• acesta a fost mesajul transmis de prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, președintele filialei brăilene a partidului senatorului Diana Șoșoacă, SOS România, în legătură cu negocierile apărute recent la nivelul coaliției de guvernare • Alexandru consideră că este nedemocratic, chiar ilegal și neconstituțional ca Alegerile Locale să fie comasate cu Alegerile Europarlamentare • fostul senator a atras atenția că ambele alegeri vizează chestiuni total diferite, sunt extrem de importante, motiv pentru care ar trebui să li se permită oamenilor să aleagă în cunoștință de cauză • cât despre rotativa prezidențială, profesorul a afirmat că rotativa guvernamentală din secolul XIX ar trebui să rămână exact acolo unde îi este locul, în istorie, deoarece nu reprezintă deloc un exercițiu democratic
Negocierile apărute recent între liberali și PSD-iști privind dorința de comasare a Alegerilor Europarlamentare cu Alegerile Locale, precum și introducerea rotativei prezidențiale, nu sunt deloc privite bine de partidele din opoziție. Prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, președintele SOS România Brăila, partidul senatorului Diana Șoșoacă, a dorit să transmită faptul că ceea ce propun reprezentanții coaliției de guvernare, din punctul său de vedere, dar și al partidului din care face parte, este total nedemocratic, dar chiar ilegal și neconstituțional. Alexandru a dorit să sublinieze că nu este deloc în favoarea cetățenilor ca alegerile locale să fie comasate cu alt tip de alegeri, deoarece acestea sunt extrem de importante și tratează subiecte de interes la nivel local. Or, cele Europarlamentare vorbesc despre politici externe. Deci cu totul alte teme ce trebuie aduse în fața electoratului pentru a-și exprima opțiunile prin vot.
”Din punctul nostru de vedere, al Partidului SOS România, comasarea Alegerilor Locale sau al oricărui alt tip de alegeri este un lucru neconstituțional și nedemocratic. Vreau să dau câteva argumente. Ceea ce vor, de fapt, să facă actualii de la putere - spun asta pentru că până la sfârșitul anului nu o să mai fie -, este să fraudeze alegerile și să încalce Constituția. Să vă explic de ce. Vorbesc despre comasarea Alegerilor Locale cu cele Europarlamentare: la Alegerile Locale se discută despre problemele fiecărei localități. Despre aspecte de gospodărire, asfaltări, dezvoltare locală, mediu și alte chestiuni legate de localitatea sau de județul respectiv, în cazul în care e vorba de Consiliul Județean. Pe când, la Alegerile Europarlamentare situația este cu totul altceva. Aici problema care trebuie să se discute este special legată de relația României cu Uniunea Europeană. Iar în legătură cu această relație, într-adevăr ea a fost avantajoasă la început din punct de vedere teoretic. Pentru că ne avantaja și pe noi și pe UE. Dar în situația actuală, în care Uniunea Europeană este interesată mai mult de sprijinul către Ucraina, de faptul că transportatorii lor cu cerealele lor trebuie să treacă exact ca fulgerul prin vămile românești și să îi salute și vameși cu mâna la chipiu. Apoi problema Bîstroe (Canalul Bîstroe) peste care s-a pus batista pe țambal. Ei ne-au distrus Delta și văd că guvernanții nu mai spun nimic, că nu au nici un interes. Așa cum bine-știți, mai este și tratatul cu Ucraina și înțelegerea recentă făcută și cu aspect militar, care pune în pericol chiar țara. Acestea sunt doar câteva aspecte. Nu mai vorbesc de problema fermierilor cu aberațiile pe care le introduc cei de la Bruxelles. Dar am dat doar câteva exemple care ar trebui discutate. Deci comasându-le se pune batista pe țambal și ar fi un dezastru pentru democrația din România”, a ținut Alexandru să precizeze.
În acest context, fostul senator a făcut referire la articolul 31, alin. 2 din Constituția României, care precizează foarte clar că autoritățile publice sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal. Alexandru a insistat pe ideea că amestecându-se aceste două tipuri de alegeri se va crea o mare confuzie la nivelul electoratului, care în consecință nici nu va mai avea ocazia să fie informat corect privind opțiunile pe care le are, potrivit legii.
”Din acest motiv, practic, orice comasare reprezintă, din punctul partidului nostru, un dezastru pentru democrație, în momentul de față și până în viitor. Și așa cum știți, până în prezent nu s-au comasat alegerile. Timp de mai bine de 30 de ani. Lucru care nu trebuie să se întâmple nici de acum înainte. Din punctul acesta de vedere suntem total împotrivă”, a mai adăugat sursa citată.
Mai mult, liderul SOS România Brăila a mai ridicat și o problemă de ordin tehnic: la Alegerile Europarlamentare electoratul are dreptul de a vota de la orice secție din țară, în timp ce la Alegerile Locale, nu se poate vota decât în localitatea de domiciliu. O altă situație care va crea confuzie, a dorit să atragă atenția Alexandru.
Rotativa prezidențială, o altă palmă dată democrației
Nici insistențele PSD-iștilor de a exista o rotativă prezidențială nu au rămas netaxate de SOS România. Profesorul de istorie a dorit din nou să amintească faptul că în secolul al XIX-lea, în România avea loc rotativa guvernamentală între PNL-ișiti și conservatori, printr-o decizie a Regelui Carol I. Totuși, așa cum a dorit să sublinieze Alexandru, o astfel de practică s-a dovedit a fi depășită iar în prezent poate fi considerată chiar total nedemocratică.
”Vreau să vorbesc și despre cealaltă aberație a liberalilor și PSD-iștilor, mă refer la ceea ce au aruncat pe piață: rotativa prezidențială. Ei vor, de fapt, să manipuleze și să monopolizeze puterea pentru 10 ani. Practic, România s-ar întoarce în secolul XIX, acum două secole, când se practica rotativa guvernamentală, iar liberalii erau înlocuiți alternativ cu conservatorii la ordinul Regelui Carol I. Dar până și acest sistem a fost părăsit, vă dați seama, iar astăzi în sec XXI nu se poate așa ceva! Practic, ce vor?! Vor să introducă o nouă «democrație de tip dâmbovițean», în care să ia România ca pe un SRL al lor. Mă refer la liberali și la PSD-iști. Practic, vor un dualism liberalo-socialist. Lucru care este inacceptabil din punct de vedere al democrației, dar și al Constituției României. Rotativa nu e trecută în Constituție. Nu există așa ceva!”, a mai avertizat Alexandru.
Cât despre posibilul argument că prin comasarea alegerilor s-ar mai reduce din cheltuieli, președintele SOS România Brăila a dorit să puncteze că nu cheltuielile cu alegerile ar trebui să îi îngrijoreze pe români, ci respectarea legilor în vigoare și menținerea democrației.
”Argumentul legat de reducerea cheltuielilor este praf în ochi. Nu uitați ce cheltuieli au făcut ei pe vaccinuri, pe seringi, izolete și pe alte prostii pe care le-au luat în pandemie. Sau pe parcuri în pantă, asfaltări pe câmpuri și alți bani aruncați. Un asemenea argument nu are nici un sens. Ca să ai o democrație reală trebuie să aplici legea și bineînțeles, acest lucru ne costă! Dar dacă ne uităm la banii pe care îi aruncăm pentru ucraineni, poate că aici ar trebui făcută o mică economie. Nu cred că este înțelept să acceptăm o așa-zisă economisire a banilor care sunt necesari pentru organizarea corectă a alegerilor!”, a conchis sursa citată.