Somajul, ciuma satului brailean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Somajul, ciuma satului brailean

Concluzie nelinistitoare a specialistilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM): cei mai multi someri din Braila provin din mediul rural. Potrivit unei centralizari realizate de AJOFM la sfirsitul lunii august a.c, dintre cei 5.023 de someri de la nivelul judetului nostru, 3.639 sint in comunele si satele brailene. Cele mai multe persoane fara slujbe sint barbatii, 2.308, in timp ce femeile care nu au slujbe sint 1331.
In topul comunelor cu cei mai multi someri se afla: Viziru, Marasu, Galbenu, Ciresu si Visani. Astfel, in comuna Viziru exista 285 de someri dintre care doar 16 sint indemnizabili. Dintre cei 285, 177 sint barbati si 108 sint femei. La Marasu, numarul persoanelor fara loc de munca este de 249, dintre care doar 16 mai primesc somaj. Cele mai multe persoane care nu lucreaza sint barbati, 156, iar 91 sint femei. In comuna Galbenu exista 236 de persoane fara slujbe si dintre acestea doar 13 mai primesc indemnizatie de somaj. Dintre cei 236 de someri, 158 sint barbati si 78 sint femei. "Nu sint posibilitati. Sint multi locuitori care beneficiaza de ajutor social. S-a deschis o firma pentru cultivarea castravetilor. Este vorba sa se deschida si o fabrica de confectii, lucru care ar remedia situatia economica din comuna. Sintem si foarte departe de municipiu si e mai greu", ne-a declarat Enache Drogeanu, primar in comuna Galbenu. La Ciresu, in evidentele AJOFM figureaza 232 de persoane care nu muncesc si dintre acestea doar 12 mai primesc somaj. Cei mai multi someri din aceasta zona sint barbati, 157, in timp ce 75 sint femei. La Visani exista 200 de persoane fara slujbe, dintre care doar 16 mai primesc somaj. Dintre acestea, 132 sint barbati si 68 sint femei. Tot un numar mare de persoane fara loc de munca exista si in Dudesti - 196 de someri, Bordei Verde - 183 de someri, Stancuta - 174 de someri, Rosiori - 152 de someri, Zavoaia - 141 de someri, Sutesti - 139 de someri si Ciocile - 129 de someri.

La Tudor Vladimirescu - doar trei someri

Un numar mult mai mic de someri exista in comunele si satele situate in vecinatatea municipiului Braila. Se poate spune ca aceste zone s-au salvat. In topul comunelor cu cei mai putini someri se afla: Tudor Vladimirescu, Vadeni, Romanu, Cazasu, dar si Gemenele, Scortaru Nou si Silistea. La Tudor Vladimirescu exista doar 3 someri, dintre care unul este indemnizat. Toti somerii sint barbati. "Va pot spune ca au tot fost oferte de locuri de munca. Au venit in sat si reprezentanti ai Santierului Naval si cei ai fabricilor de confectii. Multi locuitori au lasat agricultura, au vindut animalele si s-au angajat la Braila. Multi dintre angajatori le-au asigurat transportul si le-au oferit si tichete de masa", ne-a declarat Constantin Vasile, primar PSD din Tudor Vladimirescu. La Vadeni exista cinci someri, dintre care unul primeste indemnizatie de somaj. Dintre cele cinci persoane fara slujbe, trei sint barbati si doua sint femei. In Cazasu figureaza 12 someri, dintre care 10 sint barbati si doua sint femei. La Romanu exista doar 5 someri si nici unul nu mai primeste indemnizatie de somaj. Cu un numar mic de someri figureaza si Gemenele - doar patru someri, dintre care trei sint barbati. La Scortaru Nou sint opt someri, la fel si la Silistea. La Chiscani exista 22 de someri, dintre care noua sint indemnizabili. Dintre acestia, 13 sint barbati si 9 femei. Judetul Braila se mentine in rindul celor atipice din punct de vedere al persoanelor care lucreaza, in sensul ca exista mai multi barbati fara loc de munca in comparatie cu femeile. Industria confectiilor si deschiderea hypermarketurilor au facilitat absorbtia femeilor pe piata muncii. Exista si barbati angajati la hypermarketuri, dar preponderente sint femeile. Pe de alta parte, reprezentantii AJOFM au precizat ca in mediul urban angajatorii au mare nevoie de forta de munca, singura modalitate de a atrage forta de munca din mediul rural fiind decontarea transportului.

Somerii din mediul rural nu opteaza pentru cursuri de calificare

Aproximativ 200 de persoane cu domiciliul in mediul rural au participat la cursurile de calificare organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Institutia braileana a organizat cursuri de legumicultor, crescator de animale, lucrator in prelucrare carne, lapte, peste, conserve. Reprezentantii AJOFM au precizat ca exista un interes scazut al somerilor pentru a urma programe de formare profesionala si, ulterior, de a ocupa un loc de munca, din cauza salariilor care nu sint motivante pe plan local. O mare problema este si nivelul redus de scolarizare al persoanelor aflate in evidenta institutiei brailene. Aproximativ 70% dintre someri au absolvit scoala primara, gimnaziala sau profesionala. "Raportul dintre cererea si oferta de pe piata braileana a muncii este greu de echilibrat. Raportul invers proportional existent intre aria de localizare a ofertei de loc de munca si mediul de rezidenta al somerilor inregistrati face dificila armonizarea pe piata muncii in domeniile constructii, industrie usoara, industria constructiilor navale si metalice, industria alimentara. Pentru somerii neindemnizati, care sint aproximativ 80%, nu exista pirghii legislative persuasive pentru a-i determina sa urmeze un program de formare profesionala", au precizat reprezentantii AJOFM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro