Preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a făcut, ieri, publice datele unui sondaj de opinie realizat recent de către organizaţia ţărăniştilor, la nivelul judeţului şi municipiului, în privinţa candidaţilor la alegerile locale din iunie, dar şi legat de poziţia partidelor politice. "Am încercat - şi am fost foarte exact în chestia asta pentru că m-a interesat în mod special -, să facem un sondaj în care să nu apelăm la nimeni, în care nu intrăm cu grafice pe care să le trimitem apoi prin anumite surse la ziare. Noi ne-am făcut sondajul nostru. Munca noastră de o lună de zile s-a concretizat în nişte cifre şi vreau să le comentez un pic. (...) Au fost aproape 500 de persoane intervievate. Am fost în fiecare localitate, dar ponderea mare e în oraş. Întrebările au fost legate de intenţia de vot în oraş şi intenţia de vot la ţară, vizavi de partidele politice", a declarat Chiru. Cu părere de rău, ţărănistul a anunţat că în fruntea clasamentului se află în continuare actualul primar al Brăilei, Aurel Simionescu, în ciuda episodului arestului preventiv, având 16 procente. "Mai zâmbim, mai glumim, dar pe de altă parte am fost foarte impresionat în sensul rău. Simionescu continuă să conducă. Pentru cei care consideră că Simionescu a murit, uite că nu e aşa. Are 16% după toate nenorocirile care s-au întâmplat. Deci, mulţi dintre cei din PSD merg pe ideea că la Bucureşti lucrurile se vor suci, iar Simionescu va candida. Într-adevăr, le dau dreptate pentru că Simionescu a fost acuzat, arestat, dar i s-a dat drumul fără niciun fel de control judiciar. E liber să candideze. Şi în opinia celor care l-au susţinut merită în continuare să candideze. Al doilea, e tot un PSD-ist. Marian Dragomir cu 12%. E o diferenţă. Există mari discuţii în jurul acestei candidaturi. Dar dat fiind faptul că Simionescu, pe căile foarte cunoscute în PSD, nu a transmis total semnalul către Dragomir, vom avea surprize, în sensul că susţinerea PSD-ului pentru Dragomir - ştiindu-i aşa de ordonaţi şi venind la vot -, îi va aduce într-o poziţie care ne va dezarma. O spun cu părere de rău. Dacă nu ne mobilizăm, vom avea mari probleme cu PSD-ul. Adică primii doi din sondaj cumulează destul. Aproape 30%. Şi asta fără campanie electorală cum o fac ei, adică virulentă, pragmatică, până la ultimul om. Cine vrea să încerce să se păcălească să o facă. Eu nu! Am văzut 26 de ani la Brăila ce înseamnă PSD-ul. Aici partidul acesta n-a murit. E pe trend ascendent!", a declarat Chiru.
Aceeaşi sursă a afirmat că liberalul Cătălin Boboc are un scor de 9,5%, Simona Drăghincescu - 9,2%, Gheorghe Chiru - 9,1%, Viorel Botea - 4%, Dan Păun - 3,3%, Cristian Techiu - 6%, Silviu Petrea - 3,5% iar alţii - 6,4%. De asemenea, Chiru susţine că 21% dintre cei intervievaţi au răspuns "Nu ştiu" la întrebarea "Pe cine ai vota?".
Chiru cere din nou unificarea forţelor de dreapta la Brăila
Şeful PNŢCD Brăila a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că Opoziţia cumulează un procent mult mai mare decât cel al PSD-ului conform sondajului. Acesta a mai punctat că din punctul său de vedere şansele ar creşte exponenţial pentru candidatul opoziţiei, dacă forţele de dreapta şi-ar da mâna. "Clar. Adică plus - minus ALDE, care ştim că va juca alături de PSD, dacă ne uităm la Boboc, Drăghincescu, Chiru, Botea, Techiu, Petrea ne ducem la un procent foarte bun. Adică opoziţia ar câştiga la Brăila. Încă se poate discuta asta", a afirmat Chiru. Mergând pe aceeaşi linie, ţărănistul a precizat că în cadrul sondajului au existat întrebări legate de votul politic pentru Consiliul Judeţean. "PSD-ul are 31,8%. Cum să vă spun... Nu e dezastruos, dar e rău. Pentru cel care vă vorbeşte, ca şi reprezentant al unui partid politic, este enervant de adevărat. Sunt aproape 32 de procente la 15 martie, data la care a fost realizat sondajul. PNL are 21,2%. Adică PSD-ul în raport cu candidaţii lui este aproape egal, dar PNL-ul în raport cu candidatul lui e aproape de 2,5 ori mai mult", a declarat Chiru, indicând că varianta unei colaborări politice ar fi varianta cea mai potrivită pentru alegerile locale din iunie. Acesta a mai amintit că PND are un scor de 2,4%, PNŢCD - 5,6%, PMP - 6%, ALDE - 6,5%, UNPR - 5,8%, PRM - 3% şi alţii 7%. "La PNŢCD se pare că suntem acolo, aproape de a depăşi pragul. Mă gândesc, poate ne menţinem sau ne vom organiza de aşa natură încât viitoarele candidaturi care vor veni în cascadă din stânga, din dreapta şi vor completa listele, nu ne vor anula avantajul creat până acum. Pentru că ce s-a lansat pe piaţă până acum drept candidaţi reprezintă doar o bucăţică. Dezechilibrul major va interveni în condiţiile în care ceilalţi vor completa liste şi vor lua oameni de la unul şi de la altul. Această problemă e una majoră pentru noi, fiind aici la limită", a conchis Chiru.