Tânărul avea toate calitățile necesare pentru a deveni un bun soldat. Practicant al artelor marțiale, obținuse calificativul „foarte bine” la toate testele de aptitudini fizice. Numai că a refuzat să poarte cizmele regulamentare. Erau din piele.
Își dorea cu adevărat să facă serviciul militar, dar a refuzat să poarte cizme de luptă din piele, considerând că e nedemn să ucizi animale pentru asta. Antoni Da Campo, un tânăr elvețian de 19 ani, și-a câștigat cauza în justiție, după o procedură care a durat un an. Armata l-a declarat în cele din urmă apt să-și efectueze serviciul militar, după ce inițial îl respinsese în 2015.
Antoni e vegan, un mod de viață care exclude nu numai consumul oricărui produs animal, ci și folosirea lui, fie că e vorba de blană, mătase, ceară de albine etc. „Să fii perfect integrat într-o societate bolnavă nu e chiar un semn de sănătate mintală”, a pledat tânărul în fața justiției.
La sfârșitul interviului pentru recrutare, fusese invitat să-și ia în stăpânire cizmele de luptă, dar a refuzat și a cerut autorizația medicului de a cumpăra, pe propria cheltuială, cizme din înlocuitori. Superiorii l-au refuzat, bazându-se pe o directivă din iunie 2008 care recomandă declararea ca inapți a vegetarienilor care practică de mult timp și foarte strict acest mod de alimentație.
Armata urmărește eficiență în marile unități, nu se poate adapta la fiecare individ în parte, a explicat un purtător de cuvânt al armatei în plină polemică iscată de această decizie. Așa că Antoni Da Campo s-a adresat justiției.
„Consider că a ucide animale pentru niște practici nenecesare oamenilor este nedrept și asta trebuie schimbat. Totuși, apărarea democrației și a cetățenilor mei în cazul unei agresiuni din partea altei țări mi se pare perfect legitimă”, a explicat tânărul.
În cele din urmă, armata a fost nevoită să-l convoace din nou. Medicul militar l-a anunțat că revine asupra deciziei și că se va putea înscrie într-o școală militară la începutul anului 2018. A fost o victorie simbolică pentru viitorul soldat, laureat al premiului „Erou pentru animale”, decernat de asociația internațională Peta. Rămâne de văzut cum se va hrăni la cazarmă.