grad de Comandor, conferit de Preşedintele României.
Un argument în plus al aprecierii de care se bucură Paula Ribariu este apariţia albumului care îi este dedicat, trilingv, cu valoare bibliofilă, tipărit la Editura Klartext Verlagsges. Mbh, Essen, cu sprijinul ICR, în anul 2013.
“Din punct de vedere artistic Paula Ribariu realizează o performanţă unică în arta românească, îmbinând rafinat formele culturilor arhaice şi populare cu formele artei contemporane prin transpunerea lor într-un limbaj actual” , apreciază Ileana Pintilie Teleaga.
Expoziţiile Paulei Ribariu nu sunt înşiruiri de tablouri, nici grupări de obiecte independente dispuse în spaţiu, ci complexe scenografii de forme - receptacul care adună şi unifică forme ale imaginarului. Fiinţa, contur luminos, levitează în şi deasupra întunericului, în căutarea locului pentru meditaţie, rugă, regenerare sau adormire: om, templu, brazdă, mormânt. Acesta poate fi unul dintre sensurile “spaţiului spiritual – brazda”, edificat de artistă la Muzeul Brăilei “Carol I”, profesiunea de credinţă declarată în ziua celei de-a 79-a aniversări.