• este vorba despre copiii şi tinerii cu dizabilităţi, care sunt în grija familiei, persoane care sunt cuprinse în diverse asociaţii şi organizaţii şi care beneficiază de servicii de specialitate
Joi, 16 martie, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Sala “Fănuş Neagu”, a avut loc o conferinţă de presă organizată de asociaţiile şi organizaţiile pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi din Brăila, privind serviciile sociale pentru persoanele cu nevoi speciale. Problemele complexe cu care se confruntă aceste asociaţii şi organizaţii au fost prezentate de către reprezentanţii acestora, care au scos în evidenţă câteva aspecte urgente, dintre care, cea mai gravă, lipsa finanţării.
“Ne dorim să atragem atenţia mediului de afaceri, posibililor sponsori, membrilor obişnuiţi ai comunităţii, autorităţilor locale decidente că în acest an avem nevoie de sprijin concret în bani, că nu putem să funcţionăm doar cu subvenţia pe care o primim acum de la bugetul local, că beneficiarii nu pot completa restul bugetului. Iar prin voluntariat nu se poate acoperi bugetul unei unităţi de servicii sociale, oricâtă bunăvoinţă şi strădanie am avea”, a precizat Teodora Ilie, preşedintele Organizaţiei TREBUIE!.
Potrivit sursei citate, această situaţie specială a apărut din cauza faptului că, după 2 luni de tergiversări în ceea ce priveşte bugetul, asociaţia nu a fost inclusă în lista celor care primesc subvenţii prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. “Faptul că am funcţionat continuu 20 de ani, ne arată că se poate, că brăilenii au un comportament caritabil şi că vor răspunde apelului nostru. Serviciile sociale nu aduc profit financiar, ele nu sunt afaceri, ele sunt acţiuni ale căror rezultate trebuie să se regăsească în calitatea vieţii beneficiarilor. TREBUIE! a pierdut doi specialişti, iar un specialist în lucrul cu persoana cu dizabilitate intelectuală gravă se formează în ani de activitate. Este o certitudine faptul că toţi copiii şi tinerii cu dizabilităţi care sunt incluşi în serviciile noastre au o viaţă mai bună, sunt mai fericiţi şi îşi dezvoltă zi de zi, pas cu pas, noi abilităţi de viaţă independentă”, a subliniat Teodora Ilie.
Referitor la faptul că în Brăila există foarte puţine servicii sociale pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, reprezentanţii organizaţiilor locale, care se ocupă, în total, de circa 2.600 de persoane, susţin că este nevoie de mai multe servicii de tipul: centre de zi/centre de servicii complexe de zi de recuperare, centre respiro şi de ateliere /unităţi protejate, locuinţe protejate. Experienţa asociaţiilor de părinţi “SOS Autism” Brăila şi “Botez Vlad Sergiu”, de exemplu, arată că recuperarea unui copil cu autism, Sindrom Down sau cu orice retard intelectual este posibilă, dar intervenţia în primii ani de viaţă este obligatorie şi marcantă pentru restul vieţii. Dar, aceste servicii specializate sunt foarte scumpe în sistem privat şi de lungă durată, un set complet de intervenţii depăşind 1.000 de euro/lună, au precizat părinţii acestor copii, care solicită implicarea parlamentarilor brăileni în modificarea legislaţiei. Este vorba despre modificarea OG 68/2003, abrogarea Legii 34/1998 şi elaborarea unui alt cadru legislativ, elaborarea de norme de aplicare a Legii Asistenţei sociale 292/2011 pentru a se pune în practică contractarea de servicii, cât şi finanţarea pe bază de cost standard, nediferenţiat a furnizorilor publici şi privaţi.