* consilierii județeni au aprobat, recent, în cadrul ședinței ordinare a lunii septembrie, schimbarea denumirii Spitalului Județean de Urgență Brăila * după ce Ministerul Sănătății a aprobat înființarea a trei secții clinice în cadrul unității spitalicești din Brăila, la cererea conducerii Consiliului Județean, a avizat și schimbarea denumirii în: Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila * președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a afirmat că urmează să se mai înființeze o secție clinică și că planul general este acela de a atrage cât mai mulți medici rezidenți, care ulterior să rămână în cadrul spitalului, ca specialiști formați de profesorii Facultății de Medicină din Galați
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila a fost redenumit. De acum înainte acesta se va numi Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. Decizia a fost luată, luni, 19 septembrie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean din această lună. Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi și a venit după ce Ministerul Sănătății și-a dat avizul pentru acest pas.
Mai precis, după cum se specifică și în referatul de aprobare al proiectului, prima etapă a constituit-o înființare secției clinice Chirurgie generală I din cadrul SJU, ce a fost aprobată prin Ordinul 2287 din 27 iulie 2022 al Ministerului Sănătății. Mai departe, printr-un alt ordin (nr. 2451), din 19 august, s-a aprobat și înființarea secției clinice Medicină internă II și a secției clinice Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Județean. Plecând de la aceste două ordine ale Ministerul Sănătății, conducerea unității spitalicești a solicitat schimbarea denumirii în Spital Clinic Județean de Urgență, iar președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a cerut la rândul său, la nivelul Ministerului de resort, aprobarea unei noi denumiri.
Totul s-a făcut în conformitate cu prevederile Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, actualizată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile din HG 56/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății către autoritățile administrației publice locale.
Și potrivit prevederilor legale în vigoare, spitalul care are în componență secții/compartimente clinice, care asigură asistență medicală, desfășoară activitate de învățământ, cercetare științifică medicală și de educație medicală continuă (EMC), având relații contractuale sau fiind înființat de o instituție de învățământ medical superior acreditată, este considerat de tip clinic.
Așadar, cum era de așteptat, Ministerul Sănătății și-a dat avizul pentru modificarea denumirii SJU în Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, iar documentul transmis de la nivelul Guvernului a fost atașat proiectului de hotărâre.
Un pas important pentru viitorul Spitalului Județean din Brăila
În cadrul ședinței, consilierul județean PNL Brăila Dănuț Lungu a solicitat câteva informații din partea șefului Consiliului Județean, legate de schimbarea acestei denumiri a spitalului. Inițial, liberalul a crezut că spitalul are doar o secție clinică înființată, astfel că a dorit să fie lămurit cum de a fost posibilă această schimbare, în contextul în care pentru a fi considerat spital clinic, este nevoie să fie înființate cel puțin două astfel de secții.
În acest context, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că deja au fost înființate trei secții și că urmează a patra. De altfel, social-democratul a prezentat și câteva dintre planurile de viitor legate de această mutare, subliniind că speranța sa este ca un număr cât mai mare de medici rezidenți să vină la Brăila, să fie învățați de cadrele medicale, profesori ai Universității ”Dunărea de Jos” Galați, după care să rămână în orașul nostru și să lucreze mai departe în spital, ca specialiști.
”Avem deja trei secții. Urmează și a patra. Asta este și strategia noastră, de a trece la un grad superior. De a încerca prin aceste secții clinice, în cadrul spitalului, să atragem cât mai mulți medici rezidenți. Să fie pregătiți de cadrele medicale care își desfășoară activitatea la Facultatea de Medicină din Galați. Și acești medici tineri, după ce vor deveni specialiști, să rămână în cadrul spitalului. Încercăm și metoda aceasta și sperăm să fie de bun augur”, a declarat Chiriac.
După cum se precizează și în proiectul aprobat de consilierii județeni, denumirea spitalului clinic este dată de Legea nr. 95/2006, la art. 170 alin. 1, lit. h: ”Este spitalul care are în componență secții/compartimente clinice, care asigură asistență medicală, desfășoară activitate de învățământ, cercetare științifică medicală și de educație medicală continuă (EMC), având relații contractuale sau fiind înființat de o instituție de învățământ medical superior acreditată. Institutele, centrele medicale și spitalele de specialitate care au în componență o/un secție/compartiment clinic sunt spitale clinice. Pentru activitate medicală, diagnostică și terapeutică, personalul didactic este în subordinea administrației spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă”.
Proiectul a trecut cu 29 de voturi ”pentru” din partea consilierilor județeni prezenți la ședință.