Specialistii institutiei brailene au precizat ca forta de munca existenta este necalificata: 20% dintre persoanele fara slujbe sint fara studii, 25% au scoala generala incompleta si 49% au absolvit scoala generala. "Exista un raport invers proportional intre mediul de rezidenta al somerilor inregistrati in baza noastra de date si localizarea ofertei de locuri de munca. Astfel, 71,8% dintre someri provin din mediul rural si doar 28,2% din mediul urban. Oferta de locuri de munca este localizata in proportie de 83% in mediul urban si de 17% in mediul rural. Este nevoie de interventia semnificativa a capitalului privat pentru diminuarea somerilor din satele si comunele brailene. Deschiderea firmelor din aceste zone trebuie sa se realizeze concomitent cu calificarile in domeniul agricol sau zootehnic", ne-a declarat Simona Ely Chioibas, director executiv al AJOFM Braila.
In octombrie, "Aker" S.A. si "Promex" S. A. au realizat nu mai putin de 18 deplasari in judet in cautare de forta de munca
Pentru a apropia serviciile de ocupare de beneficiari sau potentiali beneficiari, a fost organizata "Caravana ocuparii fortei de munca" care consta in actiuni specifice de informare privind piata muncii, de informare, consiliere si ocupare direct in mijlocul comunitatii. In primele 11 luni ale anului 2007 au fost realizate nu mai putin de 68 deplasari in toate comunele judetului Braila, cu scopul de a analiza impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale, cu agentii economici locali, strategia de dezvoltare socio-economica a zonei, fiind identificate pe de o parte, problemele existente, iar pe de alta parte, cele mai potrivite solutii si masuri pentru rezolvarea acestora. Este vorba despre cuprinderea in programe de masuri active, includerea in programe de formare profesionala sau de ocupare temporara in lucrari publice de interes comunitar.
Reprezentantii AJOFM au spus ca in luna octombrie 2007, au efectuat impreuna cu S.C. "Aker" S.A. si cu S.C. "Promex" S.A., nu mai putin de 18 deplasari in judet, atit in comunitatile rurale, cit si in comunitatile de romi, dupa un grafic stabilit de comun acord, avind ca scop mediatizarea ofertei de locuri de munca si de cursuri de calificare organizate de cele doua firme.
In urma actiunilor, pentru "Promex" S.A. s-a realizat o grupa pentru cursul de lacatus constructii metalice si navale, cu persoane din comuna Viziru si o grupa pentru cursul de strungar, cu persoane din comunele Mircea Voda, Sutesti si din orasul Ianca.
De asemenea, pentru societatea "Aker" S.A. au fost programate pentru interviu in vederea incadrarii in munca 11 persoane, din care, in urma testarii, au fost angajate 6 persoane. Pentru programele de formare profesionala ale "Aker" S.A. au fost inregistrate 4 solicitari. La reuniunea de ieri, de la AJOFM, au participat si reprezentanti ai institutiilor de invatamint, ai organizatiilor neguvernamentale care ofera servicii de calificare si de consiliere in ceea ce priveste piata muncii, dar si agenti economici braileni.