Soluţie «pe genunchi» pentru autorizaţii sanitare în şcoli: dozatoare cu apă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Soluţie «pe genunchi» pentru autorizaţii sanitare în şcoli: dozatoare cu apă

• preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac s-a plâns, recent, de faptul că nu îşi poate pune în aplicare planurile din pricina directorilor de instituţii, care nu sunt oameni asumaţi de actuala guvernare • PSD-istul l-a dat ca exemplu negativ pe directorul DSP, Gabriel Ciochină, pe care îl acuză că nu vrea să accepte soluţii alternative pentru a elibera autorizaţii de funcţionare în cazul mai multor şcoli din judeţ • Chiriac a vorbit despre dotarea şcolilor cu bidoane cu apă potabilă gen “La Fântâna”, idee pe care şeful DSP a refuzat-o din start • de cealaltă parte, Ciochină susţine că nu poate emite un asemenea document pentru “soluţii” care nu se încadrează în normele legale

 

Problema şcolilor din judeţ care nu au primit autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila stârneşte iritare maximă la nivelul conducerii Consiliului Judeţean. Mai exact, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a plâns recent de faptul că nu îşi poate face treaba la potenţial maxim atât timp cât  are în subordine oameni care nu sunt asumaţi de actuala guvernare, lucru valabil şi la nivelul instituţiilor şi deconcentratelor. În acest context, l-a dat ca exemplu negativ pe Gabriel Ciochină, şeful DSP Brăila, precizând că acesta nu vrea să autorizeze mai multe şcoli din judeţ pe motiv că nu beneficiază de apă potabilă, deşi autorităţile au găsit soluţii alternative. Şeful judeţului a punctat că, deşi sunt primari în judeţ care au dotat şcolile cu dozatoare cu apă potabilă, gen “La Fântâna”, Ciochină a refuzat să autorizeze clădirile, tocmai pe motiv că nu există apă potabilă curentă, lucru pe care Chiriac îl consideră rea-voinţă.

“Îl avem pe veşnicul Ciochină, de exemplu, care nu ştia de cele 18 veşnice grupuri sanitare din judeţ, care nu a luat nicio măsură să rezolve situaţia. Vă spun că nu ia nicio măsură sau nu se gândeşte să acrediteze toate şcolile din punct de vedere sanitar. Pentru că acestea au grupuri sanitare. Spune că apa nu este potabilă... Pot fi găsite soluţii astfel încât acele şcoli să fie acreditate. Cu bidoane de apă potabilă luate şi puse, inscripţionat, cu absolut toate informaţiile. Dar stăm cu astfel de personaje, de ani lumină, în astfel de funcţii asumate pentru că sunt funcţionari publici bătuţi în cuie pe scaunele respective... Eu vă spun că nici eu şi nici domnul primar Marian Dragomir nu suntem bătuţi în cuie pe astfel de scaune şi nu stăm veşnic. Ne-am asumat să venim aici să mişcăm lucrurile. Trebuie mişcate mai cu rapiditate, pentru că cei care suferă suntem tot noi”, a declarat Chiriac.

Acesta a dat ca exemplu şcoala din Salcia Tudor, care a fost modernizată, dar unde DSP-ul nu vrea să dea autorizaţie de funcţionare pentru că nu are apă potabilă.

“Normal că astfel de sisteme sunt acreditate. Avem şi noi în instituţie. Poţi bea apă potabilă de acolo. Este apă potabilă cu certificat clar pe bidonul respectiv că este apă potabilă şi copiii pot bea apă potabilă de acolo. Şcoala poate face un contract cu «La Fântâna», se aduc 3 - 5 bidoane în funcţie de numărul de copii. Şcoala poate plăti. Unele şcoli au aşa ceva, dar domnul director DSP spune că nu este pe lege. Că nu se poate acredita şcoala, nici măcar cu acele bidoane. Şi vă dau exemplul şcolii de la Salcia Tudor care arată excepţional, cu termopane, cu săli noi, cu grupuri sanitare impecabile şi aşa mai departe, apa nu are certificatul de potabilitate şi şcoala nu are aviz sanitar din această cauză. Eu le-am spus să găsească o soluţie alternativă. Şi mi-a spus domnul primar: «domnule, am pus şi bidoane din acelea de «La Fântâna», ni se dau cu buletin». Plăteşte primăria sau şcoala? Habar nu am. Dar a venit onor DSP-ul şi a spus: «Nu acredităm dacă nu este apă potabilă curentă!». Deci suntem într-o situaţie din asta. V-am dat un singur exemplu”, a continuat sursa citată.

Cât despre fenomenul legat de închiderea masivă a şcolilor la nivelul judeţelor, deci şi la Brăila, Chiriac a precizat că de strategia privind această situaţie se ocupă inspectorul şcolar general, Cătălin Canciu, de care, de asemenea, s-a arătat extrem de supărat. Acesta a afirmat că şeful ISJ Brăila n-a mai călcat pe la CJ sau Primărie de foarte mult timp şi că nu discută ce are de făcut şi cu liderii administraţiei, pe care îi forţează să se informeze singuri despre toate problemele apărute.

Ca o paranteză, primarul Marian Dragomir susţine că la nivelul municipiului, grădiniţele care s-au închis în ultima perioadă au fost în special în locaţii aflate la parterele blocurilor. Acesta a precizat că este vorba mai mult despre reorganizare şi eficientizare decât despre închiderea unor instituţii, deoarece copiii şi educatorii unde s-au întâmplat astfel de evenimente au fost mutaţi la alte instituţii în apropiere.

 

Ciochină: «Problemele trebuie rezolvate de autorităţile locale. DSP doar dă autorizaţii»

De cealaltă parte, directorul DSP, Gabriel Ciochină, se apără cu legea-n mână. Acesta ne-a declarat că direcţia pe care o conduce doar eliberează documente, nu rezolvă problemele unei şcoli şi nici nu construieşte grupuri sanitare ori racordează unităţi de învăţământ la reţeaua de apă publică potabilă. De altfel, cele aproape jumătate dintre structurile arondate unităţilor şcolare nu au avut niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei potabile, de când s-a emis legea. Ciochină a invocat Ordinul 1955 emis de ministrul Sănătăţii în anul 1995, în care se precizează clar că până la soluţionarea problemelor legate de racordarea la sistemul de alimentare cu apă potabilă, prin excepţie se vor face instalaţii individuale prin care să se asigure un necesar de minim 3-4 litri de apă potabilă/copil, pe care să o poată consuma, dar şi folosi la spălatul mâinilor.

Şeful DSP Brăila a ţinut să atragă atenţia că riscul epidemiilor este foarte mare în şcoli şi grădiniţe, iar faptul că nu există apă potabilă pentru spălat pe mâini şi pentru consum poate duce la îmbolnăvirea copiilor. Hepatita A sau boala mâinilor murdare şi toxiinfecţiile alimentare sunt exemplele oferite de Gabriel Ciochină, care a adăugat că organismul minorilor este mai puţin rezistent în faţa germenilor comparativ cu cel al adulţilor.

Ciochină ne-a mai povestit că: “Avem adrese scrise către toate primăriile, cu viza Prefecturii, încă din ianuarie 2013! Nu pot să rezolv problemele primăriilor. Aaa, nu sunt fonduri?! Una este să nu ai fonduri şi alta e să spui că DSP e de vină sau vreun director. Dacă nu este apă potabilă, nu pot să autorizez. Suntem puşi în nişte situaţii ingrate. Din 1995 (de când a fost emis Ordinul nr. 1955 - n.r.) şi până în 2018 sunt aproape 23 ani! Dar nimeni nu a făcut nimic de atunci. Spre exemplu, sunt bazine rezervoare pentru produse alimentare, sunt hidrofoare care costă câteva sute de lei pentru a se face o instalaţie şi există maşini cu cisternă care să aprovizioneze aceste sisteme cu apă potabilă o dată la 2-3 zile. Sunt soluţii care s-au aplicat de alte instituţii unde au vrut să facă acest lucru. Problema este mult mai amplă, am transmis informaţii de nenumărate ori. Şcolile respective nu au avut niciodată aceste autorizaţii obţinute. Nu din 2013, nu de când sunt eu director la DSP. Indiferent cine a fost înaintea mea, nu a eliberat autorizaţii sanitare de funcţionare dacă nu erau îndeplinite condiţiile legii. Nu este o noutate. Eu nu fac politică. Sau ar trebui să le semnez cu ochii închişi?”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro