* primarul Marian Dragomir a anunțat că a convocat, sâmbătă, la ora 18:00, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru a veni în ajutorul refugiaților care tranzitează sau rămân temporar în Brăila * în prezent, potrivit acestora, în Municipiul Brăila deja sunt 300 de ucraineni * municipalitatea pune la dispoziție două call center-uri dedicate, unul pentru a-i ajuta pe refugiați să își găsească un loc unde să stea și altul pentru a le asigura hrană * Primăria este dispusă să ofere și locuri în căminele de bătrâni, în mod gratuit, dacă va fi nevoie * totodată are în plan să pună la dispoziție spații unde se vor putea face donații, alimente neperisabile sau produse pentru igienă
Războiul din Ucraina a pus în alertă și autoritățile brăilene, în special în contextul în care tot mai mulți refugiați ajung să tranziteze orașul sau chiar să rămână aici o perioadă. Primarul Marian Dragomir și cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, au convocat sâmbătă, la ora 18:00 Comitetul Local pentru Situații de Urgență, alături de reprezentanții Prefecturii, ISU, Jandarmeriei, Armatei, DSP, Poliției Naționale, Poliției Locale și directorii Primăriei Municipiului Brăila. După această întâlnire, edilul-șef a susținut o conferință de presă la ora 20:00 în care a anunțat măsurile ce au fost adoptate pentru a veni în ajutorul celor ce fug din calea războiului pornit de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina.
Potrivit primarului, în momentul de față sunt aproximativ 300 de ucraineni cazați temporar sau aflați în tranzit prin Municipiul Brăila. Acesta a explicat că foarte mulți dintre aceștia preferă să nu se declare ca refugiați pentru a nu fi apoi blocați în locul respectiv și a putea circula mai departe.
”În principal am discutat teme legate de ucrainenii care ajung în Brăila. Pentru că unii dintre aceștia sunt în tranzit, dar sunt și foarte mulți care au nevoie să cunoască anumite aspecte, pe care o să le detaliem. Prefectura ne-a informat că există un plan la nivelul județului cu locații pentru refugiați. Locații care beneficiază de apă, căldură și toate celelalte utilități, dar până în momentul de față nu există solicitări pentru partea de refugiați. Deoarece, atunci când intră în țară ei nu se declară ca refugiați, pentru că nu vor să li se aplice acest statut, ci vor să meargă ori la rudele lor, ori să stea o perioadă liberi pentru a putea călători, văzând când se pot întoarce în țara lor, în Ucraina”, a explicat Dragomir.
Pentru toate aceste persoane, dar și pentru cei care vor mai veni, autoritățile au anunțat că au deschis două Call Center-uri dedicate. Unul pentru a le asigura cazare și pentru a-i ajuta pe refugiați cu informații și un altul pentru a le pune la dispoziție o masă caldă.
”Prima dată am făcut un Call Center la nivelul Primăriei, cu următorul număr de telefon: 0786763987 și un e-mail: cazareucraina@primariabraila.ro La acest număr de telefon răspunde în permanență o persoană care vorbește atât limba română cât și engleză. Și am luat legătura și cu cei din comunitatea rușilor lipoveni din Brăila pentru a ne susține atunci când va fi nevoie și cu un translator de limbă rusă, pentru că există posibilitatea ca unii dintre ei să nu vorbească engleza. Colegii care administrează acest Call Center vor suna la toate hotelurile din Brăila, care pot oferi celor care vin din Ucraina cazare gratuită. Și vor comunica aceste locații. În paralel, toți cetățenii care doresc să pună la dispoziție un apartament, o casă sau cazare în locuința lor pentru persoane care vin din Ucraina pot suna aici, pot comunica numărul de camere, de locuri, iar colegii noștri vor face această direcționare. Vom căuta să afișăm în anumite locații”, a explicat primarul.
Dragomir a mai punctat că în momentul în care autoritățile brăilene vor constata că există suficiente solicitări, vor amenaja căminele pentru vârstnici din Brăila, le vor compartimenta astfel încât să existe paliere distincte pentru refugiați și îi vor caza acolo gratuit. Totodată, edilul-șef a făcut precizarea că persoanele cazate în aceste cămine vor beneficia și de o masă caldă pe zi.
Sursa citată a mai completat că în momentul de față, Hotelul Traian are disponibile 4 camere pentru persoanele din Ucraina, Hotelul Triumf 10 camere, iar Fundația Pro Homini 4 camere.
”Așteptăm disponibilități gratuite și de la alte unități de cazare sau persoane fizice, familii și mulțumim tuturor pentru sprijin”, a mai completat Dragomir.
Număr de telefon și pentru hrană
Primarul a anunțat că municipalitatea mai pune la dispoziție un al doilea Call Center, de această dată pentru a-i ajuta pe ucraineni să își procure o masă zilnică.
Acesta este 0787576637.
”Colegii de aici vor suna la toate restaurantele din Brăila pentru a vedea dacă există dorință de a oferi o masă caldă în interiorul restaurantului sau prin serviciu de catering la hotelul sau locația care se solicită din partea celor care ajung din Ucraina în Brăila. De transport ne vom ocupa noi dacă nu au cum să organizeze ei și transportul. De asemenea, prin Direcția de Asistență Socială putem să asigurăm prânz și cină la solicitarea unor astfel de persoane. Evităm totuși implicarea persoanelor fizice în acest caz. Am dori foarte mult să colaborăm prin Direcția de Asistență Socială și prin unități care gătesc în mod autorizat mâncarea. Și ne referim la firmele de catering și la restaurante, tocmai pentru a nu exista interpretări sau discuții privind anumite probleme de ordin sanitar legate de mâncarea livrată”, a mai explicat edilul-șef.
Totodată, Dragomir a mai anunțat că dacă autoritățile vor constata că există o solicitare privind alimente neperisabile sau produse de igienă, vor pune la dispoziție două locații unde se vor putea face donații în acest sens: Căminul din Chercea, proaspăt renovat și sediul viitor al Finanțelor, fostul Liceu «Brâncuși» de pe Bulevardul Independenței.
”Doar în acel moment în care vom constata că este nevoie, brăilenii vor putea veni și să doneze în aceste locații, sub supravegherea Poliției Locale și a altor instituții publice din Municipiul Brăila, hrană care nu este perisabilă și îmbrăcăminte sau alte articole. Evităm la început această donație, deoarece noi considerăm că oamenii care vin acum din Ucraina nu au cum să își gătească momentan mâncare. Ar fi preferabil să primească o masă caldă. Dar repet, în momentul în care va fi nevoie și va exista o solicitare intensă, atunci intervenim și cu aceste locații. Deocamdată, din ce am înțeles, ei au un minim necesar pentru una-două zile cât stau în Brăila, astfel că nu au nevoie de produse de igienă. Pentru zilele următoare, cei care vor duce mâncarea caldă la ei, îi vor întreba și dacă au nevoie de astfel de obiecte de uz sanitar, să spunem așa. Luăm legătura și discutăm de la caz la caz”, a mai explicat primarul.
Dragomir a mai transmis că a solicitat Poliției Locale să patruleze frecvent în zonele unde vor fi cazați cei care vin din Ucraina, plecând de la ideea că în mare parte este vorba despre femei și copii, persoane cărora să li se asigura o zonă de siguranță.
”În paralel, Prefectura, Direcția pentru Situații de Urgență și Guvernul la nivel național au înființat două platforme la care ONG-urile din România dar și toate persoanele fizice care doresc să depună alimente sau să ajute în acest fel pot face donații: umanitar.dsu@mai.gov.ro și mai este și platforma ucraina-impreunaajutammaimult”, a mai transmis Dragomir.
Primaria Brăila oferă cazare gratuită în limita locurilor disponibile
Autoritățile au ținut să precizeze că pot oferi cazare gratuită în limita locurilor disponibile. Totodată, acestea au transmis mesajul privind numerele de telefon la care cei din Ucraina sau prietenii lor pot suna, chiar și în limba ucraineană.
Detalii în limba română sau engleza la telefon: 004 0786 763 987 sau e-mail
cazareucraina@primariabraila.ro
Мэрия города Брэила предоставляет бесплатное проживание для беженцев из Украины, в пределах доступных мест.
Для получения дополнительной информации на румынском и английском языках обращайтесь по тел. 004 0786 763 987 или по электронной почте: cazareucraina@primariabraila.ro