Mergi la conţinutul principal

SONDAJ: Jumătate dintre români urmăresc emisiunea maraton «Arest TV»

Românii înclină să creadă că transmisiunile televizate despre arestări şi condamnări pot contribui la diminuarea corupţiei, potrivit unui sondaj IRES preluat de Agerpres, realizat în perioada 9-10 martie. Întrebaţi dacă ei cred că televiziunile pot contribui la diminuarea fenomenului corupţiei, 36% din subiecţii sondajului au răspuns „cu siguranţă da", iar 41% „probabil da". „Probabil nu" a fost răspunsul dat de 11% dintre cei intervievaţi, în timp ce 10% au răspuns „cu siguranţă nu".
Cu cât respondenţii sunt mai educaţi, cu atât convingerea că transmisiunile televizate pot contribui la diminuarea corupţiei se regăseşte mai rar în rândul acestora, relevă datele sondajului. Astfel, dintre cei fără şcoală sau doar cu gimnaziu 42,5% au răspuns „cu siguranţă da", televiziunile pot contribui la diminuarea fenomenului corupţiei, în timp ce dintre cei cu studii medii, doar 36,7% au dat acest răspuns, iar dintre cei cu studii superioare - 29,3%.
Totuşi, 57% dintre cei intervievaţi s-au arătat foarte interesaţi sau destul de interesaţi de transmisiunile TV despre arestări şi condamnări. 33% au răspuns că nu prea sunt interesaţi, iar 9% nu s-au arătat deloc interesaţi.

În «meciul» cu politicienii, justiţia joacă pe teren propriu: are mai mulţi suporteri

Un procent de 49% dintre subiecţii sondajului IRES consideră că România merge într-o direcţie bună, iar 77% manifestă o părere bună şi foarte bună despre faptul că, în ultimele luni, foarte mulţi oameni politici sunt acuzaţi de corupţie, condamnaţi sau arestaţi preventiv. Pe de altă parte, 40% dintre subiecţi sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită, iar 9% au răspuns că nu ştiu.
În privinţa faptului că în ultima perioadă foarte mulţi politicieni sunt acuzaţi de corupţie, condamnaţi sau arestaţi preventiv, 9% dintre cei intervievaţi manifestă o părere proastă, iar 11% - o părere foarte proastă.
Totuşi, potrivit IRES, majoritatea românilor spun că există politicieni care sprijină lupta anticorupţie în mod sincer. 57% dintre cei intervievaţi cred acest lucru, faţă de 40% care susţin contrariul, relatează Agerpres.
Conform sondajului, românii cred, în proporţie de 70%, că în România corupţia este foarte răspândită. Alţi 25% consideră că este răspândită, în timp ce 3% spun că e puţin răspândită.
49% dintre subiecţii intervievaţi afirmă că fenomenul corupţiei este mai răspândit în administraţia centrală, în timp ce 16% opinează că administraţia locală este cea mai atinsă de corupţie. Există şi un procent de 31% de cetăţeni care spun că fenomenul corupţiei este răspândit în egală măsură în administraţia centrală şi locală.
Sondajul este de tipul multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional şi a fost realizat pe un eşantion de 1.118 indivizi de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro