Barbarie sau raţiune? Între aceste două soluţii vor avea de ales autorităţile locale în problema câinilor fără stăpân, dacă legea va trece de Camera Deputaţilor.
Marţi, Comisia pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, cu amendamente, proiectul de lege privind câinii fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasiază. Deputaţii din Comisie consideră că modificările avizate, care dau posibilitatea autorităţilor locale să decidă ce să facă în cazul câinilor fără stăpân, reprezintă o soluţie mai bună la problema câinilor comunitari. Potrivit acestora, autorităţile locale pot decide fie sterilizarea animalelor şi propunerea spre adopţie, fie păstrarea lor în centre, fie eutanasierea după un anumit număr de zile. Totodată, legea dă posibilitatea încheierii unor parteneriate între autorităţile locale şi ONG-urile de protecţie a animalelor.
Şi acum, Simionescu
Subiectul câinilor fără stăpân a fost abordat şi de primarul Aurel Simionescu, evident, fiind presat de întrebările jurnaliştilor. Întrebat dacă s-ar încumeta să ceară eutanasierea câinilor fără stăpân, Simionescu, vizibil incomodat de această problemă, a explicat că decizia o va lua pe baza unui sondaj de opinie. "Am avut o discuţie de genul acesta. Vom vedea prevederile legii şi vom face o formulă. Nu ştiu dacă referendumul ar fi cea mai bună formulă, pentru că înseamnă o anume cheltuială, dar poate vom merge pe un anumit tip de sondaj. Oricum, şi astăzi există o prevedere şi eu cred că va rămâne prevederea asta şi nu o alta, prin care câinii care sunt bolnavi, bătrâni şi periculoşi pot fi eutanasiaţi. Nu cred că va fi altă formulă. Dacă populaţia va alege eutanasierea, vom face ceea ce a hotărât populaţia", a precizat primarul.
Precizăm că Legea a fost retrimisă Comisiei de către plen, după ce primise aviz pozitiv, cu modificări prin care decizia privind tratamentul aplicat câinilor fără stăpân revenea autorităţilor locale, ceea ce făcea posibilă inclusiv eutanasierea animalelor. În forma iniţială, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi sau bătrâni, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare.